hirdetés
hirdetés

Vörös bolygó

Nem sanyargatja tovább marsi „vakondját” a NASA

Az űrügynökség leszálló egységének részét képező szonda teendője a vörös bolygó belsejében zajló termikus folyamatok tanulmányozása lett volna, de akadályba ütközött.

hirdetés

Nem gyötri tovább a Marson gürcölő, vakondként (mole) emlegetett műszerét a NASA. Az űrügynökség InSight nevű leszállóegységének részét képező, hosszú szerkezet 2019 februárja óta próbál kellő mélységben befurakodni a helyi talajba. A szakemberek a vörös bolygó belsejéből kiáramló hő fokát szerették volna méricskélni a 40 centiméteres eszközzel. A végső cél az égitest evolúciójának és kőzettanának alaposabb megismerése lett volna.

Az InSight a talajba fúrt "vakonddal" (Forrás: NASA)

A kudarc oka az volt, hogy a készülék a mélyben számára áthatolhatatlanul kemény rétegekkel találkozott. Júniusban úgy nézett ki, hogy legalább saját magát sikerült teljes egészében beszuszakolni a „föld” alá, de a kutatás sikeréhez minimum három méterig kellett volna leásnia. A NASA januárban a szerencsétlen eszköz végét 500-ször még neki ütötte az akadálynak, de most már nem nyaggatja tovább.

A hivatalos közlemény szerint a kisebb fiaskó minimum tapasztalatszerzésre így is alkalmas volt, ráadásul az InSight egyéb, például a meteorológiai és a tektonikai jellemzőket, illetve a Mars magjának halmazállapotát vizsgáló mérőeszközei továbbra is megbízhatóan funkcionálnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265702] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés