hirdetés
hirdetés

Globális felmelegedés

Napelhomályosítás a klímaváltozás megfékezéséhez

A Harvard Egyetem már 2019-ben meg fogja vizsgálni a technológiában rejlő lehetőségeket.

hirdetés

Sok kutató szerint a globális felmelegedés folyamata immár elérte azt a kritikus pontot, ahonnan nem biztos, hogy vissza lehet fordítani. A tudósok egy jelentős része éppen ezért próbálja olyan elkeseredetten a legmerészebb technikákkal felvenni a harcot a változásokkal. A Harvard egyetem szakértői például elhatározták, hogy kipróbálják, mi történik, ha a sugarai visszaverésével elhomályosítják a Napot.

A kutatók első lépésben arra készülnek, hogy 2019-ben felküldenek a sztratoszférába egy légballont, hogy az aztán 100 gramm kalcium-karbonátot eresszen belé. A klímamanipuláló erőfeszítésekben a kalcium-karbonát azért játszhat fontos szerepet, mert képes a napfény visszaverésére, és sokáig a levegőben marad. A kibocsátást követően a légballon lézeres képalkotó rendszerrel  követi majd nyomon a vegyület szétterjedését – az így beszerzett információk alapján a szakemberek le tudják majd modellezni, hogy az anyag nagyobb mennyiségben, miként viselkedne. 

Forrás: 123rf

A kritikusok úgy vélik, hogy a technika csak tüneti kezelés, és elvonja a figyelmet a probléma valódi forrásáról, ami a szén-dioxid-kibocsátás. Meglátásuk szerint először az üvegházhatásúgáz-emissziót kellene megszüntetni.

Akárhogy is van, annyi biztos, hogy az utóbbi feladat mindenképpen sürgős.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés