hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

Napelemes kiserőművet épít ki a génbank

Majdnem 200 napelemmodulból álló kiserőművet épít ki hazánk legnagyobb magbankja, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ. 

hirdetés

Az Európai Unióban 2005 és 2013 között a 36-szorosára nőtt a csúcsidőszakbeli fotovoltaikus (azaz napelemes) energiatermelés. Magyarországon ez a növekedés 75-szörös volt. Az azóta is folytatódó trendbe illeszkedik a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) mostani beruházása.

A gyönyörű, majd 100 hektáros védett területen, a Tápiószelei Agrobotanikus Kertben elhelyezkedő intézmény hazánk legnagyobb génbankjaként a termesztett és a vad növényfajok magvainak, szaporítóanyagainak hűtött formában való megőrzésével foglalkozik. Az akár száz évig is életképes magok kutatási, nemesítési és természetvédelmi céllal használhatók fel – egy esetleges katasztrófa után például innen újra lehet telepíteni a védett növények vad populációit. A központ munkatársai számára mindig is fontos volt a természeti környezetünk megőrzése, ennek szellemében kezdtek bele egy új fejlesztésbe.

A NöDiK egyrészt csökkenti az ökológiai lábnyomát, másrészt éves szinten közel 2,1 millió forintot is megtakarít majd áramszámlájából a 192 napelemmodulból álló kiserőműnek köszönhetően. A Közép Magyarországi Operatív Program (KMOP) 39 millió forintos támogatásából megvalósuló beruházás eredményeként a NöDiK elektromos ellátásának legalább egyhatod része megújuló energiabázisra áll át.

A hűtőtárolók két épületének tetején kiépítendő 48 kWp teljesítményű napelemes kiserőmű várhatóan évi 53-54 000 kWh elektromos energiát termel majd az intézet számára. Az energiaellátás biztonságát az áramszolgáltatóval együttműködő villamos rendszer garantálja. Az innovatív, energiatakarékos és környezettudatos beruházás illeszkedik a NöDiK nyáron megnövekedő hűtési igényéhez, amikor a legtöbb napsütés, azaz a legnagyobb villamos teljesítmény várható.

– A NöDiK legnagyobb villamosenergia-felhasználása a magtároló kamrák hűtésére fordítódik. A napelem megújuló és tiszta energiát termel, környezetbarát eszköz. Nincsen mozgó alkatrésze, rendkívül megbízható, a várható élettartama több évtized. Könnyen telepíthető és a karbantartási költsége minimális – mondta Baranyi József, az intézmény munkatársa.

(forrás: NöDiK/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés