hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Nagyobb a derűlátás, mint sok éve bármikor

Röviddel a karácsonyi ünnepek előtt, 97 nappal a szeptember 22-i választások után 631 parlamenti képviselő közül 462 szavazatával a Német Szövetségi Gyűlés harmadszor is kancellárrá választotta Angela Merkelt; s még ugyanazon a napon megalakult a Szövetségi Köztársaság harmadik nagykoalíciós kormánya.

hirdetés

Az új kormány kedvező konjunkturális feltételek között lépett hivatalba. Bár a jövő évi gazdasági növekedés mértékét illetően csaknem fél százalékpontos különbség van a legderűlátóbb (Ifo München – 1,9 százalék) és a legborúlátóbb (RWI Essen – 1,5 százalék) kutatói műhelyek között, abban nagyjából egyetértenek az előrejelzések készítői, hogy 2014-ben a gazdasági növekedés dinamikája nagyságrendileg egy százalékponttal meg fogja haladni a 2013. évit.

Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke az intézet legfrissebb, az új kormány hivatalba lépése napján nyilvánosságra hozott előrejelzése bemutatásakor „pompás kilátásokról” beszélt. Hasonlóan nyilatkoztak a mannheimi ZEW gazdaságkutató központ szakértői is, akik pénzpiaci szakértőkre hivatkozva úgy látják, hogy az elkövetkező hónapokban olyan jó lesz a gazdasági dinamika, mint amilyenre legutóbb 2006-ban volt példa.

Sinn professzor és a vele hasonló véleményt vallók optimizmusa az élénkítő tényezők egyazon időpontban jelentkezésén alapszik: a német vállalatok elkezdenek a korábbinál többet beruházni, ami nem csak a gépi-, (4,5 százalék) hanem – 3,8 százalékos növekedéssel – az építési beruházások esetében is rendkívül látványos lesz; emellett 5,9 százalékos növekedéssel az export is új lendületet kap, ami elsősorban nem is az euró-övezet országaiba irányuló szállítások élénkülésének, (Sinn szerint az országcsoport gazdasági teljesítmény-csökkenése megállásának), hanem sokkal inkább a tengerentúli konjunktúra kedvező alakulásának lesz köszönhető, s az éves exporttöbblet először haladja meg a 200 milliárd eurót (206 milliárd euró lesz).

Európai dimenziókban a német fellendülés továbbra is meghatározó marad
Európai dimenziókban a német fellendülés továbbra is meghatározó marad

A fellendülés első számú hajtóereje továbbra is a kedvezően alakuló, 1,5 százalékkal növekedő magánfogyasztás lesz, melyhez az is hozzájárul, hogy a foglalkoztatottak száma az új esztendőben újabb 230 ezer fővel, 42,1 millió főre emelkedik, miközben a minimálbérek bevezetésének a foglalkoztatás alakulására gyakorolt fékező (negatív) hatása csak később, leghamarabb 2015-ben fog megjelenni.

Stabil növekedés 2014-ben is

Európai dimenziókban a német fellendülés továbbra is meghatározó marad: emlékezetes, hogy a bruttó hazai termék mennyisége 2012-ben Németországban 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, miközben az euró-övezetben ugyanennyivel csökkent a gazdaság teljesítménye 2013-ban Németországban újabb 0,4 százalékos növekedés, míg az euró-övezetben továbbra is 0,5 százalékos visszaesés valószínűsíthető, míg 2014-ben az Ifo előrejelzése szerint a német GDP 1,9 százalékkal növekedne, miközben az euró-övezetben csupán 0,7 százalékos növekedést feltételeznek.

A foglalkoztatás alakulása ugyancsak Németországban tűnik kedvezőbbnek: a munkanélküliségi ráta 2012-ben Németországban 6,8, az euró-övezet országaiban 11,4 százalék volt, 2013-ban ez Németországban 6,9, míg az euró-övezet országaiban 12,2 százalékra emelkedett, 2014-ben Németországban 6,8 százalékra várhatóan mérséklődik, míg az euró-övezet országaiban a múlt évi 12,2 százalékos szinten stabilizálódik.

A gazdasági növekedés és a foglalkoztatás korábban feltételezettnél kedvezőbb alakulása a költségvetési bevételekre is jótékony hatást gyakorol. A DIW berlini gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint 2015-ig a szövetség, a tartományok és az önkormányzatok bevételei csaknem 8 milliárd euróval meghaladják azt a mértéket, amit az adóbevételek várható alakulásának novemberi előrejelzésekor feltételeztek. (E ponton emlékeztetni kell arra, hogy a kormányalakítási tárgyalások elhúzódása miatt a 2014. évi szövetségi költségvetés várhatóan csak húsvét környékén kerülhet elfogadásra.)

Akik továbbra is bizakodhatnak

Az IW kölni gazdaságkutató intézet a német gazdaság 48 szakmai szövetsége körében végzett szokásos év végi felmérése szerint 2014-re 34 ágazatban számolnak a 2013. évit meghaladó mértékű termeléssel, illetve forgalommal, s csak hét területen romlanak a vállalati kilátások. Michael Hüther, az intézet igazgatója a felmérés nyilvánosságra hozatalakor emlékeztetett arra, hogy a német gazdaság jó ideje nem tekintett olyan pozitívan az előtte álló esztendőre, mint az idén; de külön felhívta a figyelmet arra, hogy „azon bizonytalanságok nélkül, melyeket a vállalati szempontból nem kielégítő koalíciós megállapodás tartalmaz, a felmérés eredménye bizonyára még jobb lett volna”.

A szövetségek optimizmusának alapjai a belföldi konjunktúrának, valamint annak köszönhető, hogy az euró-övezetben megsokasodtak a kedvező jelek. Ezen az ázsiai és dél-amerikai küszöbországok gyöngébb növekedési impulzusai sem változtatnak. Ennek nyomán csaknem valamennyi ágazatban legalább ugyanannyit, közülük 16 ágazatban többet terveznek beruházni, mint amennyit 2013-ban beruháztak. Az IW szerint a kedvező gazdasági kilátások nem járnak a foglalkoztatás látványos emelkedésével, mert a létszámbővítést és -csökkentést tervező ágazatok száma – egyaránt tíz – kiegyenlíti egymást.

A német autógyárak külföldi telephelyein elért termelés dinamikája meg fogja haladni a hazait
A német autógyárak külföldi telephelyein elért termelés dinamikája meg fogja haladni a hazait

A jelentősebb ipari ágazatok közül a gép- és berendezés-gyártás egyértelműen a derűlátó ágazatok közé tartozik, mert olyan fontos piacokon, mint Kína és az Egyesült Államok, kedvező növekedési esélyek kínálkoznak, az Európába irányuló export szintén növekedni fog, s – más ágazatok beruházási javak iránti igénye élénkülése folytán – a belföldi kereslet is erősödik; az autóiparban – a gép- és berendezés-gyártókhoz hasonló okok folytán – az illetékes szakmai szövetség, (azaz a VDA), ugyancsak a termelés és a forgalom emelkedését valószínűsíti úgy, hogy a német autógyárak külföldi telephelyein elért termelés (összeszerelés) dinamikája meg fogja haladni a hazait, az ágazat vállalatainak beruházási volumene a 2013. évi magas szinten stabilizálódik;

A villamosiparban a 2013. évivel megegyező, tíz éves rekordot döntő létszám (846 ezer fő), de azt meghaladó nagyságú beruházási volumen mellett a bázisévit ugyancsak meghaladó termelési értékkel, illetve exporttal számolnak, míg a vegyiparban a vállalatok többsége ugyancsak a termelés és export növekedését valószínűsíti, megjegyezve, hogy számos, korábban a válság által sújtott európai országban javultak az üzleti kilátások, ugyanakkor Ázsiából és Dél-Amerikából a közelmúltnál kevesebb növekedési impulzussal számolnak.

A szakképzetteket keresik

Ingo Kramer, a Német Munkaadói Szövetség (BDA) Dieter Hundt utódaként néhány héttel ezelőtt megválasztott új elnöke egy, a karácsony napjaiban nyilvánosságra hozott nyilatkozatában „a foglalkoztatási piac várhatóan továbbra is pozitív fejlődéséről” beszélt, de a javulás üteme – az IW előrejelzésével egybe vágóan – viszonylag lassú marad.

Kramer szerint e lassúság oka alapvetően abban keresendő, hogy a munkaadók igényei és a munkanélküliek képzettsége egyre gyakrabban eltér egymástól. Csak minden hetedik be nem töltött állás olyan, melynek betöltéséhez nincs szükség szak- vagy főiskolai képzettségre, ugyanakkor a munkanélküliek csaknem fele alacsonyan képzett. Ezért „mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szakképzettségek iránti kereslet és a rendelkezésre álló kínálat közötti nagy szakadék csökkenjen”, figyelmeztetett a BDA elnöke.

Kramer a maga részéről egyetért a szövetségi kormány és egyes gazdaságkutatók 2014-re vonatkozó 1,7 százalékos gazdasági növekedési előrejelzésével, de – mint fogalmazott – „ez stabil világgazdasági konjunktúrát feltételez, mert a német export érzékelhetően csak ebben az esetben növekedhet”.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés