hirdetés
hirdetés

Autóipar

Nagyberuházás és termékjubileum a miskolci Boschnál

Ünnepélyes keretek között jelentették be a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. több mint 14,1 milliárd forintos új beruházását. A 2021-ig tartó projekt keretében új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek, valamint az irodaépületet is bővítik. A bejelentéssel egyidőben mutatták be a miskolci autóipari gyár 200 milliomodik termékét, az iBooster rendszer motorját is.

hirdetés

A beruházás meglévő termékek (motorhűtő ventilátor és elektromos kerékpárhajtómű) új generációit és további új termékeket (mint például az okoskerék) kiszolgáló gyártósorok működtetését támogatja. A szintén a beruházás részét képező irodaépület-bővítés a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. folyamatos növekedése miatt vált szükségessé. A több mint 14,1 milliárd forint összköltségű technológia-intenzív beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján mintegy 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá. „A beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik” – nyilatkozta Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A hatékony gyártáshoz elengedhetetlen a magas szintű termékismerettel rendelkező mérnökök helyszíni támogatása. „A miskolci telephelyen a termékfejlesztés során a gyártás helyszínén történik a projektek mérnöki támogatása a speciális vevői igények szerint. Ez biztosítja a meglévő és az új gyártósorok optimális kihasználtságát” – mondta el Jochen Limberger, a gyár műszaki ügyvezető igazgatója. Az elektromos járművek esetében a megnövekedett vevői elvárások – hosszabb élettartam, alacsonyabb zajszint, nagyobb hatásfok – miatt az új gyártósorok automatizáltsági szintje magasabb lesz, ami új beruházást és magasabb kvalifikációjú munkaerőt igényel. A beruházáson belül kiemelt szerepet kap a világszerte jelenleg egyedül a miskolci Bosch telephelyen gyártott új generációs e-bike gyártási, valamint teszt- és fejlesztési funkcióinak megerősítése.

A jubileumi termék Miskolcon, az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja (forrás: Bosch)
A jubileumi termék Miskolcon, az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja (forrás: Bosch)

A miskolci autóipari gyár jubileumi terméke az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja, amely az elektromos meghajtás alapfeltételét jelenti, a hibrid és az elektromos autók fontos részét képezi. Ez a fékrásegítő hatékonyabbá teszi a hibrid és az elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv, illetve az elektronikus kormányrendszermotor fokozza a biztonságot. Az iBooster jövőformáló megoldásának számít, hogy a fékezés mellett energia-visszanyerésre is használható, így növelhető az elektromos járművek hatótávolsága és tovább csökkenthető a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátása. A motort 2014 óta gyártják Miskolcon, azóta ebből a termékből több mint 2 millió darab gördült le a gyártósorról.

(forrás: Bosch/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés