hirdetés

Munkanélküli marógépek?

A generatív gyártás valamennyi szerszámgépgyártót érinti

Ha a hannoveri EMO 2011 vásárt a szerszámgépipar világszerte legjelentősebb innovációs „kirakataként” harangozzák be, ez egyet jelent azzal is, hogy nyitnia kell a generatív gyártási technológiák felé. A rendezvény szakmai előkészítése során Andrzej Grzesiak, a stuttgarti gyártástechnológiai és automatizálási Fraunhofer Intézet (IPA) generatív gyártási technológiákért felelős vezetője fejtette ki álláspontját egy intejúban arról, vajon az új eljárások munkanélküliségre kárhoztatják-e a hagyományos forgácsológépeket.

hirdetés

A generatív gyártás, vagyis a munkadarabok rétegenkénti felépítésének legfőbb előnye, hogy bármely, 3D-s CAD programmal előállítható alakzat megvalósítható vele. A tárgy 3D-s modelljét virtuálisan felszeletelik, majd például ezeket a szeleteket 3D-s nyomtatóval rétegről rétegre kialakítják egymáson.

Tetszőleges bonyolult geometriák is kialakíthatók
Tetszőleges bonyolult geometriák is kialakíthatók
Az anyagot ott viszik fel olvasztott porból, ahol a későbbi alkatrész fizikailag elhelyezkedik, vagy esetleg ott folyatják meg, távolítják el, ahol a végleges formához nincsen szükség rá. Semmilyen korlátozás nincs például az áttetsző vagy az üreges szerkezetekre, de a legbonyolultabb geometriák és szabad formák kialakítása elől is elhárul minden akadály. Eredetileg a generatív gyártást csupán a modellek és prototípusok felépítésére tartották fent, ám mára valós gyártási alkalmazásai is megtalálhatók.

Nem csak prototípusok

A generatív gyártással létrehozott prototípusok mindazokat a műszaki sajátosságokat felmutatják, amelyek a majdani végtermékre jellemzőek. Ezen alapulva drága és ráfordításigényes szerszámok és formák nélkül juthatunk hozzá rövid idő alatt és kis költséggel kis sorozatú termékekhez, akár nagy változatosságban is.

Rétegről rétegre épül fel az emberi állkapocscsont
Rétegről rétegre épül fel az emberi állkapocscsont
A cégek egyszerűen legyárthatnak akár néhány száz példányt is egy termékből vagy alkatrészből, majd ennek piaci tesztelése után következhet a nagyobb sorozatok előállítása hagyományos szerszámokkal vagy esetleg továbbra is generatív módszerekkel. Az egyedi igényekre szabott sorozatgyártás lehetősége leginkább a javított alapanyagok és a stabilabb folyamatok megjelenésével hozható kapcsolatba. A generatív módon előállított „tömegtermékek” első példái az implantátumok, a fogpótlások és a könnyű automatizálási komponensek közül kerülnek ki, de új alkalmazások nyílnak meg a repülőgépiparban is, ahol különleges szerepet játszanak a titánból készült könnyűszerkezetek.

A hagyományos eljárásokat nem váltják ki

Mindezek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy a generatív gyártás teljes mértékben helyettesítheti-e a hagyományos eljárásokat. Andrzej Grzesiak szerint nem, és ez nem is célja a fejlesztéseknek. Pontosan körülírhatók azok az alkalmazási területek, ahol a generatív gyártás gazdasági és műszaki előnyöket hoz a hagyományossal szemben. A különféle technológiák egymás mellett fognak létezni, és módot fognak adni a lehető legkedvezőbb lehetőség kihasználására adott gyártási feladat teljesítése során. – Azt nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a generatív gyártás hosszú távon sem teheti teljesen munkanélkülivé a hagyományos szerszámgépeket, de véleményem szerint ez nem fog bekövetkezni.

Szelektív lézeres olvasztással készített implantátum
Szelektív lézeres olvasztással készített implantátum
Mindkét alapmódszernek megvannak a célzottan kihasználandó előnyei. Ha azonban egy olyan területet kellene említeni, amelyen akár már az elkövetkező években a szerszámgépek helyettesíthetővé válnak, az a fogpótlások készítése lehet – összegzett a szakember. Várhatóan az EMO 2011 kínálatában is meg fog mutatkozni, hogy a nagy szerszámgépgyártók mindegyike részéről fokozott érdeklődés tapasztalható a generatív gyártás iránt. Át kell valamennyire értelmezni a szerszámgépek fogalmát, hiszen végeredményben valamennyi gép, amely munkadarabokat állít elő vagy munkál meg, szerszámgépnek tekinthető. Hogy ez a folyamat lézerrel vagy marófejjel menjen végbe, a jövőben szabadon megválaszthatóvá válik. Az első lényeges fejlesztések valószínűleg már a hannoveri EMO-n is a szakmai közönség elé kerülnek, a következő években pedig még többre lehet majd számítani.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés