hirdetés
hirdetés

Mit tanulhat Európa a németektől?

Németország ipara egyedülálló Európában. De mi is az pontosan, ami kiemeli a sorból? Három szakember ad választ a kérdésre.

hirdetés

Egy augusztusban napvilágot látott értékelésben három, a német ipart „közelről” jól ismerő szakembert kérdeztek meg arról, miben látják ők azokat a kimagasló sajátosságokat, amelyek alapján Németország ipara példaként szolgálhat más európai országok gazdasága számára. A válaszokat Reimund Neugebauer, a Chemnitzi Műszaki Egyetem (TU Chemnitz) szerszámgépekkel és gyártási folyamatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Thomas Bauernhansl, a gyártástechnológiai és automatizálási Fraunhofer-intézet (Fraunhofer IPA) vezetője, valamint Bernd Venohr világgazdasági szakértő, a „németországi Davosnak” is nevezett német világgazdasági kongresszus társrendezője fogalmazta meg. Az alábbiakban a három szakember által kiemelt tulajdonságokat összegezzük.

Ezek miatt jobbak ők

Reimund Neugebauer
Reimund Neugebauer
Innovációs erő A német ipar ereje innovációs képességében rejlik. Mindez a német ipar szereplőinek abból a meggyőződéséből fakad, miszerint termékeik csak hozzáadott érték és kimagasló minőség révén tarthatják fenn piaci versenyképességüket. (Neugebauer)

Rendszerszintű termelékenység A magas technológiai szintet képviselő termékek és az összetett rendszerek előállításában a német ipart roppant nagy termelékenység jellemzi. A vállalatok és az alkalmazottak közötti szociális partnerség, a jogszabályi rendelkezéseknek való következetes megfelelés, valamint a gondozott és kiváló infrastruktúra képezi a fenntartható siker alapját. (Bauernhansl)

Odaadás A vezetők odaadással viszik előre vállalatukat. A cégek élén olyan mérnökök és természettudományos képzettségű szakemberek állnak, akik átérzik a vevők problémáit és átlátják a műszaki megoldási lehetőségeket. (Venohr)

Minőségtudatosság A német gazdaság nem tömegcikkekkel vagy olcsó termékekkel tud „exportvilágbajnok” lenni, hanem az új iránti lelkesedésével és generációkon átívelő minőségtudatosságával. (Neugebauer)

Thomas Bauernhansl
Thomas Bauernhansl
Lokális klaszterek globális hálózata          A világon egyedülálló kompetenciasűrűség a kutatás és az ipar hagyományosan szoros együttműködésén alapul, amelyet tovább erősít a nagy konszernek és a rugalmas kis- és középvállalatok mély kapcsolata. Az értékteremtésnek a már a közepes vállalatoknál is tapasztalható globális elosztása több kulcstechnológiában erősíti a német ipar világpiaci vezető pozícióját. (Bauernhansl)

Konzervatív pénzügyi politika Jelentős osztalékfizetés helyett a megtermelt pénz a vállalatokban marad, hogy ott a fejlesztési projekteket elősegítse, valamint hozzájáruljon az értékesítési és szervizhálózat kiszélesítéséhez. Jellemző még a túlzott mértékű idegen tőke következetes távoltartása. (Venohr)

Alkalmazásorientált mérnöki kultúra A német mérnökök nemzetközi szinten nagy elismertségnek örvendenek. Különösen méltányolják az egész világon, hogy az alkalmazásközpontú kutatást állítják a középpontba. Ha egy vállalat vagy egy szakember megbecsült Németországban, akkor megbecsült az egész világon. (Bauernhansl)

Bernd Venohr
Bernd Venohr
Hosszú távú kitekintés A részvényesi érték rövid távú növelése helyett a vállalat hosszú távú biztonságának megteremtése áll előtérben. A vállalatvezetés letéteményese annak, hogy a céget jó állapotban adja át a következő generációnak. (Venohr)

Felelősség megélt demokráciában Németország megélt demokráciájában a polgárok részesei a politikai folyamatoknak és a piacformálásnak. A családi tulajdonban lévő közepes méretű vállalatok felelősen tevékenykednek régiójukban, és meggondoltan, hosszú távra terveznek. (Bauernhansl)

Termelés mint stratégiai vagyon A termelést a vállalatok stratégiai tőkének tekintik. A magas költségek arra ösztönzik a vállalatokat, hogy innovatív intézkedésekkel kedvezőbbé tegyék költségszerkezetüket. (Venohr)

Virágh Judit/Produktion
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113777] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés