hirdetés
hirdetés

Z2 – egy még erősebb hangya

Miniatürizált CAD-munkaállomás

A fejlesztésben részt vevő harminc embernek húsz hónapi munkával egy teljes értékű miniatűr grafikus munkaállomást sikerült létrehozni, nem csak egy kommersz PC-t kiváltó erős gépet.

hirdetés

A HP tagadhatatlanul a CAD-es hardverpiac egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szereplője. Már a kezdetektől támogatja a számítógéppel segített tervezést különféle eszközeivel. Többek között neki köszönhetjük a nagy formátumú tervrajznyomtatás alapjait megteremtő HP-GL nyelvet is, amely azóta világszabvánnyá vált. A Z2 miniatürizált munkaállomással ismét letettek valamit az asztalra. ...vagy a polcra, vagy a monitor mögé, vagy bárhová, ahol van 22 cm×22 cm hely.

A szaksajtóban megjelent becslések alapján több millió felhasználó olyan otthoni vagy irodai számítógépeken próbál nagy teljesítményű CAD-programokkal dolgozni, amelyek a 2D-s és a 3D-s tervezést nem is támogatják. A felhasználóknak ezt a tekintélyes rétegét vette célba a HP munkaállomásokat fejlesztő csapata, amikor nekikezdtek egy új gépkategória megalkotásának. Az eredmény, a HP Z2 G3 Mini messze túlmutat az eredetileg kitűzött célokon.

Kompromisszum nélkül

A klasszikus japán kisfiús vicc új változata már így szól: A tervezőirodába belép egy rendszergazda, és egyik kezét a háta mögé elrejtve megszólal: – Na, mit hoztam nektek a kezemben? – Csak nem asztali munkaállomást? – kérdezi az egyik mérnök. – Jó, jó, de hányat? – kérdez vissza a rendszergazda. A HP Z2 esetében valóban a fizikai méret okozza az első döbbenetet: egy 6 cm magas, alig 22 cm×22 cm élhosszúságú, hatszög alakú dobozban hogyan fér el egy nagy teljesítményű számítógép? A Z2 mintegy tízszer kisebb, mint egy hagyományos torony munkaállomás, és olyan csendes, hogy csak a Power gomb világításából látni, hogy működik.

Kiugró teljesítmény megdöbbentően kis méretben (forrás: HungaroCAD)
Kiugró teljesítmény megdöbbentően kis méretben (forrás: HungaroCAD)

A felhasználói igények felmérésekor azt tapasztalták, hogy sok olyan iroda van, ahol a klasszikus workstation kategóriát a fizikai méretek, a nagyobbnak vélt zaj és az ipari, „nagy fekete doboz” megjelenés miatt kerülték el. Ezért a deklarált cél egy olyan munkaállomás-kategória megteremtése volt, amely kicsi, inspirálóan szép, de ezek eléréséhez semmilyen teljesítménykompromisszumot nem enged meg.

Igen összetett munkát végeztek

A Z2-ben ötvözték a HP szerver-, valamint asztali és mobil workstation-technológiák legfejlettebb elemeit. A munkában szinte minden szakterület szakembereit be kellett vonni. Gépészeti, finommechanikai, hőtechnikai és elektronikai problémák egész sorát kellett megoldani. Bár tálcán kínálta volna magát, hogy mindenhova a mobil gépekben alkalmazott kész megoldásokat építsék be, nem engedtek a kísértésnek. A cél egy asztali munkaállomás teljesítményének elérése volt, ezért a teljesítőképességet meghatározó alkatrészeknél nem sajnálták az időt és az energiát a szerverszintű megoldások kis méretre adaptálásához.

A Z2 házában semmi sem véletlenül van ott, ahova került. Az akár 4,1 GHz-en száguldó asztaliszerver-kategóriás Xeon processzor, a 32 GB-os, 2400 MHz-es ECC-memória és a „szelídítetlen” NVIDIA Quadro 3D-kártya hűtése önmagában is meghaladta volna a klasszikus rendszerek képességeit. A készülékház végső alakjának kialakulását számos megoldási próbálkozás és szimuláció előzte meg.

Egy hatmonitoros, nagy felbontású monitorfal közvetlen meghajtására is alkalmas
Egy hatmonitoros, nagy felbontású monitorfal közvetlen meghajtására is alkalmas

A különleges hatszögletű formának, a sarkokon kivillanó, körbefutó titán jellegű hűtőbordáknak és a felhasznált könnyű és elegáns fémötvözeteknek mind funkciójuk is van. Tehát a gép igényes külső megjelenése és mérete ne tévesszen meg senkit: ez a készülék egy igazi CAD-munkagép. Sőt, még a nagyobb munkaállomásoknál megszokott könnyű szerelhetőségről, bővíthetőségről és a gazdag HP szoftverkiegészítőkről sem kell lemondani.

A többi HP Z-hez hasonlóan a Z2 Mini is egy 380 000 órás terheléses tesztsorozatban bizonyította a beépített megoldások működőképességét és megbízhatóságát.

Ugyanazokkal a független szoftverfejlesztői (ISV) minősítésekkel rendelkezik, mint a többi, „nagyobbra nőtt” HP Z workstation. Az Autodesk Inventor-, a Revit- és az AutoCAD-alapú termékek mellett a Solidworks, az ArchiCAD és a többi meghatározó CAD-termékhez is minősítetten támogatott a gép.

Kis gép, kis család

A Z2 G3 olyan jól sikerült, hogy végül egy belépőszintű változatot is készítettek belőle a 3D-kártya és néhány csatlakozási lehetőség elhagyásával. Ez a variáns is remekül helyettesíthet egy általános asztali gépet, de CAD-célra semmiképpen sem ez javasolható.

A CAD-programokhoz optimalizált NVIDIA Quadro M620 kártya és a processzorba integrált videoegység együtt akár egy hatmonitoros, nagy felbontású monitorfal közvetlen meghajtására is alkalmas.

A gépek kiépítése széles határok között változhat: 11-féle processzor, többféle SATA HDD- és PCIe SSD-lehetőség, valamint memóriakiépítés közül választhatunk. Például a legnagyobb teljesítményre kiélezett, 4,1 GHz-es Xeon E3 processzoros, a SATA SSD-nél négyszer gyorsabb HP TurboDrive G2 SSD-vel és NVIDIA Quadro M620 3D CAD-videokártyával felszerelt konfiguráció már egy közepesen erős asztali gép áráért is elérhető.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés