hirdetés
hirdetés

Mérnöknők

„Mindig a változatosságot kerestem”

Horváth Réka, a CAD-Terv tervezőmérnöke olyan energikus, összeszedett és derűs, hogy élmény vele beszélgetni. Fiatal kora ellenére határozott elképzelései és érdekes tapasztalatai vannak munkáról, motivációról, fejlődésről.

hirdetés

Milyen út vezetett a műszaki egyetemi tanulmányokig?

A humán tantárgyak mellett a matekot és a fizikát is szerettem, a választáskor mégis kicsit tudatosabban végig kellett gondolnom, melyik az a pálya, amelyik tényleg nekem való. Mindenképp szerettem volna, hogy valamilyen alkotó tevékenységet, kreatív munkát végezhessek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök szakáról először csak a felvételi tájékoztatóban olvastam, nem is igazán tudtam, mit takarhat ez, majd amikor kicsit jobban utánanéztem, akkor láttam, hogy a terméktervező szakma számomra ideális lesz, mert átmenetet jelent a formatervező művész és a mérnök között.

Sokak számára meghatározóak az egyetemi évek alatt szerzett különféle szakmai gyakorlatok, munkatapasztalatok. Hogyan alakult ez a te életedben?

Ez teljes mértékben igaz rám is, hiszen már az alapképzés kötelező hathetes szakmai gyakorlatát is a jelenlegi munkahelyemen, a CAD-Terv-nél töltöttem. Ennek a fokozatnak a szakdolgozatát is volt lehetőségem itt írni, majd még az utána következő nyáron is maradhattam, tehát majdnem másfél évem volt – hol félállásban, nyáron pedig teljes állásban – gyakorlati tapasztalatokat szerezni.

Abban is szerencsém volt, hogy részt vehettem egy nemzetközi terméktervezési projektben az egyetemen az EGPR (European Global Product Realization) keretében. Szintén fontos állomás volt a Mediso orvostechnikai cég, ahova a mesterdiplomám kapcsán kerültem. Már a két féléves diplomamunka első félévét követően gyakornokként alkalmaztak, a végzés után pedig még egy évet már mérnökként dolgozhattam ott.

Miből írtad a mesterdiplomádat?

Mobil, agy- és végtagvizsgálatra alkalmas PET/CT kamera konstrukciós tervezése volt a mesterdiploma-munkám témája, amely később a cég egy aktívan futó projektje volt, így láthattam a terméket megvalósulni is.

Hogyan kerültél végül mégis a jelenlegi munkahelyedre?

Korábban, még az egyetemi időkben éppen Pétertől, a CAD-Terv mérnökség vezetőjétől kaptam egy nagyon jó tanácsot; próbáljak ki más környezetet is, egy nagyobb céget, hogy el tudjam dönteni, mit szeretnék. Ez nagyon jó tanácsnak bizonyult, mert így össze tudom már hasonlítani a cégeket, a működésüket, és tudom, hogy most a helyemen vagyok. Amikor felmerült, hogy visszajöhetnék, nem sokat gondolkodtam, hiszen itt megtaláltam azt a változatosságot, amit kerestem.

Mi az, ami miatt ennyire jól érzed itt magad?

Minden segítséget megkapok, nagyon megbízom a főnökeimben, abban, ahogyan egyengetik az utamat. Számítanak rám, egyre nagyobb a felelősségem, megkapom azt a fajta önállóságot, amely kell ahhoz, hogy az ember magától fejlődjön, ugyanakkor folyamatosan megvan a kontroll, nem vagyok magamra hagyva. És nagyon jó a társaság. Munkán kívül is összejárunk.

Pontosan mi a feladatod, miből áll a napi munkád?

A CAD-Terv mérnökségen belül van géptervezői, illetve terméktervezői csapat, én ez utóbbiban terméktervező mérnökként dolgozom. Feladatunk különböző termékeknek a kidolgozása, amihez kapcsolódóan valamikor egész konkrét a feladat, pontosan tudható, hogy mit kell megcsinálni, de valamikor csak a probléma adott.

„Szerencsém volt, hogy részt vehettem egy nemzetközi terméktervezési projektben az egyetemen az EGPR keretében.”
„Szerencsém volt, hogy részt vehettem egy nemzetközi terméktervezési projektben az egyetemen az EGPR keretében.”

Például elég gyakran kapunk megbízásokat állandó partnerünktől, az Elektroluxtól, porszívóalkatrészek tervezésére. Ha például változik a dizájn, és megálmodnak egy felületet, nekünk azt úgy kell kidolgoznunk, hogy az szerelhető legyen.

Nem is gondolná az ember, mennyi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy mire a polcokra kerül egy-egy termék, az minden szempontból könnyen kezelhető és praktikus legyen.

A konkrét tervezés mellett pedig sok esetben a kiegészítő marketinganyagokhoz is készítek látványterveket, technikai dokumentációkat, mint például a Platform űrkutatási projektben, ahol kollégáim végezték a műhold gépészeti fejlesztését.

Hogyan osztod be az idődet?

Projektekben gondolkozunk, ennek megfelelően kell a feladatokat rangsorolni, s mivel egyszerre nagyon sok mindennel kell foglalkozni, mindig előre kell gondolkodni, és előfordul, hogy át kell csoportosítani a feladatokat, a prioritásokat. Ebben még szeretnék sokat fejlődni.

Egy-egy projekt dedikáltan a tiéd, vagy csapattag vagy?

Jelenleg van olyan projekt, amelyet teljes egészében megkaptam, de természetesen van, ahol bedolgozom. Ennél a munkánál akkor is csapatban dolgozik az ember, ha ő felel az adott projektért, hiszen adott esetben fizikusokkal, elektromos szakemberekkel, gépészekkel, villamosmérnökökkel kell együttműködni, a tudásmorzsákat felszedni, hogy utána az, amit te létrehozol, az egy kerek egész, és a fejlesztés során a többi területen dolgozó szakemberek által is a saját területükön továbbgondolható, kidolgozható legyen.

Hogyan inspirálódsz?

Igyekszem követni a műszaki és dizájnújdonságokat, de ami ennél is sokkal fontosabb – és erre Budapest nagyon jó helyszín –, hogy elhagyjam a szakmai zónát, és kiállításokra, színházba, koncertekre járjak.

Minden ilyen jellegű impulzus pozitívan hat a tervezőmérnöki tevékenységre. Most épp olyan időszakomat élem, hogy minden ilyen adódó lehetőséget kipróbálok. Alkalomszerűen jógázom, és nemrég kipróbáltam a rooftop jógát, egy pláza tetején. Egyébként felnőttbalettre rendszeresen járok, és tervezem, hogy az úszást is beillesztem a napirendembe.

Nagyon fontosak ezek a dolgok ahhoz, hogy mindig a legfrissebb, a legjobb ötleted szülessen tervezéskor. Újabb, jobb és még jobb ötletekre pedig mindig szükség van, egy terv soha nincs kész, hiszen mindig születhet még jobb, még újabb változat.

EGPR – Nemzetközi projektfeladat

Az EGPR (European Global Product Realization) egy nemzetközi egyetemi együttműködés keretében létrejött, négy európai város – London, Zágráb, Ljubljana és Budapest – műszaki egyetemét érintő hallgatói integrált termékfejlesztési projekt. Az együttműködés keretében az egyes egyetemek gazdái egy-egy projektnek, amelynek során az épp soron lévő egyetem hoz egy valós cégtől egy valós projektfeladatot. Az egyetemek 10-10 diákot delegálnak, akik videokonferenciás meetingeken, Skype-on, e-mailen egyeztetnek és hoznak létre koncepcióterveket az adott megbízáshoz. A féléves feladat egyhetes workshoppal zárul a házigazda egyetemen, ahol elkészül a termék prototípusa is.

Réka 2013-ban abban a projektben vett részt, amikor a vendéglátó a City University London volt, és a Condor Projects Ltd. nevű cég számára egy kerekes székes pilóták által is vezethető kisrepülőgép koncepciótervét kellett megtervezni.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés