hirdetés

Szakkiállítás

Minden várakozást felülmúlt

Sikerrel zárult a Powtech/TechnoPharm 2011

Három nap, 1005 kiállító, több mint egy tucat szakterület és számtalan újdonság – vonható meg az október 13-án zárult nürnbergi Powtech/TechnoPharm 2011 vásárkettős gyorsmérlege. És bár a látogatók száma kismértékben visszaesett a másfél ével ezelőtti megelőző seregszemle óta, az 15 ezret meghaladó érdeklődő szakember még így is bővülés a 2008-as, bázisnak tekintett kiállításokhoz képest.

hirdetés

Az idei Powtech nagyobb volt, mint valaha a fennállása óta – áll a NürnbergMesse vásárvállalatnak röviddel a rendezvényei zárását követően kiadott közleményében. Az általános pozitív hangulatot, amely hónapok óta megadja a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDAM) jelentéseinek alaphangját, valamint amelyet a német lakosság körében végzett felmérések is tükröznek, a Powtech 2011 szakvásár számadatai is alátámasztották.

A 29 országból érkezett 702 kiállítóval és a közel 8 százalékkal megnövekedett, több mint 20 ezer négyzetméter kiállítási területen a mechanikus eljárástechnika és analitika nemzetközi szakvásárának látogatóit a kezdetek óta legnagyobb kínálat várta október 11. és 13. között Nürnbergben.

A legkülönbözőbb ágazatokban alkalmazzák

A Powtech szakvásárok életre hívásában szakmai tanácsadóként 17 éve kulcsszerepet vállaló Rüdiger Nagel a kiállítás átfogó jellegét kézenfekvő módon szemléltette a nemzetközi szaksajtó képviselői előtt a vásár nyitónapján tartott rövid előadásában. Az újságírókat a rendezvénynek otthont adó város legismertebb termékével, mézeskaláccsal kínálta. Eközben felhívta a figyelmet arra, hogy bár a híres édesség elfogyasztása közben aligha gondolunk erre, de a „nürnberger lebkuchen” valamennyi összetevőjének feldolgozása a Powtech által egybefoglalt mechanikai eljárástechnikákkal (aprítás, őrlés, szitálás, szárítás, keverés, adagolás stb.) történik.

A kulcsra kész berendezések különösen keresettek
A kulcsra kész berendezések különösen keresettek

A szemléltetésben felhozható példák köre pedig igen széles, hiszen nemkülönben így van ez – igaz, teljesen más dimenziókban, és másfajta előírásoknak eleget téve – akár az építőanyagok, például a beton esetében is – kocogtatta meg a szakember a sajtótájékoztatónak helyet adó terem falát. Az idei Powtech szakmai kínálata – a 18 hónapos ciklusban tartott eddigi rendezvények megszokott tematikáját (is) követve – felölelte a porok és granulált termékek alapeljárásait, a gép- és készülékgyártást, a részecskeelemzést, a nanorészecskék technológiáját, a mérés, vezérlés, szabályozás témakörét, a kapcsolódó biztonság- és környezettechnikát, valamint szolgáltatásokat.

De az idei szakvásáron kiemelt szerepet kapott a fejlesztések egy további lépése is – a mechanikus eljárások bevonása a komplett megoldásokba, és azok folyamattechnikai integrálását a kulcsra kész létesítményekbe. Ennek háttere, hogy a berendezéstervezők és -üzemeltetők egyre inkább nemcsak berendezéshez tartozó egyes komponenseket igényelnek, hanem rész- vagy komplett megoldásokat, beleértve ebbe a teljes mérnöki szolgáltatást, a beszerelést és az üzembe helyezést.

A jó gyakorlaton múlik

Az alapterületében a három ével ezelőtti, a válságéveket éppen megelőző csúcsrendezvényhez képest 5 százalékost növekedést elkönyvelt TechnoPharm „life science” folyamattechnológiai szakvásár középpontjában az úgynevezett GMP-konform folyamatok álltak. A GMP rövidítésnek megfelelő good manufacturing practice (az ágazatok gyártói által követendő legjobb gyakorlat) elterjesztése – az amerikai FDA előírások teljesítéséhez hasonlóan – Európa-szerte hatalmas innovációs erőfeszítést igényel, hiszen egyszerre kell megfelelni a nagyobb hatékonyság kényszerének és a jogszabályi követelményeknek – tudtuk meg a TÜV Süd AG standján.

Nagy az érdeklődés a jövő eljárástechnikái iránt
Nagy az érdeklődés a jövő eljárástechnikái iránt
Az elsősorban az ipari és járműgyártási szektorban stratégiai partner, valamint tanúsító nemzetközi cégcsoport egyik vállalata kezdeményezte az idei TechnoPharmon első ízben bemutatkozó Cleanroom Village különbemutatót. A tisztaterekkel kapcsolatos kínálat szorosan összefonódik a GMP-konform tervezéssel és kivitelezéssel a gyógyszer-, az élelmiszer- és a kozmetikai ipar high-tech alkalmazásaival. A TechnoPharm szakmai kínálata kiterjedt az alapanyagokra, a gyártóberendezésekre és -készülékekre, a kiszerelési technikára, a tisztításra, a higiéniára és a környezettel kapcsolatos elvárások betartására, a munkabiztonságra és a hulladékártalmatlanításra, valamint természetesen a minőségbiztosításra és a szolgáltatásokra.

A szakvásárokat különösen széles körű keretprogram egészítette ki: a robbanásvédelemtől a higiénikus tervezésen át a tisztatéri technológiákig és a fenntartható csomagolási megoldásokig. A rendező NürnbergMesse most először kínált egy új szolgáltatást, hogy az érdeklődők már a vásár előtt áttekintést nyerhessenek a rendezvényekről, és egy iPhone-alkalmazásnak, illetve a mobil oldalaknak köszönhetően a mobil készülékek felhasználói akár út közben is optimálisan előkészíthették nürnbergi látogatásukat.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[98128] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés