hirdetés
hirdetés

MediTech

Mikroszkopikus biohibridekkel győznék le a rákot

A szervezeten belül távirányítással lehetne pontosan célba juttatni a parányi élőlényeket.

hirdetés

Angol tudósok olyan parányi robotokat (mikrobot) alkottak, amelyek az emberi testbe fecskendezve potenciálisan óriási segítséget nyújthatnak a rákgyógyításban. A „biohibrideknek” nevezhető kicsiny eszközök maximális hatékonysággal tudják távirányított módon célba juttatni az életmentő gyógyszereket. A mikrobotokat mesterségesen kicsit megpiszkált biológiai sejtek alkotják. A tudósok a manipulációval a véráramban is könnyen vezérelhető „futárokat” hoznak létre.

Amint azt kimutatták, a mágneses részecskékkel telefecskendezett mikroszkopikus spirulina algák képesek tűpontosan a tumorhoz eljuttatni a rákellenes gyógyszereket.

Forrás: SWNS:South West News Service

A technológiát a Manchesteri Egyetem berkeiben ötölték ki a kutatók. A projekttel kapcsolatban a fejlesztőcsapat egyik tagja Kostas Kostarelos professzor így fogalmazott:

„A testben üzemeltethető és irányítható robotikus szisztémák megalkotása a bejuttatórendszerek kialakítása terén már jó ideje a Szent Grálnak számít.”

A tudósok számára az algák sejtjeinek természetes felépítése teszi lehetővé, hogy irányítani tudják őket, írja a Hong Kong-i Kínai Egyetem részéről Li Csang, a Science folyóiratban megjelent tanulmányban.

„Minthogy ezek a biohibridek természetes alapon fluoreszkáló biológiai belső és mágneses vasoxid külső résszel rendelkeznek, a szervezetben akár rajokba rendeződve is viszonylag könnyen nyomon követhetjük és működtethetjük őket” – állította a professzor.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Sun)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[215498] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés