hirdetés
hirdetés

Elektromobilitás a szállítmányozásban

Mikor éri meg?

Az elektromobilitás széles körű elterjedése egyelőre inkább terv, mint tapasztalat, de az európai kormányok – köztük Magyarország is – különböző ösztönzőkkel igyekeznek elősegíteni a növekedést. Ennek egyik fontos eleme az elektromos áruszállítás, amely jelentős megtakarítást eredményezhet a szállítmányozó cégeknek. 

hirdetés

Az elektromobilitás manapság az egyik legfontosabb téma a környezeti szennyezés csökkentése és a kimerülő fosszilis energiaforrások vonatkozásában, és egyúttal gazdaságpumpáló ereje is van. Elsősorban a személyszállításban várják az átütő számokat az európai országok, pedig a közúti teherszállítás éppen olyan fontos eleme az e-mobilitás elterjedésének.

Az áttörés előtti kivások

Az elektromos áruszállítás legnagyobb gátja – a személyautós közlekedéshez hasonlóan – az alacsony hatótávolság és a megfelelő töltő-infrastruktúra kiépítésének a hiánya. Ez azért is fontos, mert az áruszállítás esetében pont a hosszú útvonalakon történő szállítmányozás esetében érné meg leginkább az elektromos járművek használata: minél hosszabb az adott fuvarviszonylat, annál magasabb az üzemanyagra jutó költség a teljes fuvarköltséghez viszonyítva, amely magában foglalja a gépkocsivezető bérköltségét, az amortizációt, illetve a fuvareszközre jutó egyéb költségeket.

„Az elektromos áruszállítással a teljes fuvartervezés átalakulna, hiszen figyelembe kellene venni nemcsak a futott kilométereket, az optimális útvonalat, illetve gépkocsi-kihasználtságot, de a terepviszonyokat is. Teljesen másképp alakul a fogyasztás egy sík domborzatú régióban, mint egy nagy szintkülönbségű terepen, egy nagy súllyal megrakott szállítás esetén, vagy egy könnyebb rakománnyal – ezek mind befolyásolják az energiafelvételt, így az infrastruktúra ismertében megtervezett útvonal alakulását is. Fontos kritérium továbbá a töltő-infrastruktúra figyelembevétele, mely téren jelentős fejlődésre van szükség, hogy az elektromos meghajtású gépkocsikkal történő fuvarozás akadálymentesen valósulhasson meg ” – mondja Erdei Péter Dániel, a Raben Trans European Hungary Kft. belföldi szállítmányozási üzletágvezetője.

forrás: 123.rf
forrás: 123.rf

Az elektromos járművek használta több szempontból is kedvező lehet a szállítmányozó cégeknek. A jelenleg érvényben lévő sávos meghatározás arra ösztönzi a vállalatokat, hogy minél magasabb környezetvédelmi besorolású járműveket tartsanak a flottájukban. Más útdíjat fizet ugyanis egy EURO-I és egy EURO-VI besorolású jármű, és az útdíj igen szignifikáns tétel egy fuvarozónak. „Az EURO-III-as alatti besorolású járművek után jóval magasabb útdíjat kell fizetni, mint a modernebb fuvareszközök esetében, ez az összegkülönbség pedig átlagosan a teljes fuvarköltség hat százalékát is jelentheti” – mondja Erdei Péter.

A gyűjtőszállítmányozással foglalkozó Raben például csak azoknak a partnereinek téríti meg a teljes útdíjat, amelyek EURO-III-as vagy a feletti besorolású járműflottával szállítják az árut, ezzel is ösztönözve beszállítóikat a modernebb és környezetkímélőbb eszközpark használatára.

Megéri frissíteni?

A flottafrissítés tehát minden fuvarozó cég érdeke, de jelenleg az elektromos teherszállító járművek még csak tesztidőszakban vannak. „Minden nagy járműgyártó dolgozik a kedvezőbb feltételek megalkotásán, ám egyelőre nagyjából 150 kilométer megtételére alkalmasak ezek a járművek, a töltő-infrastruktúra elterjedése pedig még messze nem tart ott, hogy ez elegendő legyen. Ráadásul minél hosszabb a fuvartáv, annál inkább megéri az elektromos technológia. Belföldi viszonylatban, ahol zömében 200-400 kilométeres napi futásról beszélünk, a költségek oroszlánrészét a gépkocsivezető munkadíja és az autó amortizációs költsége adja, míg hosszabb távolságon ugyanezen autó ugyanezen fuvarának viszonylatában az üzemanyag és az útdíj összege a meghatározóbb. Ezért nagyon fontos a hatótávolság-fejlesztés és a töltőhálózat-kiépítés” – hangsúlyozza a szakember.

Mint minden trend átalakulását, vélhetően ezt is a nagy szállítmányozó cégek kezdik majd meg. Erdei Péter szerint az elektromos közlekedésé a jövő, biztos benne, a 21. században az elektromos meghajtás kiszorítja a hagyományost a szállítmányozásban is. Már csak az a kérdés, hogy mikor. 

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés