hirdetés
hirdetés

Hannoveri Vásár 2019 – ellentmondások és kihívások árnyékában

Mesterséges intelligenciáról, 5G-ről, ipar 4.0-ról

Április első napjaiban 75 ország 6500 kiállítója részvételével tartották meg az idei hannoveri ipari vásárt. A rendezvény díszvendége Svédország volt, ahonnan több mint 160 kiállító, olyan multinacionális vállalatok mellett, mint az Ericsson, az ABB, a Tetra Pak vagy az SKF, számos startupvállalkozás és kutatóintézet mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

hirdetés

„A Hannoveri Vásár az egyetlen olyan platform a világon, amely jól leképezi az ipar jövőbeni fejlődése szempontjából legfontosabb területek összefüggéseit”, fogalmazott Jochen Köckler, a vásártársaság elnöke, hozzátéve, hogy „csak Hannoverben kapnak a termelő iparból és az energetikából érkező látogatók ilyen átfogó képet az ipar 4.0, a mesterséges intelligencia, az 5G és a smart energy felhasználási területeiről és a bennük rejlő potenciálról.”

A vásár súlypontjai közé tartozott a mesterséges intelligencia alkalmazásának az ipari folyamatokban játszott szerepének bemutatása. Az „Industrial Intelligence” mottó jegyében a világ legkülönbözőbb részeiből érkezett kiállítók a gépi tanulás több mint 100 felhasználási területét mutatták be.

A Hannoveri Vásáron először építettek fel egy olyan 5G-tesztmezőt, amely annak bemutatását szolgálta, mi mindent lehet elvégezni az új mobiltelefon-szabvány alkalmazásával. „Az adatok valóságos és magas adatbiztonsággal történő továbbítása különösen nagy jelentőségű az ipar digitális összekapcsolásához”, fogalmazott a vásártársaság elnöke.

Az iparfejlődés kihívásai

Miközben a kiállítási csarnokokat és a vásár kísérőrendezvényeit áthatotta a mesterséges intelligencia és az 5G kommunikációs szabvány által meghatározott jövőkép, a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok következményei és a gazdasági visszaesés veszélye rányomta bélyegét a vásáron megjelenő hazai és külföldi kiállítók és látogatók hangulatára. Napi beszédtéma volt az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása és annak a britek partnerországai, különösen a német ipar jövőbeni fejlődésére gyakorolt fékező hatása.

Angela Merkel szövetségi kancellár a nyitóünnepségen elmondott beszédében hangsúlyozta: ma olyan időket élünk, amikor a mesterséges intelligencia exponenciális fejlődést mutat. A tegnap MI-stratégiája holnap már bizonyosan nem lesz elegendő. „Ha azt látom, mi történik a világban, milyen erővel folyik a kutatás, s azt is látom, hogy milyen harc van a legjobb fejekért, egyet mondhatok: Németország ezzel nem tud egyedül megbirkózni. Európai módon együtt kell működnünk, fel kell állítani az ugrásszerűen erősödő innovációk fejlesztését szolgáló intézményeket, össze kell kapcsolódnunk, európai módon kell gondolkoznunk és jó telephelyi feltételeket kell a szakembereinknek kínálni”.

Az idei Hannoveri Vásáron is középpontban állt a digitális gyár (forrás: Hannover Messe)
Az idei Hannoveri Vásáron is középpontban állt a digitális gyár (forrás: Hannover Messe)

A német ipar vezető tisztségviselői mindeközben bírálták a szövetségi kormány tevékenységét, mert – mint Dieter Kempf a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke fogalmazott – „a nagykoalíciós kormány rosszul gazdálkodott a pénzünkkel”, különösen az energetikában és a klímapolitikában járt be veszélyes utat. Márpedig ideje lenne felgyorsítani a beruházásokat, nemcsak a klímavédelemben, hanem a digitalizációban is.

A BDI elnöke az idén „csak egy fekete nullát vár”, azaz az ipari termelés minimális mértékű növekedésére számít, míg a német áru- és szolgáltatásexport mindössze 1,5 százalékkal fogja meghaladni az egy évvel korábbit. (Megjegyezzük, hogy a szövetségi kormány 0,8 százalékra mérsékelte idei gazdasági növekedési várakozását, s csak a jövő évre vonatkozóan számít arra, hogy a bruttó hazai termék növekedése újfent eléri az elfogadhatóbbnak látszó 1,8 százalékot.)

A gép- és berendezésgyártók szövetsége (VDMA) 1 százalékos növekedést valószínűsít a múlt évi teljesítményhez képest, ami a kezdetben jelzett 2 százalékos várakozás és a múlt évi 2,1 százalékos tényleges növekedés csupán fele. Hasonló irányú változást, a múlt évi 3 százaléknál jóval szerényebb növekedést vár a mintegy 1,2 millió főt foglalkoztató beszállítók munkaközössége is.

A Német Mérnöki Szövetség (VDI) 680 tag megkérdezésén alapuló felmérése szerint, bár az 5G mobil kommunikációs szabvány és mesterséges intelligencia (AI) a gyártócsarnokokba áramlása felgyorsul, annak németországi fejlődési üteme a versenytársakkal összehasonlítva mégis lassú, s az ország pozíciókat veszít a nemzetközi versenyben. A válaszadók ma már mindössze 14 százaléka véli úgy, hogy Németország vezető szerepet játszik az ipar 4.0-ban; a Volker Kefer, a VDI elnöke által idézett visszaesés drámai, annak mértéke 53 százalékponttal (!) alacsonyabb az egy évvel korábbi hasonló felmérés eredményénél.  

5G-aréna a jövő kommunikációs szabványának népszerűsítésére
5G-aréna a jövő kommunikációs szabványának népszerűsítésére

Az infokommunikációs szövetség (Bitkom) felmérése szerint a német iparvállalatok 12 százaléka használja a mesterséges intelligenciát, s minden második vállalat véli úgy, hogy a küszöbön álló változások alapvetően megváltoztatják meg az aktuális üzleti modelleket. A várt előnyök sorában elsősorban a termelékenység növekedése (47 százalék), az előre látható hibák időben történő észlelése és elhárításának lehetősége (39 százalék), valamint a termelési és feldolgozási folyamat optimalizálása (33 százalék) kívánkozik kiemelésre.

Fair feltételeket a nemzetközi kereskedelemben!

Angela Merkel szövetségi kancellár a már idézett, a vásár nyitóünnepségén elmondott beszédében nagy hangsúllyal szólt a piacok nyitottsága és a szabadkereskedelem jelentőségéről. A játékszabályok gyakran változnak, s nagy fontosságú kérdésekre kell megtalálni a megfelelő válaszokat. „Ezek azonban nem lehetnek nemzeti válaszok, hanem európai válaszoknak kell lenniük”, mert nekünk, európaiaknak – tekintettel olyan gazdasági hatalmakra, mint az Egyesült Államok és Kína – a közös pozíció kidolgozására és közös cselekvésre van szükségünk.

Ezek közé tartozik az ipar és a klímavédelem, az egyenlő elbánás kölcsönös biztosítása a kereskedelemben és a beruházások területén, a végső soron mindenki számára káros protekcionizmus elutasítása, a multilaterializmus megtartása és ezzel egyidejűleg az Európai Unió világkereskedelmi aktivitásában mind nagyobb szerepet játszó bilaterális megállapodások bővítése a kereskedelempolitikában, valamint a versenyjog korszerűsítése, a versenyfeltételeket torzító magatartásra történő gyors reagálás érdekében.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés