hirdetés
hirdetés

Mesterséges intelligencia

Mesterséges általános intelligenciát fejleszt a Microsoft és az OpenAI

A Microsoft olyan általános mesterséges intelligenciát akar építeni, amely képes a világ összes szakértői tudása alapján tanulmányozni és megoldani egy-egy feladatot. Ennek érdekében egymillió dolláros együttműködést köt. 

hirdetés

A San Francisco-öböl területén sok startup állítja magáról, hogy a világot kívánja átalakítani. A szilícium-völgyi székhelyű, Elon Musk által alapított OpenAI (amelyből Musk 2018-ban lépett ki) mesterséges általános intelligenciát (AGI) szeretne építeni. Ez egy olyan AI rendszer, amely az emberekhez hasonlóan képes megérteni a különböző területeket, és alkalmazza is ezeket. A neurális hálózatok – a mesterséges intelligencia (AI) segítségével – a betáplált adatokat már úgy dolgozzák fel, hogy eredményesen optimalizálhatók a különböző folyamatok. A sci-fikben (Csillagok háborúja, Her és iRobot) és félelmeinkben megjelenő, Artifical General Intelligence (AGI - általános mesterséges intelligencia) gondolkodásra és következtetésre szimultán képes algoritmusok kombinációja lesz. Tavaly, Prágában tartottak egy konferenciát az igazi AGI-t megelőző, emberi szintű AI-ról (Human-level AI, HLAI), itt a Microsoft vezető AI-kutatója, John Langford azt mondta, hogy boldog lenne, ha még az életében láthatna HLAI-t, viszont a gépi tanulás és a tervezés integrálását még nem sikerült megoldani.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Július 22-én a Microsoft bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt fektet az OpenAI mesterséges intelligenciával foglalkozó startupba, a két vállalat pedig közösen áll neki a Microsoft Azure AI szuperszámítógépes technológia fejlesztésének, a Microsoft emellett felhőtechnológiákat szállít majd a startupnak.

"2012 óta képességeit tekintve minden évben új lépcsőfokra lépett az AI. Bár ezek az előrelépések különböző területeken történtek meg – látás (2012), gépi fordítás (2014), beszédszintézis (2016), képalkotás (2017), robotirányítás (2018) és a szövegírás (2019) –, mindegyikük ugyanazzal a megközelítéssel működik: a mély neurális hálózatok innovatív alkalmazásokon keresztül óriási számítási kapacitással oldanak meg jól meghatározott feladatokat. Az AGI olyan rendszer lesz, amely képes a világ összes szakértői tudása alapján tanulmányozni és megoldani egy-egy feladatot. Többet fog tudni, mint bármelyik ember vagy eszköz. Az OpenAI és a Microsoft víziója az, hogy a mesterséges általános intelligencia együttműködve az emberekkel segít majd megoldani olyan multidiszciplináris problémákat, mint a klímaváltozás, a személyre szabott egészségügy és az oktatás" – írja az OpenAI közleménye.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Open AI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés