Méréstechnika

Mennyi folyadék van a tartályban?

A nyomásmérésre specializálódott svájci Keller AG rugalmas és moduláris rendszermegoldást kínál Castello néven tartályok töltési mennyiségének hálózatfüggetlen és pontos meghatározására.

hirdetés

A Castello mérőrendszer a tartály padlózatán történő nyomásmérésre alapozott, sokszor nem egyszerűen kivitelezhető mérési eljárást rendkívül felhasználóbarát formában teszi elérhetővé: gombnyomásra egy mikroprocesszor minden szükséges mérést elvégez, és a kijelzőn a tartályban lévő folyadék mennyiségét jeleníti meg. A könnyen leolvasható, öt helyi értékes LED-es kijelzőn látható érték mértékegysége (például liter vagy gallon) az alkalmazás függvényében beállítható. 

Tetszőleges lehet a tartály alakja

Az eszköz egy egyszerű szoftver és PC segítségével úgy konfigurálható, hogy képes legyen a nyomást meghatározó töltési magasságot a tartályban tárolt mennyiséggé átszámolni. Ehhez ki kell választani a tartály alakját, majd meg kell adni annak méreteit és a betöltött folyadék fajsúlyát. A program a leggyakoribb tankgeometriákat gyárilag tartalmazza, az ettől eltérő alakzatokat pedig utólag fel lehet venni a választékba.

A tartályban tárolt folyadék mennyisége olvasható le (forrás: Keller)
A tartályban tárolt folyadék mennyisége olvasható le (forrás: Keller)

Az abszolútnyomás-mérő érzékelők alkalmazásával a Castello tartálymérő rendszer esetében kiküszöbölhetők a kapillárisan levegőztetett kábelek, és elejét lehet venni az azokból eredő problémáknak. A 0,8–1,3 bar abszolút nyomás méréstartományú barometrikus légnyomásmérőt a dobozos egységbe építették be. A tartály alján a nyomást gyűjtő szenzorokat 0,8–1,3 bar abszolút nyomásra kalibrálták 5 méterig terjedő tankmagassághoz, míg maximálisan 10 méteres tartálymagasság esetében a kalibrált szélsőértékek 0,8 és 2,3 bar. A mikroprocesszor által számított nyomáskülönbség a relatív hidrosztatikus nyomásnak felel meg.

Nyomásérték kompenzációval

A rendszer teljes pontosságának akár 2 mbaros értéke a nyomásérzékelők matematikai eljárással történő kiegyenlítésével és kompenzációjával érhető el. Az ehhez szükséges együtthatókat a szenzorokban elhelyezett EEPROM tartóstár őrzi. Minden egyes mérés alkalmával a mikroprocesszor kiolvassa az EEPROM-ból az együtthatókat, és ezek felhasználásával számítja ki a nyomásértéket. Ennek a módszernek köszönhetően maga az egység és az érzékelők is tetszőlegesen cserélhetők.

A 9 V-os telepes táplálással minimum 6000 mérést lehet elvégezni 5 másodperces kijelzéssel, mielőtt a telepet cserélni kellene. A rendszer az IP65-ös védettségnek megfelelően vízzáró.

(forrás: Keller Druck/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés