hirdetés
hirdetés

Űrállomás

Mennyei Palota az űrben

Kína csütörtökön kilőtte Tienkung-2 űrlaboratóriumát, amellyel egy 2022-ben megépítendő állandó űrállomás felbocsátásának kívánnak megágyazni.

hirdetés

A barna füstfelhőbe burkolózó Tienkung-21 egy őszi teliholdas éjszakán ordítva hagyta maga mögött a Csiucsüan Űrközpontot. Hosszú utazását egy irdatlan lángsugarakkal kísért Long March-2F rakéta hátán kezdte meg az objektum.

Tienkung-2 [Fotó/Xinhua]

Az űrbe érve a 8,6 tonnás építmény a kezdeti orbitális tesztekhez egy, a Földtől 380 kilométerre húzódó keringési pályára fogja magát elmanőverezni, mondta szerdán Wu Ping, az emberes űrhajózás kínai mérnöki irodájának igazgatóhelyettese. Az űrlaboratórium ezután egy kicsit (13 kilométerrel) távolabb cirkuláló útvonalra fogja átnavigálni magát. A kínai űrállomás ebben a magasságban végzi majd el a feladatait, mielőtt a Sencsou-11 emberes űrhajója kettő férfi asztronautával a fedélzetén rácsatlakozik az építményre. Az űrhajósok 30 nap munka után térnek majd vissza a Föld légkörébe.

2017 áprilisában Kína első teherűrhajójaként a Tiencsou-1-et szintén felküldik a kozmoszba, hogy a laboratóriumhoz kapcsolódva némi üzemanyaggal és egyéb ellátmánnyal „felfrissítse” a létesítményt. Wu szerint a szakemberek ellenőrizni fogják az üzemanyag-utánpótláshoz, a berendezések javításához, illetve a küldetés alatt az asztronauták hosszú távú tartózkodáshoz kulcsfontosságú technológiákat.

A legalább kétéves működésre rendeltetett laborban az eddigi kínai projektekhez képest viszonylag nagyobb volumenű kísérleteket fognak majd elvégezni.

1: Mennyei Palota kínaiul

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: China.org.cn)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés