hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Megtörik az osztrák konjunktúra

Romlottak a növekedési kilátások nyugati szomszédainknál is

A világgazdasági feltételek fokozatos romlása Ausztriát sem kerülte el, a gazdasági növekedés üteme a jövő évben jóval alacsonyabb lesz az ez évben várhatónál. Az ország vezető kutatóműhelyei – mondhatni – abban versenyeznek egymással, ki prognosztizál alacsonyabb növekedési dinamikát.

hirdetés

- Tudatában vagyunk annak, hogy nem számolhatunk fellendüléssel, hanem sötét felhők gyülekeznek a horizonton - fogalmazott Werner Faymann szövetségi kancellár. A WIFO bécsi gazdaságkutató intézet szeptember végén nyilvánosságra hozott előrejelzésében – a 2009. évi 3,8 százalékos visszaesést és a múlt évi 2,3 százalékos növekedést követően - 2011-re a bruttó hazai termék 2,9, a jövő évre pedig 0,8 százalékos növekedését valószínűsíti, feltételezve, hogy Görögországot is beleértve az euró-övezet egyetlen országában sem válik az állam fizetésképtelenné és az övezet mai összetételében fejlődik tovább.

Emellett megjegyzi, hogy az év végéhez közeledve az EU-országok konjunkturális ciklusával összhangban stagnálásra kell felkészülni, sőt egyik negyedévről a másikra a bruttó hazai termék kismértékű visszaesését sem lehet kizárni, s a gazdaság csak valamikor a jövő év folyamán kap újabb lendületet. A WIFO a maga 0,8 százalékos jövő évi növekedési előrejelzésével valahol középtájon helyezkedik el az osztrák prognóziskészítők sorában. A Magasabb Tanulmányok Intézete (IHS) jóval derűlátóbb: az idei évre 3,0, a jövő évre 1,3 százalékos növekedést valószínűsít, a Raiffeisen Bank ezzel szemben a WIFO-nál is alacsonyabb, a jövő évre mindössze 0,4 százalékos fejlődési ütemmel számol.

Az osztrákok számára idén szerényebb lehet a karácsony is
Az osztrákok számára idén szerényebb lehet a karácsony is

A WIFO és az IHS mind a jövő évi inflációt - 2,1 százalék -, mind a magánfogyasztás várható növekedését - 0,8 százalék - egyformán látja, minimális eltérés csak a munkanélküliség megítélésében mutatkozik: előbbi 7,0, utóbbi 6,9 százalékos, az ez évit mindenképpen meghaladó mértékű munkanélküliségi rátát valószínűsít. Az ipari termelés mennyisége a WIFO szerint az idei 8,0 százalék után jövőre csak 1,0 míg a beruházások volumene az ez évi 4,0 százalék után 2012-ben csupán 1,1 százalékkal bővül, (úgy, hogy ez utóbbin belül a gép- és berendezés-beruházásoknál az idei 8,0 százalékos növekedéssel szemben jövőre csupán 1 százalékos bővülést valószínűsítenek az intézet szakértői).

Az osztrák gazdaságot is elérte a válság?

Az osztrák külgazdaság az első félévben - legalábbis átmenetileg - maga mögött tudta a globális válságot: az áru- és szolgáltatás-forgalom megközelítette a 2008 első hat hónapjában elért rekordot, majd a harmadik negyedévben kismértékű megtorpanást regisztráltak. Jövőre az ez export és az import növekedési üteme egyaránt mérséklődik: a WIFO szakértői szerint az export növekedése az idei 8,5, az import pedig 7,0 százalékról azonos szintre, 4,5 százalékra esik vissza. A gazdasági növekedés megtorpanása fékezően hat a költségvetési hiány mérséklésének folyamatára.

A WIFO a jövő évre 3,1 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol, részint az állami bevételeknek a gazdasági teljesítmény visszaeséséből adódó fékeződése, részint az állami kiadások növekedése folytán. „A szövetségi kormány csak bizonyos alapfeltételek pozitív alakulása”, azaz a görög és a banki csődök elmaradása esetén „tudja az eredeti terv szerint konszolidációs fáradozásait folytatni”, olvasható az intézet prognózisában. Az IHS e tekintetben is derűlátóbb: az erre az évre valószínűsített 3,1 százalék után jövőre 2,8 százalékos GDP-arányos deficittel számol, vagyis Ausztria képes lesz a maastrichti feltételeken belül teljesíteni.

A nagy osztrák gazdasági szervezetek az egyre nehezülő helyzetben konjunktúra-élénkítő intézkedéseket várnak a kormánytól. Christoph Leitl, a gazdasági kamara (WKÖ) elnöke három olyan cselekvési területet jelölt meg, melyekkel gyorsan mérsékelni lehet a gazdasági várakozások gyöngülését. Ezek: az elkövetkező két évben 35 millió euró exportcélú támogatás biztosítása kétezer új, külpiaci célú munkahely megteremtése érdekében, a közelmúltban aláírt osztrák-bajor technológia-megállapodás, valamint annak biztosítása, hogy a jövőben is biztosított legyen a kis- és középvállalatok tőkepiachoz és hitelekhez való szabad hozzáférése.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[97423] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés