hirdetés
hirdetés

Hatékonyság mindenekfelett

Megtakarítás a meglévő technológiák korszerűsítésével

Napjainkban sokat hallunk az ipar 4.0-ról, de sok magyar gyártónak egyelőre az is kihívást jelent, hogy alacsonyan tartsa a gyártási költségeket a versenyképesség megőrzése érdekében. Az alábbiakban nekik kívánunk segíteni, amolyan gondolatébresztőként: igenis lehet úgy fejleszteni, hogy ezen keressenek a cégek.

hirdetés

Az ipar 4.0 témában különböző szakértői véleményeket hallani, és a piaci szereplők is eltérő értelmezéseket használnak. A fogalmat sokan keverik a 3.0-val, mivel gyakran az automatizálást értik alatta. Mások szerint ez csak a 3.0 „facelift”-je, hogy új bevételekhez jussanak a gyártó és kereskedő cégek. De vannak olyanok is, akik szerint a felhőalapú technológiákról beszélni a multik kiváltsága. A gyártástechnológiák korszerűsítése viszont egy régi téma, ennek ellenére a vásárlók csak ritkán számolnak hosszú távú előnyökkel egy beszerzés kapcsán.

Technológiák, melyek csökkentik a hajtástechnikában használt eszközök által termelt villanyszámlát
Technológiák, melyek csökkentik a hajtástechnikában használt eszközök által termelt villanyszámlát

Költségmegtakarítás okosan

Beruházási költséghely, karbantartási költséghely. Ezeket a kifejezéseket minden beszerző, projektmenedzser vagy gyártástervező mérnök ismeri. De melyik a fontosabb, melyiket kell jobban átgondolni? Alighanem mindkettőt. Az EU villamosenergia-fogyasztásának 50 százaléka villanymotorokból adódik. A villamos energiát mechanikus vagy termikus energiává alakító eszközök számának növekedésével arányosan nő a villanyszámla. Az energiaköltségek növekedését talán a szállítópályákon és egyéb mozgást végző berendezéseken látható villanymotorok számából lehetne a legkönnyebb kiszámolni. Egy közepes méretű gyárban ez akár több millió forint is lehet. Mi lenne, ha ennek 20-30 százalékát megtakarítanánk?

Villanyszámla-csökkentő technológiák

Hatásfokuk nemcsak a villanymotoroknak van, hanem az invertereknek és a hajtóműveknek is. A hatásfok a mechatronikában a felvett villamos teljesítmény és a leadott mechanikus teljesítmény hányadosát jelenti. Például egy 0,37 kW teljesítményű, frekvenciaváltóval ellátott, csigakerekes hajtóműves motor esetén a frekvenciaváltó

A villanyszámla-csökkentési lehetőségekkel kapcsolatban nehéz általánosítani, mivel minden gyártás más és más. Kiindulásképpen feltételezzünk egy S1 folyamatos üzemben használt motort, szállítópályás alkalmazásban. Tegyük fel, hogy a motor ideálisan méretezett, különböző mechanikai és villamos kialakításban elérhető.

Az éves villamosenergia-fogyasztásra, nagyjából 60 Ft/kWh ipari áron, 250 munkanappal számolva, az alábbi értékek jönnek ki

Eszközök átlagos piaci listaára közti különbség:

Mint látható, egy hajtóműves motornál fontos szerepet játszik a motor és a hajtómű hatásfoka is. A fenti számítások szerint akár kilenc hónap megtérüléssel is számolhatunk a nagy hatásfokú eszközök felárán. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy kúpkerekes hajtóműves motor 12-15 éves élettartammal rendelkezik, könnyen kiszámolható, hogy ez idő alatt motoronként akár 300-800 000 forintot is megspórolhatunk. Önnél hány motor van?

(forrás: Lenze/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés