hirdetés
hirdetés

PLM

Megoldások egy kézből a teljes fejlesztési folyamatra

Ma Magyarországon egy cég milyen irányba tud fejlődni? Milyen fejlesztési lehetőségei vannak a jövője érdekében? Mivel a megrendelések többsége külföldről érkezhet, ezért az ott zajló folyamatokat érdemes megvizsgálni, hogy felderítsük, milyen új technológiák vannak, és hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni majd a jövőben. Röviden együttműködés az ipar 4.0-ban.

hirdetés

A vásárlók igénye, hogy egyedi, a saját elképzeléseiknek megfelelő terméket kapjanak a lehető legrövidebb idő alatt. Az eszközeik kapcsolódjanak az internetre, kommunikáljanak velük, és élvezetes legyen a használatuk. Ezek az elvárások generálják azt, hogy az iparnak fejlődnie kell, mivel a jelenlegi technológiai szinten nem tudja kielégíteni a növekvő elvárásokat. A negyedik ipari forradalom által elindított új korszak egyik kulcseleme az együttműködés. Gyorsabb és hatékonyabb kapcsolatok cégen belül és kívül. Az egyedi igények rengeteg információt generálnak, és a sikeresség titka ennek kezelése.

A Dassault Systemes válasza a 3DExperience, egy olyan platformmegoldás, amelybe integrálták az eddigi összes, újdonságokkal kibővített technológiát. A középpontban az áll, hogy a folyamat minden egyes szereplője megkapja a munkájához a megfelelő eszközt egy felületen, és garantált legyen számára a biztonságos kommunikációs csatorna. Ez összességében egy, a felhasználók igényeire fókuszáló PLM-megoldást takar.

Esztétikus megjelenés

A 3DExperinece felülete letisztult, mobil eszközökre optimalizált. Egy helyen használhatók a CATIA, a DELMIA, az ENOVIA és a SIMULIA eszközei, így garantálva az egységességet és a teljes integritást a projekt során. Az információk adatbázisban tárolódnak, és nagy hangsúlyt kapott, hogy mindez átláthatóan és esztétikusan jelenjen meg a felhasználók számára.

Projekt-összefoglaló 3DDashboardban (forrás: CAD-Terv)
Projekt-összefoglaló 3DDashboardban (forrás: CAD-Terv)

Erre kiváló példa a 3DDashboard, amely az egyén által testreszabott nyitólap, ahol a projektek eseményeit lehet követni hírfolyamokban, grafikonokban, rövid riportokban. A belépés után így egyből értesülünk arról, milyen változások történtek. A 3DSwymmel közösséget tudunk építeni egy eddig szervezetlen környezetben. Meg tudjuk osztani adatainkat, szabályozva a jogosultságokat. A tudásunkat összegyűjthetjük egy belső Wikipédia-, blog-, gyakran ismételt kérdések felületen. Chaten keresztül üzeneteket küldhetünk. A hétköznapi életben megismert és bevált eszközök megjelentek céges szinten, javítva a közösség munkáját.

A legjobb barátod

A másik nagyon fontos újdonság a keresési eljárás, amelyet egy adatbányász-technológia segít. Minden egyes létrehozott adatot indexál a rendszer, kigyűjtve az attribútumait. Kereséskor az összes olyan objektum megjelenik eredményként, amelynek attribútumában megtalálható a megadott feltétel. Az objektumok tulajdonságait hat különböző csoportba sorolja a program. Ezek a ki, a mikor, a mit, a hol, a miért és a hogyan kategóriák. Az ide kigyűjtött címkékkel tovább finomíthatjuk a találati listánkat. Ez az eljárás rendkívül gyors és egyszerű, nem kell bonyolult lekérdezéseket összeállítani és futtatni.

Az információkezelési feladatok minden cég életében jelen vannak, függetlenül attól, hogy milyen tervezőprogramot használnak. A negyedik ipari forradalom hatása, hogy ezek a teendők folyamatosan növekednek. A 3DExperience előnye, hogy nemcsak a Dassault CATIA V5-tel, hanem más gyártók CAD/CAM programjaival is képes integrálva együttműködni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mérnökök ugyanazzal az eszközzel tudnak tervezni, viszont megoldott lesz számukra az adatok verzió- és életciklus-követése. Biztonságosabbá válik a párhuzamos munka, hisz a rendszer ellenőrzi, hogy egy adat szerkesztés alatt van-e, így nem engedélyezi azt felülírni. Minden adat az eredeti formátumában tárolódik az adatbázisban, nincs konverzió vagy adatvesztés. A betanulás gyors, hiszen csak a megnyitás és a mentés ablak változik.

Híd a vállalat részlegei között

Miután bekerültek a CAD/CAM adatok a 3DExperience adatbázisába, a cég lehetőségei kibővülnek. A táblázatkezelőben való adatzsonglőrködést felváltják a céleszközök. Egy webes felületen keresztül érhető el az adatbázis. Az egyik fontos terület a tételjegyzék (BoM) generálása a konstrukciós adatokból. A létrejött listát kibővíthetjük gyártástechnológiai információkkal, például azzal, hogy egy alkatrész lézervágással készül, forgácsolt vagy kereskedelmi tétel. Ezután a beszerző vagy a gyártástervező könnyedén le tudja kérni a számára fontos tételeket. A cég részlegei hatékonyan tudnak információt cserélni egymás között.

Alkatrészek bontása
Alkatrészek bontása

A 3D-s összeállítás változása esetén frissíteni lehet a tételjegyzéket, amelyből egy új verzió jön létre. Az összehasonlító eszköz segítségével kiszűrhetők a különbségek, nem kell ezeket manuálisan keresgélni. Ha a webfelületen adunk hozzá egy új alkatrészt, akkor azt szinkronizáltathatjuk CAD-összeállításba.

A vizualizáció itt is nagy szerepet kapott. Megjelent egy plusz nézet, ahol az alkatrészek 2D-s előnézeti képei szerepelnek az összeállításnak megfelelő fastruktúrában. Így könnyedén átnézhető és beazonosítható, hogy milyen alkatrészekről is van szó. Ha ez nem elegendő, akkor a böngészőben futtatható nézegetővel ellenőrizhető a 3D-s modell. Ilyenkor nem a parametrikus CAD-adat töltődik be, hanem annak egy vizualizációs változata, így garantálva a kellő gyorsaságot.

A létrehozott adatbázist össze lehet kötni a cég már meglévő vállalat- (ERP) vagy gyártásirányítási (MES) rendszerével. Erre vannak kidolgozott módszerek. Abban az esetben sincs probléma, ha egy cég egyedi fejlesztésű programot használ. Az ENOVIA rendelkezik nyitott kimenetekkel, amelyeken keresztül más alkalmazásnak tud információkat átadni.

Több évtizedes tervezői tapasztalat egy eszközben

A fejlődés nem jelent újrakezdést a cégek számára. A 3DExperience-platformon elérhetők a CATIA V5-ben megismert tervezői modulok. A korábban kidolgozott modellépítési metódusok teljes mértékben használhatók az új környezetben. A régi V5-ös adatokat parametrikusan olvassa az új platform. A modellezés terén vannak újdonságok, amelyek gyorsabbá teszik a munkát. Ilyen az egérkurzorhoz kapcsolódó új eszköztár, amely a kiválasztott geometriának a függvényében változik. Ezen keresztül gyorsabban el lehet végezni a paraméterek módosítását, mint ha a modellfában kikeressük az építőelemet, és meghívjuk a párbeszédablakot.

Az ügyféligényekre reagálva a kinematikai vizsgálatok kibővültek dinamikai tulajdonságokkal. Egy mozgásvizsgálatnál figyelembe lehet venni a gravitációt, a rugóerőt, a kontaktusokat. Ennek köszönhetően valósághűbb eredményt kapnak a mérnökök a mozgásvizsgálatok során.

Versenyképesség fröccsszerszámtervezőknek és -gyártóknak

Napjaink gyorsan változó gazdasági környezetében a fröccsöntőszerszám-tervező és -gyártó cégeket egyre több és erőteljesebb kihívás éri, amelyekre a versenyben maradás érdekében mielőbb és minél hatékonyabb válaszokat kell találniuk. A kínált megoldások garantálják a cég jövőjét.

Szerszámtervezés 3DExperience-ben
Szerszámtervezés 3DExperience-ben

A sikeresség egyik kulcsa, hogy minél kevesebb szerszámhiba és selejttermék legyen. Ennek a célnak az elérésében segít az új beépített fröccsöntési szimuláció, amelyet a Dassault SIMPOE-technológiája tesz lehetővé. Ennek köszönhetően adatcsere nélkül, a tervezői környezetben el lehet végezni a gyártási folyamat ellenőrzését.

A szűk határidők végett fontos, hogy minél kevesebb időt kelljen fordítani a modellezésre. A szerszámtervező eszközök intelligensebbé váltak, aminek célja, hogy ha változik a termékmodell, a szerszám frissítése minél egyszerűbb és gyorsabb legyen. Az analíziseknek és a különböző kiválasztási módoknak köszönhetően a több ezer felületből álló alkatrészeket is dinamikusan lehet kezelni, felosztani. A szakmodul végigvezeti a felhasználót az alkatrészvizsgálattól a szerszámtervezésen át egészen az elektródák készítéséig. Az elektródatervezés magas szinten automatizált. Elegendő egy terület kiválasztása, a többi geometria-létrehozási munkát elvégzi a szoftver.

Fröccsöntési szimuláció közös platformon
Fröccsöntési szimuláció közös platformon

A konstrukciók gyártási terveit ugyanúgy a 3DExperience-platformon belül hozzuk létre. Ennek előnye, hogy nem kell programok között váltani, és szerszámváltozás esetén sokkal könnyebb a frissítéseket elvégezni. A CAM-terület újdonsága a gyártási programok irányított, újbóli felhasználása. Egy alkatrész megmunkálási műveleteit, eszközökkel együtt, átmásolhatjuk egy másik modellre. A plusz szolgáltatás az, hogy a szoftver egy párbeszédablakban megmutatja a műveletek régi geometriai referenciáit. Ennek segítségével megadhatjuk az új alkatrészen a megmunkálást meghatározó elemeket. Nem kell külön az összes operációt egyesével megnyitni, hanem egy ablakon belül lépésről lépésre el lehet végezni a cserét.

CATIA használata Daimler-beszállítóknak

Az autóipari beszállítók számára elérhető a JT konvertereszköz, amely lehetővé teszi a JT-adatok fogadását és készítését CATIA V5-ben. A megoldás a Daimler cég által jóváhagyott módszer. Az adatcsere folyamatába be van építve a beszállítókra vonatkozó szabványok kezelése és az adatok validációja. Ennek köszönhetően a jövőben is lehet CATIA-s munkakörnyezetben fejleszteni a gyár számára.

Valósághű analízis felsőfokon

A 3DExperience egyedülálló módon a szimulációt is a termékfejlesztés eszközeivel közös platformba integrálja. A véges elemes analízist használók számára ez nemcsak közös adatbázist jelent, hanem a szimulációs eszközök testreszabhatóságát is, így a SIMULIA-eszközökkel a termékfejlesztésben részt vevők hatékonyabban, szorosabb együttműködésben képesek dolgozni. A szimulációs portfólió lefedi nemcsak a tervezőmérnökök igényeit, hanem a professzionális analízist felhasználóknak és az eredmények alapján a döntéshozóknak is teljes körű megoldást nyújt egy közös platformon.

 

Bonyolult és nagy méretű lemezszerkezetek hálózása
Bonyolult és nagy méretű lemezszerkezetek hálózása

A szimulációs modellek felépítése (preprocesszálás) időigényes folyamat, ezért a legnagyobb kihívást a hatékonyság növelése jelenti, főként az olyan gyakran ismétlődő feladatoknál, mint például az alkatrészek geometriai előkészítése, a véges elemes hálózás vagy az egymáshoz hasonló termékek szimulációs modelljeinek elkészítése.

Gyorsaság és hatékonyság

A hálózás a véges elemes modellezésre fordított munkaidő több mint felét is kiteheti, és a hatékony munkavégzéshez széles analízis-eszköztárra van szükség. A 3DExperience minden felhasználói szinten biztosítja a megfelelő eszközöket, így lehetőség van komplex geometriák előkészítésére akár kompozittermékek esetén vagy CFD-analízisek számára is. Jelentős fejlesztések történtek az automatikus hexaháló-generálás, a felülethálózás és az egyéb haladó hálózótechnikák területén, ezért bonyolult geometria esetén sincs szükség külön preprocesszorprogram használatára a diszkretizálás során.

A hálózási feladatok automatizálását segíti egy szabályalapú hálózóalkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a különböző építőelemekre és alaksajátosságokra előre definiált paraméterek és szabályok alapján generáljunk megfelelő minőségű hálót, lerövidítve a geometria-előkészítésre fordított időt.

Szimulációs eredmények kiértékelése
Szimulációs eredmények kiértékelése

A véges elemes modellépítés során gyakran végezzük el ugyanazokat a folyamatokat termékről termékre, ezért az ismétlődő feladatokat előre definiálva a szimulációs modellépítés automatizálható. A folyamatba beépíthetők egyéb külső mérnökianalízis-alkalmazások, kalkulációs táblázatok, optimalizációs ciklusok, amelyek könnyen átlátható folyamathálózatba rendezhetők.

Egy csapatban az analízismérnökökkel

A 3DExperience-platform hatékonyan támogatja a csapatmunkát, mert mindenki egy közös adatbázisban dolgozik, ezért a szimulációsmodell-építés jelentette munkaigény könnyen szétosztható a szakemberek között, csökkentve az átfutási időket. A megfelelő jogosultságok birtokában a fejlesztésvezető a platformon belül monitorozhatja a munkafolyamatokat, megtekintheti a szimulációs eredményeket és riportokat, amelyek alapján megalapozott döntést hozhat a termékkel kapcsolatban.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés