hirdetés

Additív gyártás

Megoldás tiszta réz 3D-nyomtatására

A Markforged Metal X költség- és időhatékonyságot eredményez a rézmegmunkálásában, mivel megkönnyíti az összetett, nagy elektromos- és hővezető képességű alkatrészek kiszámítható gyártását.

hirdetés

A Markforged, mint a fém és kompozit 3D-nyomtatók vezető gyártója bemutatta a tiszta réz alapanyagot a Markforged Metal X rendszerhez. Ezáltal a Metal X lett az egyetlen megbízható, megfizethető és biztonságos módja a nagy tisztaságú réz 3D-nyomtatásának. A széles körben használt anyag 3D-nyomtatása a termelési és ellátási láncokat hatékonyabbá teheti a felhasználók számára – csökkenti az átfutási időket és az alkatrészköltségeket, valamint kiküszöböli a költséges készletraktározás szükségességét. Az új alapanyag, amely már elérhető a Markforged termékeit forgalmazó FreeDee Kft. kínálatában, könnyű és gyors módszert kínál a geometriailag összetett, nagy elektromos- és hővezető képességgel rendelkező rézalkatrészek gyártására.

3D-nyomtatott réz alkatrészek
3D-nyomtatott réz alkatrészek

„A réz működteti a világunkat. Mindenhol ott van, az autóinkban, a mobiltelefonjainkban, minden elektromos berendezésben”– mondta Greg Mark, a Markforged vezérigazgatója és alapítója. „A réz hagyományos megmunkálása drága és kihívást jelentő feladat, emellett más 3D-nyomtatási eljárásokkal tiszta formájában nem feldolgozható. Most megkönnyítettük és olcsóbbá tettük a gyártását. A Markforged eljárásával 3D-nyomtatott réz nagy változást hoz az autó- és elektronikai ipar számára, és még sok más területen nyitja ki az ajtót az innováció előtt.”

Az új anyag a Markforged Metal X rendszerhez érhető el, amely a Markforged szabadalmaztatott megoldása fémek gyors és biztonságos 3D-nyomtatására. A réz a legújabb a Metal X már elérhető alapanyagai közül, amelyek között olyan az űrkutatásban is alkalmazott szuper ötvözeteket is találunk, mint például az Inconel 625 és a 17-4 PH rozsdamentes acél, a H13-szerszámacél, a D2-szerszámacél és az A2-szerszámacél. A Metal X rendszerek már mind a 6 kontinensen megtalálhatók. Elsősorban olyan alkalmazási területeken van rá szükség, mint például funkcionális prototípusok, szerszámok és szerelvények, valamint gyártóalkatrészek, amelyek mind-mind segítenek az ügyfeleknek a gyártási költségek csökkentésében és az ellátási lánc hatékonyságának növelésében.

Ponthegesztés
Ponthegesztés

Autóipari ponthegesztés Markforged réz elektródával

"A világ összes autógyára rezet használ a hegesztéshez" – tette hozzá Greg Mark. „A karosszéria különböző pontjainak hegesztéséhez komplex gyártóalkatrészekre van szükség. Az eszközök gyártása több ezer dollárba kerül és hónapokig tartó átfutási idejük is lehet. A Markforged azonban mindezt megváltoztatja azáltal, hogy lehetővé teszi a gyártók számára a réz alkatrészek házon belül gyártását. Így sokkal gyorsabban és lényegesen alacsonyabb költségek mellett maguk képesek előállítani a szükséges munkadarabokat. A Metal X rendszerrel az autógyártók igény szerint kinyomtathatják a szükséges alkatrészeket ahelyett, hogy jelentős készletet raktároznának, valamint képessé válnak olyan új hegesztőszárak tervezésére, amelyek legyártása korábban nem volt lehetséges."

A világ tíz legnagyobb autógyártójából már kilenc dolgozik a Markforged megoldásaival, együttesen több száz ilyen nyomtatót alkalmaznak. A Markforged együttműködött ügyfelei egyikével, hogy mélyreható hegesztési teszteket végezzenek. Több ezer hegesztés után a gyártót teljesen felvillanyozták az eredmények. A nyomtatott rézalkatrészek tesztjei ugyanolyan ellenállást mutattak, mint amit a hagyományos gyártású ponthegesztő szárak esetében mértek. Ennek eredményeképpen megszületett a terv, hogy a 3D-nyomtatott alkatrészek használatát a gyártósorra is kiterjesztik. A Markforged additív eljárásának köszönhetően a gépjárműgyártó rendkívüli eredményekről számolt be: az átfutási idők tizenkettedére, a költségek pedig hatodára csökkentek.

3D-nyomtatott réz hűtőborda
3D-nyomtatott réz hűtőborda

„Mindig lenyűgözött a Markforged Metal X rendszer mögött meghúzódó technológia, a 3D-nyomtatott rézzel szerzett tapasztalataink pedig egészen hihetetlenek – különösen a vezetőképesség és a szerkezeti stabilitás szempontjából” – jegyezte meg a globális autóipari gyártó karbantartási menedzsere. „Most, hogy sikeresnek értékeltük a hegesztési teszteket, azt tervezzük, hogy kibővítjük a fémnyomtatási kapacitásunkat. A 3D-s réz nyomtatás gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás számunkra, mint a megmunkálással készülő, összetett alkatrészek beszerzése volt. Úgy becsüljük, hogy csupán egyetlen Metal X rendszer használata is jelentősen csökkenti a gépleállás veszélyének való kitettségünket, illetve évente 200 ezer dollárral lefaragja a raktározási költségeinket.”

A Markforged réz alapanyag előnyei
  • Magas hő- és elektromos vezetőképesség: 350 W / mK-nél nagyobb hővezetési tényező és 84% IACS elektromos vezetőképesség
  • Komplex, szigorú tűrésű alkatrészek konzisztens, biztonságos és költséghatékony gyártása a Metal X rendszerrel
  • A réz alkatrészek házon belüli gyártásával az átfutási idők néhány napra csökkennek

A Markforged Metal X fémnyomtató képességeiről bővebben a FreeDee Kft., a márka hivatalos hazai forgalmazója tud segíteni, itt a rendszer személyes megtekintése, szakmai konzultáció és benchmark nyomtatás lehetősége is adott.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés