hirdetés
hirdetés

Karrier

Megjelent a Duális Képzés kiadványunk!

A köziskolásoknak szóló kiadványban a duális képzéssel kapcsolatos tudnivalókat, mérlegelendő érveket foglaltuk össze. A magazin a PPH Media gondozásában jelent meg. Olvasson bele!

hirdetés

A kiadványt országosan terjesztjük
A kiadványt országosan terjesztjük
Lassan minden szakterület munkaerőhiánnyal küzd, a cégek nem látják folyamatívüket garantáltnak megfelelő szakember-utánpótlás nélkül. Erre adott válaszként vezette be 2015-ben Magyarország is a duális képzést a felsőoktatásban, amelyhez egyre több intézmény csatlakozik. Kiadványunkban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat igyekeztünk összeszedni – sőt, annál kicsit többet.

A duális képzés Németországból indul, és alapvetően a szakképzés és a felsőoktatás, illetve a piac szorosabb együttműködését kívánja segíteni. Vagyis gyakorlatorientált képzést tesz lehetővé úgy, hogy a diákok a képző intézmény mellett az azzal szerződésben álló céghez is felvételiznek, és ha mindkettőt sikeresen teljesítik, a tanulmányi idő alatt rögtön gyakorlatot is szereznek az adott vállalatnál, kipróbálhatják magukat éles helyzetben, releváns feladatokat kapnak és részt vehetnek a projektmunkában – mindezt fizetés ellenében. A cég is jól jár, mert jó esetben megnyeri a hallgató lojalitását, és a tanulmányok elvégzése után egy, a céges folyamatokat jól ismerő, kicsit a „saját képére formált” munkavállalóval folytathatja a továbbiakat. A képző intézmény pedig örül, mert az elmélet mellett a gyakorlati személetet is megkapják a hallgatók – legalábbis egy részük –, ami pozitívan hat vissza az oktatásra. 

Mindez így néz ki papíron, a gyakorlatban azonban sokkal árnyaltabb. Ez a képzési forma egyelőre öt képzési területen működik (erről a kiadvány végén lévő táblázatból lehet tájékozódni). A kiadványban igyekeztünk hasznos tudnivalókról számolunk be: bemutatjuk, hogy milyen pontosan a duális képzés, mesélnek HR-vezetők a felvételi követelményekről, elmondja a BME dékánhelyettese, hogy miért csak idén, és akkor is csak nagyon megfontolt keretek között indítanak duális képzést. Elmondjuk, hogy mik manapság a legfontosabb skillek a munkaerőpiacon, de arra is adunk tippeket, hogy mit csináljon az a diák, akit nem vettek fel. 

Ovasson bele!

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[213224] galéria

Fileok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés