hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Megállítanák az eladósodást

A berlini DIW, a hallei IWH, a müncheni Ifo és az esseni RWI gazdaságkutató intézet a közelmúltban nyilvánosságra hozott közös előrejelzésében 2014-re 1,9, 2015-re pedig újabb 2,0 százalékos növekedési dinamikát jelez a német gazdaságnak.

hirdetés

A gazdaság fejlődése olyan, a nagykoalíciós kormány programjában szereplő, s általa elfogadott reformintézkedések ellenére, mint a 45 év járulékfizetés utáni nyugállományba vonulás 63 éves életkorban meghatározott lehetősége, valamint a 8,50 euró/óra minimálbér küszöbön álló bevezetése, stabil és szolid marad.

A gazdaságkutató intézetek – a fentiekben említett nyugdíjreformra és a minimálbér bevezetésére hivatkozva – egyértelműen bírálják a nagykoalíciós kormány gazdaság- és szociálpolitikáját. A minimálbér jövő évre tervezett bevezetése mintegy 200 ezer munkahely elvesztésébe fog kerülni, s ez a szám 2016-ban tovább emelkedhet. (Megjegyezve, hogy a 200 ezer munkahely elvesztésére vonatkozó előrejelzés a gazdaságkutatók szerint is nagy fenntartással kezelendő, mert minimálbérre vonatkozó tapasztalatok – azok nem lévén – egyelőre nem állnak rendelkezésre.)

Reális prognózis

Ferdinand Fichtner, a berlini DIW gazdaságkutató intézet elnöke az előrejelzés nyilvános bemutatásakor mindazonáltal fontosnak tartotta felhívta a figyelmet arra, hogy ez a 200 ezres szám nem feltétlenül 200 ezer munkahely elvesztését jelenti, hanem ebbe olyan állások is beleértendők, melyeket a jövőben nem fognak megteremteni.

A növekedés hajtóereje a belső kereslet, a foglalkoztatottak száma 2014-ben tovább növekszik, a fogyasztói árak várhatóan 1,3 százalékkal emelkednek. A jövő évben azonban várhatóan élénkül a pénzromlás üteme, 2015-re 1,8 százalékos inflációval számolnak a kutatók, amiből 0,2 százalékpont a minimálbér bevezetésének az általános bérszínvonal-emelkedésre gyakorolt hatása. A munkanélküliek száma 2015-ben éves átlagban 18 ezer fővel növekszik.

A Német Ipari Szövetség (BDI) első reakciójában realisztikusnak nevezte a vezető gazdaságkutató intézetek előrejelzését. – A magánfogyasztás, a foglalkoztatási helyzetkedvező alakulása, valamint a beruházások, megtámogatva a vállalati finanszírozás kedvező voltától meghatározzák Németország kedvező konjunkturális fejlődését. Pozitív impulzusok érkeznek a külgazdaságból is – olvasható a BDI kommentárjában.

Fellendülés jöhet

A szövetségi kormány az Európai Bizottság részére előterjesztett stabilitási programjában 2014-re 1,8, 2015-re pedig – a vezető gazdaság-kutató intézetekkel azonos – 2,0 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, a 2016 és 2018 közötti időszakra pedig évi átlagban 1,5 százalékos fejlődéssel számol. „Ebben az időszakban folytatódni fog a foglalkoztatási piac pozitív fejlődése”, olvasható a berlini kormány által április 9-én elfogadott dokumentumban. A „gazdasági jelzőszámok 2014-re pozitív képet mutatnak”, a vállalkozói és a fogyasztói hangulat folyamatosan javult, „mindent egybe vetve a gazdasági adatok, valamint a javuló világgazdasági környezet azt jelzik, hogy ebben az évben egy széles bázison alapuló fellendülés jellemzi a gazdaság fejlődését”.

A szövetségi kormány eltökélt célja, hogy 2015-ben – 1969 óta először – a szövetségi költségvetés egyensúlyi állapotba kerüljön, azaz nem kerül sor az eladósodás növekedésére. A szövetségi, a tartományi és az önkormányzati költségeket, valamint a társadalombiztosítást magában foglaló összesített büdzsé már 2012-ben és 2013-ban is egyensúlyi állapotot mutatott. „Továbbra is érvényes az eladósodás megállítása és az adósságkvóta fenntartható módon történő csökkentése”, azaz az adósságállomány jóval gyorsabban mérséklődne, mint ahogy azt az európai szabályok előírják. A szövetségi kormány célja, hogy az állam eladósodása a bruttó hazai termék jelenlegi 80 százalékáról 2017-re 70 százalékára mérséklődjön, tíz év múlva pedig ne érje el annak 60 százalékát.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés