hirdetés
hirdetés

Német gazdasági várakozások

Még nem múlt el a válság

Az őszi parlamenti választásokra készülő Angela Merkel szövetségi kancellár újévi beszédében „több bátorságra, teljesítőkészségre és összetartásra” szólította fel a német polgárokat. A gazdasági környezet 2013-ban sem lesz könnyebb, hanem éppen ellenkezőleg, nehezebbnek ígérkezik, hangsúlyozta a kancellár, aki szerint – bár az adósságválság leküzdését szolgáló reformok már érzékeltetik hatásukat -, a válságon továbbra sem sikerült teljesen úrrá lenni.

hirdetés

2012 ellentmondásos évként vonul be a német gazdaságtörténetbe: egyes fontosabb, a gazdasági fejlődésre jellemző jelzőszámok javultak, de legalábbis változatlanok maradtak, mások a gazdasági tevékenység feltételrendszerének szigorodására, a kancellár véleményét alátámasztva a válság elhúzódására utalnak. A bruttó hazai termék az első negyedévben még fél százalékkal haladta meg a 2011 első negyedévit, a második negyedévben 0,3, a harmadikban 0,2 százalékra mérséklődött; ezek után a negyedik negyedévben az előzetes számítások szerint a mínusz-tartományba került a gazdasági teljesítmény változása, illetve annak iránya.

A feldolgozóipari termelés a második félévben hónapról hónapra mérséklődött, a rendelésállomány több hónap átlagában szintén csökkent, az ipari kapacitások kihasználtsága a 2012. augusztusi 85,5 százalékról novemberre 81,4 százalékra esett vissza.

A kancellár újévi köszöntőjében ugyanakkor jogos büszkeséggel utalt a foglalkoztatási helyzet elmúlt évben tapasztalt további javulására. 2012-ben a foglalkoztatottak éves átlagszáma elérte a 41,5 milliót főt, s 416 ezer fővel, egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, s – tágabb visszatekintésben - 2,66 millió fővel, 6,8 százalékkal több a 2005. évinél. Az iparban és építőiparban foglalkoztatottak száma tavaly az átlagot meghaladó mértékben, 1,2-1,3 százalékkal emelkedett. A munkanélküliek múlt évi átlagszáma 2,34 millió fő, 162 ezer fővel, 6,5 százalékkal kevesebb az egy, s 2,23 millió fővel, csaknem 50 százalékkal kevesebb a hét évvel korábbinál.

A magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű autóiparban a nyugat-európai keretfeltételek romlását az Európán kívüli folyamatok csak részben ellensúlyozzák
A magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű autóiparban a nyugat-európai keretfeltételek romlását az Európán kívüli folyamatok csak részben ellensúlyozzák

Az IW kölni gazdaságkutató intézet a német gazdaság szakmai szervezetei körében végzett év végi felmérése szerint Európa vezető gazdaságának szereplői – alátámasztva a kancellári figyelmeztetést - szkeptikusan léptek be az új esztendőbe; sőt hangulatuk az euró válság folytán annál is kedvezőtlenebb, mint amennyire az a tényleges gazdasági helyzet miatt indokolt lenne.

Óvatos optimizmus a vállalati szektorban

A felmérésbe bevont 46 szakmai szövetség fele tagvállalataik egy évvel korábbinál rosszabb, másik fele azzal megegyező hangulatát jelezte. A helyzet komolyságára utal, hogy a 2008/2009. évi válság kezdete óta még nem volt olyan év, hogy egyetlen a felmérésbe bevont szakmai szervezet sem akadt volna, melynek tagvállalatai körében az egy évvel korábbinál bizakodóbb lenne a hangulat. Most pedig annak ellenére ez a helyzet, hogy a 46 szakmai szövetségből 20-ban a termelés, a forgalom és az üzleti eredmény enyhe emelkedésére, 15 további szakmai szervezetben stagnálására számítanak, s csak 11-ben várnak csökkenést a szövetséghez tartozó tagvállalatok.

"A vállalatok hangulata és a tényleges helyzet közötti figyelemre méltó különbség jól érzékelteti, milyen könnyű a politikának a meggondolatlan beszédek és cselekvés révén eljátszania a bizalmat, s milyen nehéz annak korrigálása”, figyelmeztetett a felmérés eredményeit értékelve Michael Hüther, a kölni gazdaságkutató intézet elnöke.

Mindenek előtt a foglalkoztatással kapcsolatos vállalati várakozások jól mutatják, hogy az euró-övezetet sújtó adósságválság több a vállalati hangulatra csupán rövidtávon ható negatív tényezőnél. Erre utal, hogy - bár a 46, a felmérésbe bevont szakmai szövetség közül 29-ben a 2012. évivel azonos létszámot jeleztek -, 11 területen csökkenő létszámmal számoltak a vállalatok, s csak hat ágazatban, (ingatlanfejlesztés, információgazdaság, vásárszervezés és –rendezés, optika és finommechanika, repüléstechnika, valamint nagy- és külkereskedelem) várható létszámbővítés.

A beruházásoknál a derűlátó és a borúlátó ágazatok kiegyenlítik egymást; kilenc szakmai szövetség jelezte a beruházásra fordítandó források növekedését, s ugyanennyi jelzett csökkenést, miközben a nagy többség, szám szerint 28 szakmai szervezet a múlt évivel azonos beruházási volument prognosztizált.

A fontosabb ipari ágazatok közül a gép- és berendezésgyártók a növekedési dinamika lassulásával szembesülnek, melynek oka egyes fontosabb értékesítési piacok keresletének lendületvesztésében keresendő. Ennek ellenére elsősorban az Európán kívüli országokból várható annyi növekedési impulzus, hogy a gép- és berendezés-gyártás kis mértékben, az ágazat vállalatait magában foglaló VDMA előrejelzése szerint mintegy 2 százalékkal tovább bővüljön. Ehhez pedig a beruházási tevékenység élénkülésére lesz szükség az ágazatban; igaz, ez nem fog létszámbővítéssel párosulni.

Megtörhet a lendület

A magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű autóiparban a nyugat-európai keretfeltételek romlását az Európán kívüli folyamatok csak részben ellensúlyozzák. Ezzel magyarázható, hogy az ágazat vállalatainak hangulata összességében rosszabb az egy évvel korábbinál, s hogy sem a termelés mennyisége, sem pedig - összehasonlítható árakon számolva – a forgalom és az üzleti eredmény sem fogja meghaladni a 2012. évit. Emellett – feltételezve, hogy a német gazdaságot nem fogja recesszió sújtani - mind a beruházások volumene, mind a foglalkoztatottság az elmúlt évi szinten stabilizálódik.

A vegyipari és a gyógyszeripari vállalatok a forgalom és a termelés enyhe növekedésével számolnak, (megjegyezve, hogy a vegyiparban az élénkülés inkább a második évben lesz érzékelhető).

Legnehezebbnek a pénzügyi szektor kilátásai látszanak. A válság elhúzódása miatt a bankok, a takarékpénztárak és a regionálisan tevékenykedő „Volksbank”-ok forgalmuk és nyereségük romlásától tartanak és a felmérésbe bevont hat, különféle pénzintézeteket magában foglaló szakmai szövetség többsége létszámleépítést valószínűsít.

Philipp Rösler szövetségi gazdasági és technológiai miniszter egy, még a karácsonyi ünnepek előtt adott sajtónyilatkozatában elismerte, hogy a konjunktúra 2013-ban veszíteni fog korábbi lendületéből, s hogy az euró-övezeten belüli nyugtalanság bizonytalanságot ébreszt a vállalkozói szférában és fékezi a beruházásokat. A szövetségi kormány január közepén megjelenő éves gazdasági jelentésében aktualizálja az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését úgy, hogy annak mértéke várhatóan alacsonyabb lesz az ősz elején jelzett (és a vezető gazdaságkutató intézetek előrejelzésével megegyező nagyságú) egy százaléknál. A Szövetségi Bank legfrissebb, december közepén nyilvánosságra hozott előrejelzésében 2013-ra csupán 0,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120538] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés