hirdetés
hirdetés

Geotermális energia

Mátészalkán is elindulhat a geotermális távfűtés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) távhőtermelői működési engedélyt adott a Geotherm Fire Kft. részére. Az engedély birtokában Mátészalkán is elérhető lesz a környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtés.

hirdetés

A fejlesztés keretében a városban egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A kút vízhozama percenként mintegy ezer liter és a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 megawatt hőteljesítmény érhető el. Az új kút létesítésével mintegy 34 ezer gigajoule termálenergia használható fel a városi távfűtésben.

A felszínre hozott termálvíz a város hét alhőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használati meleg víz igényét biztosítja. A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 ezer köbméternyi fölgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátása kerülhető el.

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés