hirdetés
hirdetés

Adattárolás

Már építik a "Föld feketedobozát"

A „Föld feketedobozának” (Earth's Black Box) szánt acélmonolit épül Tasmania távoli szigetének egyik gránitplatóján. A robusztus objektum kevéssé biztató feladata az emberiség hátralevő és a tudomány jelenlegi állása szerint vélhetőleg klímakatasztrófába torkolló történetének dokumentálása lesz.

hirdetés

A meglehetősen félreeső területre telepített, futurisztikus tömb elsődleges teendője az lesz, hogy internetkapcsolaton keresztül adatokat gyűjtsön az éghajlatváltozással kapcsolatos összes fontosabb tényezőről.

Feltételezve, hogy az emberiség a jelenleg is taposott úton halad tovább, a tengerek vízszintje valószínűleg emelkedni fog, a termés jelentős része pedig használhatatlanná válik és így idővel emberek milliárdjai maradhatnak élelem nélkül. A rosszabb forgatókönyvek egyike szerint a földi népesség egy olyan, Mad Max-féle poszt-apokaliptikus világ felé menetel, ahol túl sok az olaj, de kevés a víz.

Ha az eljövendő nemzedékek később tudni akarnák, hogy valójában hol siklott félre a fejlődés, a Föld feketedoboza felvilágosíthatná őket, hogy az elődjeik és azok vezetői mit tettek vagy nem tettek meg a kedvezőtlen végkifejlet elkerülése érdekében.

A monolit csaknem 7,5 centiméter vastag acélból készül, vagyis elméletileg könnyen túléli majd az emberiséget.

Ilyen lesz (Forrás: earthsblackbox.com)
Ilyen lesz (Forrás: earthsblackbox.com)

Az építmény rideg falai mögött adattároló meghajtók tömkelege rögzítheti majd a beáramló tudnivalókat. Többek között a szárazföld és a tengerek hőmérsékletének, az óceánok savszintjének, az emberiség energiafogyasztásának és a légköri szén-dioxid mennyiségének alakulásáról egy speciális algoritmus fogja beszerezni a releváns információkat. A száraz adatokat némi időközben regisztrált kontextuális tartalommal – például egyes hírcsatornák vonatkozó szalagcímeivel, a közösségi médiában megjelent különböző bejegyzésekkel, valamint meghatározott csúcstalálkozók kulcsfontosságú eredményeivel – teszi majd fogyaszthatóbbá a rendszer.

A napenergiával működő feketedoboz számára a sötétebb időszakokban egy akkumulátorcsomag biztosítja majd az üzemeléshez szükséges energiát. A kutatók becslése szerint megfelelő tömörítési és archiválási technológiák alkalmazásával a szisztéma a következő 30-50 évben az adattároló funkcióját gond nélkül képes lesz betölteni.

E perióduson belül a szakemberek az információ elraktározásának olyan új megoldásait is megpróbálják majd kidolgozni, amelyekkel az acélmementó akár több száz évig vagy tovább is képes lehet megőrizni a rá bízott tudásanyagot.

Bár az Earth's Black Box előreláthatólag csak 2022-ben fog elkészülni, a lelkét képező adatgyűjtő rendszer állítólag már működésbe lépett.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[280244] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés