hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Magyarország a német konjunktúrától függ

A magyar gazdaság kilátásai annyit javulhatnak, amennyit Németország gazdasága javul, a magyar gazdaság, a magyar export jövő évi teljesítménye nagyban függ a német konjunktúrától - mondta Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

A szakember hozzátette: a német gazdaság húzóereje azonban vélhetően csak a jövő év második felétől hat a magyar gazdaságra. Háda Bálint szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikája a következő hónapokban is laza marad, mint mondta, a piac már beárazott egy 50 bázispontos alapkamat-csökkentést, amelyet a jegybank vélhetően két lépcsőben hajt végre. A további kamatcsökkentésekhez a nemzetközi környezetnek továbbra is kedvezőnek kell maradni, és gátat szabhat a kamatmérséklésnek az infláció alakulása is - tette hozzá.

A vezető elemző kifejtette: ha a pozitív nemzetközi hangulat esetleg megváltozik, az spekulációkat indíthat el a forint piacán is. Hasonló jelenségeket hozhat a jegybankelnök személyében bekövetkező változás, amely 2013 első negyedévében esedékes. Az IMF-megállapodás megkötésének elodázása a befektetők szemében háttérbe szorulhat, amennyiben a fejlett világban tapasztalt kamatviszonyok miatti hozaméhség fennmarad - vélekedett a szakértő.

Az IMF-megállapodás megkötésének elodázása a befektetők szemében háttérbe szorulhat
Az IMF-megállapodás megkötésének elodázása a befektetők szemében háttérbe szorulhat

Balog-Béki Márta elemző elmondta: a QUAESTOR elemzői 2013-ra a kormány enyhe növekedést váró prognózisával szemben zéró körüli, várhatóan 0,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak, ez évre a cég 1,3 százalékos recessziót prognosztizál. Háda Bálint elmondta: a befektetők gondolkodását szinte teljes mértékben az amerikai költségvetési kiigazításról szóló tárgyalások kötik le az idei év végén.

"Arra lehet számítani, hogy a megegyezés még az idei év végéig megszületik, azonban annak tartalma nem feltétlenül lesz kielégítő a befektetők számára" - emelte ki. Hozzáfűzte: hosszabb távon nem kerülhető meg az amerikai költségvetési szigorítás, amelynek az útját egyes európai államok úgy tűnik, mintha már bejárták volna. Az elnök újraválasztása garantálja az amerikai jegybanki szerepet betöltő Fed monetáris politikájának folytatását is. Az alapkamat 2015-ig zéró szinten maradhat az Egyesült Államokban.

Elmondta: miután a görög problémát úgy tűnik - legalább a jövő őszi német választásokig - rendbe tették, Európában várhatóan Franciaország is felsorakozik a problémás országok közé, mivel a jövő évre tervezett költségvetés az elmúlt 30 év legkeményebb megszorításait jelentheti a francia állampolgároknak. Ez persze fokozni fogja a német hegemóniát, ami a problémák gyorsabb megoldásához vezethet - elemezte a szakértő.

Háda Bálint úgy vélte: sok ugyan a bizonytalansági tényező, de a jegybanki intézkedések továbbra is támogatják a részvénypiacokat. Hozzátette: a további tartós részvénypiaci emelkedéshez a fundamentumokban is javulás kell, hogy mutatkozzon. "Továbbra is a német részvénypiacon látjuk a legjobb befektetési lehetőségeket" - mondta a vezető elemző. A Quaestor elemzői az arany tartását javasolják egy nyersanyagpiaci portfólióban, mivel a hozamok és a kamatszintek globálisan nézve változatlanul rendkívül alacsonyak, továbbá a fontosabb tartalékdevizákba vetett bizalom sem állt még helyre.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[119844] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés