hirdetés
hirdetés

Karrier

Magyarország a 13. helyen áll a szellemi tulajdon index rangsorában

Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve egyebek mellett Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is. 

hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztréium közleményében kiemelte: az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának globális szellemi tulajdon központja által közzétett, Az innováció hajtóelemei című jelentésben az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelték ki Magyarországot.

A 2012 óta évente megjelenő jelentés jelenleg 45, a világ GDP-jének összesen mintegy 90 százalékát megtermelő ország értékelését tartalmazza. A dokumentumba – amelyben Magyarország idén először szerepel – stratégiai és piaci szempontból jelentős országok kerülnek be.

Magyarország helyezésének jelentőségét emeli, hogy az elemzés módszertana új elemekkel bővült, a minőségi elemekre az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek. A világszerte követett indexet a szakmai közvélemény a szellemi tulajdon és az ipari innováció, üzleti hasznosítás szempontjából az egyik legalapvetőbb rendszernek tekinti.

A hazai innovációs környezet javulását mutatja, hogy a marketingszempontból fontos nemzeti védjegybejelentések száma tavaly 17 százalékkal, a hazai nemzeti formatervezési mintaoltalmak száma csaknem 30 százalékkal nőtt. A nemzeti szabadalmi bejelentések átlagos ügyintézési ideje az elmúlt évben csaknem 20 százalékkal csökkent, hasonló mértékben felgyorsult a jogvitás ügyek intézése is – ismertette az NGM.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tavaly év végén a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá került.

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés