hirdetés
hirdetés

Formatervezés

Magyar dizájn a világban

Az ipari formatervezés ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy egy termék vagy árucikk piacképessé válhasson. Összeállításunkban olyan hazai csapatokat mutatunk be, amelyek ezt nemzetközi sikerekkel bizonyítják.  

hirdetés

Az iparesztétikai szempontok itthon a hetvenes évek végén kezdtek előtérbe kerülni, és a rendszerváltást követően jelenhettek csak meg azok az alkotóközösségek és vállalkozások, amelyek a funkcionalitást és a formát egyenrangúként kezelték. Ezek a stúdiók az ergonómiát, az esztétikumot és a műszaki, technológiai funkciót nem egymás alá vagy fölé rendelik; a piacképesség feltételének tartják, hogy egyszerre feleljen meg egy tárgy mindezek legfontosabb kritériumainak.

A fal adja a dizájnt

Miközben a fal mint funkcionális elem eleve megkerülhetetlen minden belső térben, éppen ez a felület az, ahol talán a legkevésbé kézenfekvő, hogy a dizájn tekintetében is újragondolható. A kifejezetten egyedi falpanelek gyártására szakosodott Mokointeriort egy több évtizedes, leginkább belsőépítészettel foglalkozó családi vállalkozáshozta létre új utakat keresve.

Az egyedileg kézzel, mérték után készített fali dekorációs megoldásaikat leginkább azoknakszánják, akik látványos, különleges megoldásokra vágynak a környezetükben. Mindemellett olyan terek is léteznek, ahol a falnak nemcsak az esztétikája lényeges, a funkciója – a terek lezárásán kívül – is elsődleges szempont. A cég által készített akusztikus panelek ugyanis hangversenytermekben, színházakban vagy moziszobákban egyszerre felelnek meg a kialakított tér dizájnelvárásainak és a tökéletes hangzás eléréséhez szükséges feltételeknek.

A Mokointerior egyedi gyártású falpanelje
A Mokointerior egyedi gyártású falpanelje

A több mint 40 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport részeként működő Mokointerior sikere kulcsának a több évtizedes gyártási tapasztalat mellett az állandó innovációt, és az egyediségre való törekvést látja.

Beton luxuskivitelben

Ma már a beton az egyik legtöbb lehetőséget tartogató textúra a dizájn világában, azonban a kétezres évek elején még csak kevesen voltak, akik valóban hittek a ma virágkorát élő anyagban. Az Ivánka házaspár, Katalin és András által 2004-ben létrehozott vállalkozás, az Ivankaéppen erre alapozta hírnevét, s ma egyike azoknak a cégeknek, melyek spontán ismertsége nemcsak itthon, de a világban is magas.

Eleinte a család egyik garázsában gyártották a dizájnbetont, manufakturális alapon, majd néhány év múlva, bővítve partnereik körét, egyre több építésszel, tervezővel dolgoztak már együtt, így jutva minőségi megrendelésekhez. Habár a ma már részvénytársaságként működő vállalkozás fő termékvonala a luxusbeton építészeti és burkolati alkalmazása, mégis innovatív ötleteik, egyedi fejlesztésű technológiáik által lehetnek ma jelenlegi helyükön.

Portfóliójukban bőrbeton női táskák, különleges ajándéktárgyak és hangfaldobozok is szerepelnek.

Az Ivanka Concrete Sound audiofil hangfalpárja
Az Ivanka Concrete Sound audiofil hangfalpárja

A cég képviseletei többek között Tel-Avivban, Dubaiban, Milánóban, New Yorkban vagy Párizsban is megtalálhatók, bécsi forgalmazójuk médiatermében pedig meghallgatható a fent említett, Jankovics Dávid mérnökkel közösen fejlesztett high-end minőségben szóló ConcreteSoundaudiofil hangfalpár.Ennek megalkotásával nem ért azonban véget az Ivanka hangok birodalmába tett látogatása; az idei milánói dizájnhéten bemutatták a „The Sound of Textures” Show-t. Az innovatív projektcélja az volt, hogy megismertesse a beton rejtett jellegzetességeit azáltal, hogy a különböző betonfelületek megérintésével hangokat csalhattak elő az anyagból a látogatók.

Kristálycsillárok újraértelmezve

Az Ivanka mellett a Manooiszintén azon kevés hazai társaság közé tartozik, melyeta milánói izájnhét látogatói évről évre felkereshetnek.Az egyedi dizájn kristálycsillárokat tervező és gyártó ManooiLightCreations egy belsőépítész-stúdió, az Inarchi csapatának ötlete nyomán született meg, amikor egy düsseldorfi szakkiállításon nagy sikert arattak az általuk tervezett csillárral.

A már említett Inarchit is jegyzőHéder János és Zoltai Judit dizájner alapította vállalkozás 2009 óta kap helyet a kétévente megrendezendő, a világítást középpontba helyezőEurolucerészleg kiállítói között, ezt pedig kizárólag a magas minőség, folyamatos innováció és fejlődés hármasa teszi lehetővé.

A cég aklasszikus anyagokat a legmodernebb megoldásokkal ötvözi, ugyanakkor azt vallják, nem csupán csillárokat készítenek, hanem formát és üzenetet adnak a fénynek. Úgy tartják, a külföldi siker titkának nyitja, hogy minden részletében tökéletesen kész termékkelszabad csak megjelenni, és ennek érdekében egy lépéssel mindig az elvárások előtt kell járni.

A legtisztább kezek

A trendérzékenységet hangsúlyozza az a két fiatal tervező is, aki a nemrég alapított FlyingObjectset létrehozta Budapesten. Talán nem véletlen, hogy éppen ők lehettek azok, akik egy magyar orvostechnológiai innováció, a Hand-in-Scan első prototípusa után megalkothatták a piacképes, szerethető és funkcionális verziót. A termékfejlesztés és a design kéz a kézben haladtak a tervezés folyamán, ami pozitívan befolyásolta a végeredményt.

A formatervezett Hand-in-Scan

A kézhigiéniai szkenner ártalmatlan UV fényt és digitális képalkotást használ, kiegészülve egy mesterségesintelligencia-alapú szoftverrel. A saját fejlesztésű program képes megkülönböztetni a hatékonyan fertőtlenített kézfelületeket a fertőzöttektől, az információt könnyen visszakövethetővé téve.

Mind a forma, mind az interfész tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy a felhasználók könnyen, intuitívan tudják működtetni a készüléket, egyszersmind elengedhetetlen volt a tartósság és az egyszerű esztétikum is. Kihívást jelentett az is, hogy a falra szerelhető testnek meg kellett felelnie a higiéniás és használati szabványoknak. A Hand-in-Scan tervezését jegyző Húnfalvi András és Laufer Ferenc formatervezők céljanem egyedi, a fiatal hazai alkotók közül egyre többen gondolkoznak hasonlóan; magyar és nemzetközi ötleteket szeretnének világszínvonalú dizájnmegoldásokkal piacképessé tenni.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés