hirdetés
hirdetés

„Magamnak akarok megfelelni”

Czene Tímea pályakezdő olajmérnök még csak szeptember óta dolgozik a MOL-nál, hosszú távra tervez. De mivel is foglalkozik pontosan egy olajmérnök, miért választja éppen ezt a szakmát egy fiatal nő és milyen kilátásai vannak a pályán?

hirdetés

Emlékszel még, hogy úgy hét, nyolc évvel ezelőtt milyen fogalmaid voltak az olajmérnök szakmáról?

Amikor először hallottam erről, fogalmam sem volt róla, hogy mivel foglalkozhat és arról sem volt elképzelésem, hogy Magyarországon létezik ilyen. Persze azt tudtam, hogy különböző országokban termelnek olajat, de hogy itthon képeznek olajmérnököket, azon csodálkoztam. Amikor a középiskolában elérkezett a továbbtanulás ideje és választani kellett, egy jogász ismerősöm mondta, ha ő újra kezdené, akkor olajmérnök lenne. Érdekesnek tűnt, amit mesélt erről, így utánanéztem, kinyitottam a felvételi tájékoztatót, ahol láttam, hogy Miskolcon van ilyen képzés. Mivel itt jártam középiskolába és máshol nem is lehetett ezt tanulni, így tulajdonképpen már elsőre megtetszett a dolog. Gondoltam, hogy erre a szakra nemigen jelentkezhet sok lány, ami nekem szintén fontos szempontnak tűnt, és mikor mások is megerősítettek abban, hogy ez egy jó választás lehet, döntöttem és első helyre ezt írtam be.

Az miért volt fontos, hogy kevés a lány?

Számomra a fiúkkal mindig is sokkal könnyebb volt kijönni. A nővéreim jóval idősebbek nálam, így az utcában élő srácokkal nőttem fel. A műszaki vonalat azért is szerettem volna választani, mert a reál tárgyak mindig is jobban vonzottak.

A jelentkezést követően elsőre sikerült is a felvételid?

Ahogy mondani szokták: bekerülni nem volt nehéz, csak bent maradni. Így a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának lettem a hallgatója. Második évben lehetett az olajmérnöki irányra szakosodni, ahol aztán a mesterképzésen is részt vettem. Itt már egyedüli lányként, a korábbi harminc fiú öt lány arányt is”túlszárnyalva”.

Hogyan teltek az egyetemi évek, mi volt a fő csapásirány számodra?

Végig próbáltam a lehető legjobb átlagot hozni, mindezt nem a másoknak, hanem a saját magamnak való megfelelés jegyében. Édesanyám tanított erre, és ez mindig is jellemző volt rám. Mindennek köszönhetően az utolsó két évben köztársasági ösztöndíjat is kaphattam, több száz diák közül ötödmagammal. Elnöke voltam a kar hallgatói önkormányzat szociális ösztöndíj bizottságának és itt is a lehető legjobban igyekeztem dolgozni. Amikor tavaly végeztem, sok egyéb lehetőség mellett az egyetemi karrier is eszembe jutott, és most is gondolkozom a doktoranduszi folytatáson, de ezt még nem döntöttem el.

A diplomamunka sokszor meghatározza a továbbiakat, hiszen egy olyan orientációt ad, ami aztán a későbbiekre is hatással van.

Ez velem sem volt másként, termelő mérnöknek vallom magam, erről a területről is írtam. Azt fontos tudni, hogy az olajmérnökön belül is három különböző fő ágat határozhatunk meg. A fúrómérnök, aki lefúrja a kutat átlagban 2-4000 méter mélységig, a rezervoár mérnök megvizsgálja a lent lévő rétegeket és számításokat végez a minél gazdaságosabb kihozatal érdekében. Végül pedig a termelő mérnök, aki a felszíni technológia működtetéséért felelős.

Hogyan esett éppen ez utóbbi szakágra a választásod?

A fúrómérnök nagyon fiús, ennyire azért nem vonzott a férfitársaság, ráadásul a munkahely is sokszor távoli vidékeken van. Sokszor a tengeren vagy a sivatag közepén dolgoznak, ezekre a helyekre pedig nem igazán vágyom. A rezervoár pedig igazi irodai munka, míg a termelőmérnök terepen is, irodában is dolgozik. Ezért is tetszett jobban nekem, hiszen változatos.

Hogyan kerültél a MOL-hoz?

A mesterképzés utolsó évében tanulmányi ösztöndíjat kaptam a cégtől. S miután a szerződésemben szerepelt, hogy kaphatok állást, tavasszal már állásinterjúra jöttem és pályakezdő munkatársként egyéves szerződést kaptam.

Milyen feladataid vannak, illetve mennyiben folytatása ez a szorosan vett tanulmányaidnak?

A termelési-kutatási területen  működéstámogatással, minőségirányítással  foglalkozom. Jelenleg pályakezdő munkatársként leginkább azért felelek, hogy a szervezetre vonatkozó szabályzatok jól működjenek, megfelelően legyenek megfogalmazva. Azt szeretem a legjobban ebben a munkában, hogy átláthatom a teljes szervezetet. Ha csak egy üzemben dolgoznék, akkor csak azt a kis szeletét ismerném meg a folyamatoknak. Itt azonban át lehet látni az egész működést, ki kivel van kapcsolatban, kinek mi a feladata és az hogyan járul hozzá a másik munkájához. Nagyon sok új dolgot tanulok, és ez előnyömre válik, nem egysíkú a munka, miközben azt is tudom kamatoztatni, amit tanultam.   

Hogyan strukturálódik a munkarended?

Nem is napokra bontanám ezt, inkább időszakokra, hogy éppen milyen nagyobb feladat vár ránk, a szervezetre. Néhány hónapos ciklusok vannak, valamikor kicsit lazábbak a napok, máskor itt vagyunk estig. Sokszor a legnagyobb kihívás számomra a feladatok priorizálása, de általában ez is sikerül. A legjobban pedig azt szeretem, amikor konkrétan olyan szabályzatokkal foglalkozhatom, amihez az én szakmám is kapcsolódik, amikor azt mondhatom egy feladatról, hogy ez most a „sajátom”.

Milyen céljaid vannak a következőkre?

Egyéves a szerződésem, így a legközelebbi célom, hogy ezt meghosszabbítsák. A jövőmet itt képzelem el a MOL-nál, hosszú távra tervezek.

A munkád, a feladataid nagy odafigyelést igényelnek, mi az, ami segít abban, hogy kikapcsolódj, feltöltődj?

A férjemmel, akivel még az egyetemen ismerkedtem meg, most találtunk magunknak egy új hobbit, a futást. Hét közben rövidebb távokat futunk, míg a hétvége a hosszabb edzéseké. Télen korcsolyázni tanultam egy oktatótól, nyáron pedig azt tervezem, hogy előveszem az úszódresszt és keresek egy jó uszodát a környéken. Elég mozgékony vagyok és az igazság az, hogy nemigen tudok a hátsómon ülni, szeretem magam terhelni. Ez a munkára, tanulásra is igaz. Biztos, hogy a következő időszakban újra belekezdek valamilyen képzésbe, pénzügyi, közgazdasági vonalon, hiszen szeretnék egy biztos szakmai hátteret teremteni magamnak a jövőben. 

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés