hirdetés
hirdetés

Lunar Cruiserrel a Holdra

A JAXA és a Toyota korábban már bejelentették, hogy kutatásokat folytatnak egy embert szállító, túlnyomásos kabinnal felszerelt holdjáró kifejlesztése érdekében, amiben üzemanyagcellás elektromos járműtechnológiákat (FCEV) alkalmaznak majd. Az elnevezés szimbolikus is, hiszen a közel hét évtizedes múltra visszatekintő, éppen idén megújuló terepjáró legenda, a Toyota Land Cruiser a Földön számít az elérhetetlennek tűnő úticélok meghódítása szimbólumának, míg a jövőben a Holdon a Lunar Cruiser töltheti majd be ezt a szerepet.

hirdetés

A Lunar Cruiser nevet azért választotta a JAXA és a Toyota, mert ismerősen cseng mindazok számára, akik részt vesznek a közös kutatási projekt keretében zajló prototípus fejlesztésben és gyártásban, akárcsak a nagyobb nyilvánosság számára. A nevet (ami emlékeztet a Toyota Land Cruiser nevére) az eredeti járműtől és a holdjárótól egyaránt elvárt minőség, tartósság és megbízhatóság alapján választották ki, de a névválasztásban szerepet játszott a Land Cruiser alapkoncepciója is, hogy „épségben hozzuk haza az embereket”. Ez különösen igaz egy holdjáró esetében, hiszen az a holdfelszínen uralkodó könyörtelen viszonyok között működik majd.
A JAXA és a Toyota tavaly június 13-án megállapodást írtak alá a túlnyomásos kabinnal felszerelt holdjáróval kapcsolatos, közös fejlesztési programról, amit várhatóan a 2020-as évek végére sikerül majd befejezni. A két fél közösen dolgozik az egyes technológiai elemek tesztalkatrészeinek legyártásán, illetve a holdjáró prototípusának elkészítésén a 2020-as pénzügyi évben. A munkában szerepet kapnak olyan szimulációk, melyekkel az energia és hő eloszlását lehet modellezni a holdjáró működése közben, az abroncs-prototípusok legyártása és értékelése, illetve a virtuális valóságban megjelenített, valamint életnagyságú modellek alkalmazása ahhoz, hogy kidolgozzák a Lunar Cruiser kabinjába kerülő berendezések elhelyezését.

Mindemellett a JAXA és a Toyota több ágazat képviselőivel is egyeztet a „túlnyomásos kabinnal felszerelt holdjáró segítségével megvalósított holdbéli közösség” témájával kapcsolatban. Az egyeztetések középpontjában az áll, hogy az embert szállító, túlnyomásos kabinnal felszerelt holdjáró hogyan válik a holdfelszínen kialakuló, jövőbeni társadalom kiinduló pontjává, miközben figyelembe veszik egy ilyen közösség létrehozásához kapcsolódó kihívásokat is.

A JAXA-Toyota holdjáró koncepcióképei egy karcsú, futurisztikus járművet mutatnak, pilótafülkével, szögletes orral és szélvédővel. A koncepció alapján, a rovernek fényszórói és futófényei is vannak, valamint féklámpákkal is rendelkezik. A jármű oldalán elhelyezett méretes napenergiát begyűjtő tábla jelzi, hogy az energia előállítást, miként oldják meg. „A Hold gravitációja a hatod része a Földön észlelhetőnek. Valamint a Holdon bonyolult a terep, tele van kráterekkel, sziklákkal és hegynyi kövekkel, ami szintén kihívást okoz a tervezés során" – mondta Koichi Wakata űrhajós, a JAXA alelnöke. A járművek tervezésénél azt is figyelembe kellett venni, hogy a Holdon a sugárterhelés és a hőmérsékleti körülmények sokkal extrémebbek, mint a Földön.

(forrás: GyártásTrend/Toyota)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés