hirdetés
hirdetés

Lezárult az eddigi legnagyobb európai ipari digitalizációs projekt

A 19 országot reprezentáló, 109 tagú konzorcium az ECSEL által támogatott konstrukcióban 106 millió euróval gazdálkodhatott, 50 százalékot megközelítő EU-szintű és nemzeti támogatással. A hároméves projektben 1017 évnyi emberi erőforrással valósították meg a terveket. A hároméves projektben 1017 évnyi emberi erőforrással valósították meg a terveket.

hirdetés

Az Infineon által vezetett 109 konzorciumi partner között szerepeltek többek között: ABB, BMW, Bosch, NXP, Mondragon, Philips, Thales, Volvo - vagy az akadémiai szektorból: Aalborg University, Austrian Institute of Technology, Fraunhofer, Karlsruhe Institute of Technology, Politecnico Milano, TU Eindhoven. Magyarországot az AITIA International, az evopro innovation és az Infineon Technologies, valamint a BME képviselte.

Az ECSEL Productive 4.0 projekt záró beszámolójára 2020 október utolsó napjaiban került sor. A kétnapos rendezvényen a kutatói munkacsoportok és az integrációs esettanulmányok műszaki bemutatása 75 egymást előadáson keresztül zajlott. A nyitó műszaki előadásra - a Productive4.0 legjelentősebb eredményeinek összefoglalására - a projekt vezetői Dr.Varga Pál egyetemi docenst, a BME oktatóját kérték fel.Az ECSEL célja, hogy az EU vezető szerepet érjen el az elektronikai komponensek és ezekből épített rendszerek piacán; ennek az útnak a részeként a Productive4.0 "világítótorony" szerepet vállat. A fizikai világ és a kiber-technológiák egyre teljesebb együttműködése - a digitalizáció - az ipar4.0 törekvéseinek egyik legfontosabb eleme. A Productive4.0 az európai ipar különböző szektorainak digitalizációjában három fő elemre összpontosít: a digitalizált gyártásra, az ellátási láncok hálózatára, és a termékek életciklusának menedzsmentjére.

A Productive4.0 az Arrowhead keretrendszert választotta az ipari digitalizáció együttműködési és integrációs platformjául. A szolgáltatás-orientált architechtúrának köszönhetően a rendszerek és eszközök összekapcsolódása rugalmas, a hardveres és szoftveres adaptereknek köszönhetően pedig korábbian üzembe helyezett egységek is könnyen bekapcsolódhatnak az információ-megosztási folyamatokba. A projekt során az Arrowhead keretrendszert nagyon változatos ipari esetekben alkalmazták - az Infineon mikroelektronikai gyártó szilíciumlapka-minőség felügyeletétől a Konecranes emelődaruinak mozgás- és terhelés-információinak megosztásáig.

A Productive4.0 szerteágazó eredményeit nagyon nehéz röviden összefoglalni - a projekt során 98 olyan dokumentum-csoport született (esetenként akár tucatnyi belső dokumentummal), ami a munkacsoportok műszaki újdonságait tárgyalja, és 160-nál is több tudományos publikáció látott napvilágot. A legfontosabb eredmények között az ipar4.0 holisztikus megközelítésének konkrét alkalmazását érdemes kiemelni. Ennek szellemében születtek a Productive4.0 általános adatmodellei, életciklus-modelljei, és letisztultak a szerteágazó folyamat-leírók közös elemei. Ahogyan a magas-szintű kutatástól a tervezésen, fejlesztésen át a megvalósításig jutottak a projekt, az eredményeket több mint 70 demonstrációban mutatták be mikroelektronikai, egészségügyi, gyártástechnológiai, járműipari, vegyipari, építőipari, és pénzügyi alkalmazásokon keresztül.A Productive4.0 projekt az Európai Unió támogatásával jött létre, az EU ECSEL JU, H2020 keretprogram részeként, JU grant nr. 737459. A „Productive 4.0 – Elektronika és infokommunikáció, mint a digitális ipar alapja – és optimalizált ellátási lánc menedzsment a teljes termék-életciklusra” című pályázat a Közös európai uniós kezdeményezésekbe való bekapcsolódás támogatása program egyik nyertese. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFIA) nyújtott támogatással valósult meg, NEMZ_16-1-2017-0010.

(forrás: bme.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés