hirdetés
hirdetés

Robotika

Levegőmeghajtású robot elektronika nélkül

Egyfajta pneumatikus hálózattal működő, bármiféle elektronikát nélkülöző puha robotot alkotott a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszának egyik tudóscsapata. 

hirdetés

Ez a látomásszerű lény négy, üreges hengerekből álló lábon közlekedik, és a végtagjait sűrített levegő ki-beeresztésével gyakorlatilag kizárólag billegő szelepek mozgatják. Ez a mechanizmus meghajlítja a lábakat, és ha a szelepek a megfelelő menetrend szerint dülöngélnek, útnak indítja a robotot. A pneumatikus „vezérlőhálózatot” a mérnökök úgy alakították ki, hogy az általuk összeszerelt teremtmény a nyakfordító teknősökhöz (pleurodira) hasonlóan cammogjon.

A robot egy belőle kiinduló nyúlvány végén, kicsi buborék formájában még egy elektronikamentes érzékelővel is rendelkezik. Akadályba ütközve ez a buborék lenyomódik, ami egy szelepet átfordítva a földönkívülinek ható kreatúrát meghátrálásra kényszeríti.

Forrás: UC San Diego
Forrás: UC San Diego

A kutatók úgy vélik, hogy a gyermekjátékok mellett a technológia alkalmazása olyan területeken lenne célszerű, ahol az elektronika működtetése lehetetlen. Ilyen környezetnek számítanak például a bányák aknái vagy az MRI-készülékek is.

A remények szerint a jelen kutatásra építve, idővel a robot olyan, fejlettebb verziói is testet ölthetnek, amelyek még durvább terepen és még összetettebb akadályok között is el tudnak majd manőverezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267411] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés