hirdetés
hirdetés

Űrrepülés

Leteszteli Starship nevű űrhajóját a SpaceX

Bár elsősorban bolygóközi küldetésekre szánják a járművet, idővel akár villámgyors tömegközlekedési eszközként is beválhat.

hirdetés

Októberben letesztelheti Starship (Csillaghajó) nevű űrhajóját a SpaceX. A jármű előreláthatóan nagyjából 20 kilométer magasra fog felkapaszkodni, hogy aztán az eddigi próbatételek során igénybe vett kilövőállásra visszaereszkedjen. A szerkezet kicsinyített prototípusa, a Starhopper augusztusban egy sikeres lebegőtesztet már végrehajtott.

Jóllehet, a Starshipet még nem is láthattuk repülés közben, az első kereskedelmi küldetése így is nemsokára megvalósulhat. Jonathan Hofeller, a SpaceX kereskedelmi értékesítésért felelős alelnöke szerint a cég azt reméli, hogy a misszióra már 2021-ben sor kerülhet. Az űrrepüléssel foglalkozó vállalat prominens képviselője egy indonéziai rendezvényen elárulta, hogy a SpaceX pillanatnyilag három különböző ügyféllel tárgyal, hogy lefoglalják maguknak a járatot.

SpaceX Starship (Koncepciórajz; Forrás: SpaceX)

A SpaceX először Big Falcon Rocketként, avagy BFR-ként mutatta be a kilövőrendszert, de később a második fokozatot Starshipre, a gyorsítórakétát pedig Super Heavy-re keresztelte át.

A vállalat végül arra kívánja alkalmazni a rendszert, hogy a Holdra vagy a Marsra embereket vagy ellátmányt szállíthasson, valamint tervek szerint a Föld különböző pontja között ingázó, páratlanul gyors tömegközlekedési eszközként is fel fogja használni a járművet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés