hirdetés
hirdetés

Anyagfizika

Folyékony testpáncélon dolgoznak lengyel kutatók

Egy varsói katonai intézet tudósai a kevlárnál is hatékonyabb, cseppfolyós golyóálló felszerelést fejlesztenek. A fizika törvényei nem könnyítik meg a dolgukat.

hirdetés

A folyadékok igen hatékonyan képesek elnyelni a lövedékek energiáját. Míg egy AK-47-es hatótávolsága a levegőben akár több kilométeres lehet, vízben ugyanez a fegyver már csupán pár méterre képes ellőni. A testet körülölelő, két méter vastag vizes tartály ugyanakkor elsőre kényelmetlen viseletnek tűnik, vannak azonban a célra alkalmasabb folyadékok is. Ezeket STF-eknek (Shear Thickening Fluid, tehát nyírásra vastagodó, vagy még érthetőbben: erőhatásra keményedő folyadék) hívják. Varsóban a Fegyverkezési Technológia Katonai Intézetének tudósai épp egy ilyen anyagon dolgoznak, amely a későbbiekben a golyóálló felszerelésekben akár a kevlárt is kiválthatja.

Nem-newtoni folyadék - az STF is ilyen (Fotó: Shutterstock)

Az STF-ek a többi folyadéktól eltérően erős behatásra megkeményednek. Becsapódáskor a lövedék erejét az anyag elnyeli, majd pedig a folyékony közegben szétoszlatja az energiát. Az STF-ből készített testpáncél ötlete nem a lengyel kutatók fejéből pattant ki először; Nagy-Britanniától Iránig már eddig is többen kísérleteztek a lehetőséggel. Miért nem találkozunk hát hasonló védőfelszerelésekkel a piacon?

A gond az, hogy a kutatók tapasztalatai szerint az eddig vizsgált STF-ek kevlárral kombinálva működtek a leghatékonyabban, márpedig az ilyen párosításból már egy vékony réteg is nehezebb több rétegnyi kevlárnál. Talán majd az idáig titokban tartott lengyel recept kevlár hozzáadása vagy súlygyarapodás nélkül is ugyanilyen erős lesz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés