hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Lehet napelemünk? A Google megmondja!

Egyelőre csak az USA-ban érhető el a cég azon szolgáltatása, amely kideríti, hogy házunk alkalmas-e a napenergia befogadására.

hirdetés

Egy friss videó szerint a Google új projekttel kívánja alátámasztani a cég tiszta energia iránti elkötelezettségét. A „Project Sunroof” (Napfénytető Terv) a Google Maps adatai alapján világosítaná fel az embereket, hogy alkalmas –e a házuk a napelemek beépítésére, és ha igen, hová is fordulhatnak mind ennek megvalósításához.


A Project Sunroof új honlapján felkereshetjük a házunkat, és kideríthetjük, hogy a tetején kivitelezhető –e a napkollektorok installációja. Az oldalon először a Google Maps-ben meg kell adni a címünket. A honlap ezt követően a helyszín adatai, a Street View és bizonyos műholdas képek alapján kiszámítja a házunk tetejének alakját, a rá beérkező napsugarak mennyiségét, illetve a környező fák és épületek árnyékolásából fakadó hatásokat. A program még a közelünkben található, napelemek felszerelésével foglalkozó vállalkozásokról is tájékoztat bennünket.

Forrás: YouTube

A projekt szolgáltatásait egyelőre kevés helyen lehet elérni, méghozzá konkrétan San Franciscóban, Bostonban és a kaliforniai Fresnóban (tudniillik ezen a településen él az egyik tervező anyukája).

A Google persze a Project Roofot szeretné még további, amerikai helyszínekre, illetve a videó szerint „esetleg az egész világra” kiterjeszteni.

Mindezek „fényében” tehát legújabb szolgáltatásával a Google ismét nemes célokra használhatja fel a rendelkezésére álló temérdek adatot, méghozzá anélkül, hogy különösebb költségekbe verné magát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés