hirdetés
hirdetés

Lefékezett az osztrák gazdaság

Az első félév sokak számára meglepően erőteljes növekedését követően egyre inkább sűrűsödnek a konjunktúra lanyhulásának jelei, olvasható a Wifo bécsi gazdaságkutató intézet szeptember második hetében nyilvánosságra hozott előrejelzésében.

hirdetés

A fejlődési kilátások rosszabbra fordulása túlnyomórészt az euró-övezet tartós válságának következménye, írják a gazdaságkutatók, hivatkozva arra, hogy - az első negyedévi, a múlt év utolsó három havihoz képest 0,5 %-os növekedést követően – a második negyedévben a január és március közöttihez képest már csak 0,1 %-os növekedést jeleznek.

A külgazdasági kapcsolatoknak a gazdasági növekedés alakulásában játszott fontos szerepe miatt könnyen belátható, hogy az osztrák gazdaság mindinkább az európai adósságválság befolyása alá kerül: három nagy EU-partnerország, nevezetesen az osztrák exportban tavaly 7,7 %-os részesedéssel rendelkező Olaszország, a 2,9 %-os részesedést elért Egyesült Királyság és az 1,6 %-os részesedéssel álló Spanyolország gazdasága már recesszióba került, az osztrák export 4,1 %-át felvevő Franciaország gazdasági teljesítménye stagnál, s már csak az osztrák export kétségkívül több mint három tizedét felvevő Németországból érkeznek pozitív növekedési impulzusok.

Az osztrák gazdaság mindinkább az európai adósságválság befolyása alá kerül
Az osztrák gazdaság mindinkább az európai adósságválság befolyása alá kerül

A Wifo szakértői szerint nem lehet kizárni, hogy a harmadik vagy a negyedévben, de akár mindkét negyedévben elmarad a bruttó hazai termék mennyisége a mindenkori megelőző negyedévitől, s ezzel az alpesi köztársaság is a recesszió útjára lép. Christian Glocker, a Wifo gazdasági előrejelzések készítéséért felelős szakértője az APA osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy rég a múlté az a júniusban nyilvánosságra hozott előrejelzés, mely szerint az idén még 0,6, jövőre pedig 1,3 %-kal növekedne az ország gazdasági teljesítménye. Személyes véleményként hozzátette, hogy a GDP az év utolsó két negyedévéből nagy valószínűség szerint csak az egyikben fog visszaesni, de ezt sem lehet 100 %-os biztonsággal állítani.

A konjunktúra lanyhulása a gazdaság csaknem valamennyi ágazatára kiterjed: a gépi beruházások területén a második negyedévet éppúgy a vállalatok óvatossága jellemezte, mint ahogy az az év első három hónapjában is tapasztalható volt: a megelőző negyedévhez képest – a múlt év utolsó három havi 0,6 %-kal szemben – az idén mind az első, mind a második negyedévben csupán 0,3 %-os; míg a múlt év azonos időszakához képest 2,1, illetve 3,1 %-os növekedést regisztráltak.

Az építési beruházások az első negyedévi 0,2 %-os növekedést követően április és június között stagnáltak; miközben a múlt év azonos negyedévével összevetve a növekedés 2,0, illetve mindössze 0,3 %.

A magánfogyasztás az év első félévében a múlt év utolsó három havi szinten maradt; az előző év azonos negyedévéhez képest az év elején még 1,4 %-kal növekedett, majd az április és június közötti időszakban 0,3 %-kal csökkent. Az állami fogyasztásnál – szintén a mindenkori megelőző negyedévhez képest – január és március között 0,4, míg április és június között már csak 0,2 %-os növekedést értek el; éves összevetésben a növekedés mértéke 3,9, illetve mindössze 0,8 %.

Folytatódott az Európán kívüli piacok térnyerése

Az áruexport növekedési üteme – az előző negyedévihez képest 0,2, illetve 0,3; a múlt év azonos időszakával összevetve az első három hónapban 1,0 %-kal növekedett, majd a második negyedévben 0,6 %-kal csökkent. Az import lassulása még markánsabb: az idei első negyedévi 0,2 %-os csökkenés után a második negyedévben ugyanilyen mértékben növekedett; miközben az előző év első negyedévéhez képest 0,2, míg a tavaly április és június közöttivel összehasonlítva 1,5 %-kal mérséklődött a behozott áruk mennyisége.

A gépi beruházások területén a második negyedévet éppúgy a vállalatok óvatossága jellemezte, mint ahogy az az év első három hónapjában is tapasztalható volt
A gépi beruházások területén a második negyedévet éppúgy a vállalatok óvatossága jellemezte, mint ahogy az az év első három hónapjában is tapasztalható volt

Abszolút számokban kifejezve az első félévben az osztrák export 1,6 %-kal, 61,5 milliárd euróra, míg az import 1,1 %-kal, 65,3 milliárd euróra emelkedett, a behozatali többlet a múlt év első hat havi 4 milliárd euróról 3,8 milliárd euróra mérséklődött. Az export viszonylati megoszlását tekintve folytatódott az évek óta tartó tendencia, az EU-célországok lassú térvesztése. Erre utal, hogy miközben az Európán kívüli országokba irányuló exportban 7,5 %-kal bővült a forgalom, s ezen országcsoportnak a teljes osztrák kivitelben elért részesedése 29,5 %-ról 31,2 %-ra emelkedett, addig az EU-országokba irányuló osztrák szállítások értéke csaknem 1 %-kal elmaradt a múlt év első hat havitól.

A fontosabb célpiacok közül a Latin-Amerikába irányuló export 32,3, az Afrikába irányuló 17,4, míg az Ázsiába irányuló – vélhetően az ottani gazdasági növekedés megtorpanása folytán – csupán 3,9 %-kal emelkedett. „A jövő piacai Közép-Ázsia, Távol-Kelet, Latin-Amerika, a Közel- és Közép-Kelet, valamint Afrika néhány országa. Itt van gazdasági növekedés, s ezzel esély kínálkozik a cégeink számára, hogy oda több árut, egyszersmind szolgáltatást exportáljanak”, fogalmazott Christoph Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) elnöke az első félév külkereskedelmi tendenciáit értékelve.

Országonként vizsgálva – 2012 első félévében a legerőteljesebben, több mint 70 %-kal Argentínába bővültek az osztrák szállítások, megelőzve Indonéziát (34 %), Malajziát (33,2 %), Mexikót (30,7 %), Kazahsztánt (24,5 %), Ausztráliát (21 %), Brazíliát (14,7 %), Chilét (13,4 %) és az Egyesült Államokat (11,7 %).

A konjunktúra lanyhulása a munkaerőpiacra is rányomta bélyegét: augusztusban a foglalkoztatottak száma 0,2 %-kal ugyan növekedett, de a regisztrált munkanélküliek száma (233 ezer fő) 6,1 %-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az infláció továbbra is alacsony, júliusban csupán 2,1 % volt, s ezzel valamivel elmaradt az euró-övezeti országok 2,4 %-os átlagától.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115159] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés