hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Lecserélik a Kepler űrtávcsövet

A levitézlett teleszkópból gyakorlatilag már kifogyott az üzemanyag.

hirdetés

A sokat látott Kepler-űrteleszkóp pótlására április 16-án az éterbe küldi legújabb bolygóvadász távcsövét a NASA. A TESS (Trenditing Exoplanet Survey Satellite) becenevű messzelátót egy SpaceX Falcon 9 rakétán fogja felbocsátani a hivatal. Miután a Hold gravitációjának támogatásával magas Föld körüli pályára helyezkedett, a műhold akadálytalan rálátást nyer az éjszakai égboltra.

Ugyan a TESS küldetése a Keplerével azonos lesz, vagyis szintén földöntúli bolygók után fog kutatni, a felmenőjéétől eltérő megközelítéssel működik majd. Míg a Kepler hosszú ideig kisebb területekre összpontosított, a TESS szélesebb, átfogóbb képet fog alkotni a világegyetemről. A távcsövet üzemeltető tudósok az égboltot hosszú csíkokra, avagy szektorokra darabolták.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

A Föld déli és az északi féltekéjét is 13 sávra osztották, amelyeket a következő három évben a TESS egyenként fog analizálni. Az egyes szektorok szkennelése során a teleszkóp négy kamerája 30 perces expozíciós idejű felvételeket készít. A négy képet ezt követően a rendszer összefűzi és a földi bázisra közvetíti.

A panoráma szegmensekre bontása mellett a tudósok már előre beazonosítottak 200 000 különösen fényes csillagot, amelyek körül esetlegesen exobolygók keringhetnek.

A TESS által rögzített adatok a Kepleréhez hasonló képfeldolgozó folyamaton fognak keresztül esni, és bizonyos algoritmusok a felvételeken azonosítani fogják a csillagok előtt elvonuló planéták által létrehozott halovány mintákat.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

A Keplerhez hasonlóan, a TESS célja is csupán az égbolt végigpásztázása, nem pedig a mélyreható vizsgálatok elvégzése lesz. A tudósok egyéb földi és űrteleszkópokkal fogják tüzetesebben szemügyre venni a csillagok előtt elvonuló exobolygókat.  Az égitestek tömegét, a légkörüket és a lakhatóságukat csak az utólagos elemzésekkel tudják majd meghatározni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: UPI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[221462] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés