hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Különbözőségek Közép-Kelet-Európában

Manapság Csehország, Lengyelország és Törökország kínálja a legtöbb biztonságot

Az adósságválság nagyon különböző módon érinti a közép- és kelet-európai országokat. Nemzetközi megfigyelők egyetértenek abban, hogy a legbiztosabb gazdasági partnerek és befektetési telephelyek napjainkban Csehország, Lengyelország, valamint Törökország.

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatások hullámát követően Közép- és Kelet-Európát a befektetők paradicsomának tartották. A BRIC-országok feltartóztathatatlannak tűnő fellendülése, valamint a globális pénzügyi válság nyomán azonban alaposan megkopott a közép- és kelet-európai térség fénye, bár ma is – mind a befektetők körében, mind a fogadó országokban – vannak olyanok megrögzöttek, akik Közép- és Kelet-Európa irányába törekednek, illetve Közép- és Kelet-Európa irányába terelik a befektetni szándékozókat.

Ezek közé tartozik a Pioneer Investments befektetői társaság, amely az osztrák fővárosban a közelmúltban immár második alkalommal rendezett nagy, a közép- és kelet-európai országokról, mint növekedési régióról szóló szimpóziumot. A rendezvényről a Die Presse napilap közölt részletes tudósítást. Az osztrák lap idézte Stefan Bruckbauert, a UniCredit Bank Austria vezető közgazdászát, aki szerint a térségben a befektető szemszögéből nem történik egyéb, mint futás a világgazdasági konjunktúrával.

A Toyota gyártóbázisa a törökországi Konyaban
A Toyota gyártóbázisa a törökországi Konyaban

Ha a világgazdaságnak jól megy, különösen az EU vezető hatalmának számító Németország oldalvizén haladva a kelet-európai országok is átlagon felül profitálnak; ha viszont megfordul a világgazdaság iránya és recesszió következik be, a közép- és kelet-európai országok többségének fejlődése is megtorpan, netalán megfordul. Az osztrák szakértő szerint azért „vannak olyan „biztonságot kínáló kikötők” a térségben, mint Lengyelország és Törökország, melyek lélekszámuknál fogva nagy belső piaccal rendelkeznek, s kevésbé függnek a külkereskedelemtől; valamint Csehország, amely – bár erősen exportorientált – egészséges makrogazdasági szerkezettel rendelkezik.

A bécsi rendezvény résztvevői kivétel nélkül az európai adósság-válságot nevezték Közép- és Kelet-Európa szempontjából a legközvetlenebb veszélynek. Emellett nagy veszélyt jelent a pénz-, illetve hitelszűke is. Mint Peter Bodis, a Pioneer Pekao Investment Management munkatársa fogalmazott, „ha a kelet-európai bankok anyabankjai pénzt vonnak ki a térségből, a regionális valuták könnyen nyomás alá kerülhetnek”. A Die Presse tudósítója szerint a szimpóziumon nagy hangsúlyt kaptak azok a középtávon jelentkező növekedési perspektívák, melyek az „arab tavasznak” nevezett politikai, gazdasági és társadalmi fordulat folytán az érintett országokkal szomszédos vagy azokhoz földrajzilag igen közel eső Törökország számára kínálkoznak.

"Törökország egyenesen politikai és gazdasági példakép lehet a térségben”, fogalmazott Gülsevin Yilmaz, a Yapi Kredi Asse Management ügyvezetője. Az egyiptomi vagy a líbiai nemzetgazdaságok a közelmúltig szoros állami felügyelet alatt álltak, a régi rezsimek összeomlása nyomán azonban megvan a remény arra, hogy a külföldi vállalatok felfedezzék maguknak az érintett országok piacait, Törökország pedig mintegy világítótoronyként profitálhat a környezetében bekövetkezett fordulatból.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[98607] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés