hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Közösen fejleszt két autóipari kkv

Tamásiban hozott létre csaknem 2,5 milliárd forint összértékű közös beruházást két autóipari beszállító, a metalPro Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft., hogy növeljék termelési kapacitásukat.

hirdetés

Az egymással beszállítói viszonyban álló autóipari alkatrészeket gyártó cégek a gazdaságilag elmaradottnak számító, magas munkanélküliségi rátával küzdő Tamásit választották a beruházás helyszínéül, így a helyi önkormányzat jelentős támogatást biztosított a projektekhez a cégek által igényelt infrastruktúra-fejlesztésekkel: ipari feltáró utakat, parkolókat építettek, ipari áramot biztosítottak, saját erőből segítették a közüzemi hálózatokra csatlakozást, és a közeljövőben kerékpárút építésével javítják az iparterület elérhetőségét.

Átadták az új gyártócsarnokot Tamásiban
Átadták az új gyártócsarnokot Tamásiban

A két cég a projekt keretében többek között számos nagyteljesítményű fémmegmunkáló gépet, darabológépeket, mérőeszközöket, forrasztóállomásokat, targoncákat, termelésirányítási rendszert szereznek be, és bevezetnek egy autóipari minőségirányítási rendszert is. A projektek kutatás-fejlesztési tevékenységei révén pedig egy új forrasztási folyamaton dolgoznak majd. „A k+f projekt keretében a forrasztási technológiát tervezzük megújítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével történő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése – jelentette ki Nagy Imre, az FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új berendezésekkel a cégek jelentősen növelhetik eddigi gyártói kapacitásukat, ugyanakkor a fejlesztések révén nagy lépést tehetnek az ipar 4.0-ás modernizáció terén is.

„Nemrég kötöttünk támogatási szerződést egy 220 millió forintos gyártóeszköz beruházásra a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Ennek köszönhetően további 3 CNC fémmegmunkáló központot állítunk üzembe a következő évben” – mondta Kadlok Nándor, a metalPro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eszközök beszerzésével a tervek szerint modern és hatékony gyártósorok valósulnak meg.  A két cég képessé válik az autóipari alkatrészekkel szemben támasztott rendkívül szigorú követelményrendszereknek is megfelelni, és olyan technológiai újításokat vezethetnek be, amelyekkel jelentősen erősítik a versenyképességüket a piacon.

A projektek része két új gyártócsarnok megépítése Tamásiban.

A 2, 45 milliárd forintos beruházásból 1, 2 milliárd forint uniós támogatás.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés