Közös értékek mentén

Túl az első „Szinergiák a fémiparban” szakmai napokon

Erős cáfolatot kapott az a tézis, amely szerint a nyár uborkaszezon az iparban. A szerszámgépeket és komplex fémipari gyártási megoldásokat szállító Gordiusz Alfa Kft. és számos neves partnere az év egyik legizgalmasabb szakmai rendezvényével jelentkezett június 14. és 18. között a törökbálinti FSD Parkban.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) ügyvezető igazgatója, Igaz Jenő fővédnökségével szervezett ötnapos szerszámgépipari szakmai rendezvényt június közepén a Gordiusz Alfa Kft. és számos, a szerszámgépekhez, illetve fémmegmunkáláshoz kapcsolódó területeken piacvezető szakmai partnere.

A szervezésben együttműködők, egyben a kiállítók között ott volt az anyagmozgató gépeket és raktártechnikai rendszereket szállító Jungheinrich, a méréstechnika specialista Renishaw, a CAD/CAM és PLM szoftverrendszereket kínáló S&T Consulting, a Siemens, a Heidenhain valamint a Fanuc vezérléstechnikai megoldásokkal, a Nikon, a szerszámspecialista Protool, valamint az egyedi- és célgépeket gyártó Vajda Művek, a hegesztéstechnika területét képviselve pedig a Froweld.

A professzionális BETA kéziszerszámok és munkavédelmi ruhák és cipők forgalmazója a BetaMAX. A gépek, berendezések és technológiák mellett az UniCredit Leasing Hungary Zrt. részvételével a finanszírozási lehetőségekről is informálódhattak az érdeklődők. A kiállításon autóipari szereplő is részt vett: a Volkswagen most nem gyártási tevékenységét, hanem haszonjármű és személyautó kínálatát mutatta be. A naponta mintegy félszáz gyakorló ipari szakembert vonzó szakmai rendezvény tapasztalatairól a szervezőt és kiállítókat kérdeztünk.

Felismerés után cselekvés

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy új kiállítás-szervező cég jelent volna meg a piacon, érdemes eloszlatni a tévhiteket: mi, a Gordiusz Alfa továbbra is a gépipar, azon belül a szerszámgép-kereskedelem és az azokra épülő komplett rendszerek meghatározó szállítói leszünk. Ugyanakkor éppen évtizedes tapasztalataink vezettek minket arra, hogy olyan szakmai rendezvényt indítsunk útnak, amely eddig teljesen hiányzott Magyarországról. Az említett tapasztalatok között két fontos elem van. Egyrészt az, hogy a nagy, átfogónak mondott szakkiállítások már nem, vagy nem úgy töltik be kapcsolatépítő szerepüket, mint ahogy azt az ipar elvárná, másrészt egyre több piaci szereplőben született meg a felismerés, hogy a gépiparban, a fémiparban „baj van”.

Ez a baj pedig részben az említett ágazatok súlyos szakemberutánpótlás-hiányából fakad. Úgy láttuk, ha a problémát már érzékeljük, akkor felelősségünk a cselekvés is. Szerencsére ebben számos partnert találtunk, így rekordidő, vagyis kevesebb, mint egy hónap alatt tető alá hoztuk a „Szinergiák a fémiparban – Szerszámgépipari Napok 2010” rendezvényt, méghozzá saját törökbálinti bemutatócsarnokunk teteje alá – mondta Szegő Róbert, a Gordiusz Alfa Kft. ügyvezető igazgatója. A szervezők elsődleges célja tehát az volt, hogy szakmai napokon olyan kiállítói kör mutatkozhasson be, amely tagjainak kínálata – legyen szó gépekről, berendezésekről, szoftverekről, szerszámokról vagy szolgáltatásokról – kapcsolódik a fémiparhoz, nem mellékesen pedig elismert minőséget képvisel a piacon.

A kiállítás létrejöttében is aktív szerepet vállaló résztvevők így egy-egy iparág prémium cégei közül érkeztek, és feladatuknak nem csak azt tekintették, hogy bemutassák megoldásaikat, hanem közösen megfogalmazott célként szakterületük technológiai fejlesztéseiről is tájékoztassák az érdeklődő fémipari felhasználókat. Erre pedig minden lehetőségük megvolt, ugyanis a kiállítók saját partneri körükből együttesen egy-egy napra összesen mintegy félszáz vendéget hívhattak meg. A napi legfeljebb 50 vendég éppen ezért komfortosan érezhette magát, és bőségesen jutott idő arra, hogy a szakmai-üzleti kapcsolatfelvétel ne csupán a névjegykártyák cseréjében merüljön ki.

A kiállítók így hosszabb beszélgetések keretében részletes megoldásjavaslatokat is kínálhattak a felhasználók által „hozott” szakmai problémákra és kihívásokra, ráadásul minden kiállítási napot egy-egy iparági előadás is gazdagított, a kiállított gépek, berendezések, szoftverek pedig kipróbálhatók, tesztelhetők voltak. A szinergia tehát nem csak azáltal jött létre, hogy a bemutatócsarnokban jelenlévő technológiák, illetve megoldások kiegészítették egymást, hanem azzal is, hogy a felhasználó és a kiállító kölcsönösen profitálhatott a találkozókból. A felhasználók professzionális válaszokkal, ismeretekkel gazdagodhattak – akár a külföldi gépgyártók gyári mérnökeitől is, akik Brazíliából, Olaszországból és Németországból utaztak ide.

A kínálati oldal pedig olyan felhasználókkal építhetett ki üzleti kapcsolatokat, akik tényleges beruházásokhoz, fejlesztésekhez igényeltek információkat. A szakmai rendezvény öt napja alatt sok mindenben megerősítést kaptunk, illetve kaphattak mindazok, akik felkeresték a kiállítást. Többek közt ismét meggyőződhettünk arról, hogy Magyarországon a fémiparhoz kötődő ipari tevékenységeket kiváló szakemberek és felkészült cégek végzik, ugyanakkor a beszélgetésekből a hazai realitás is jól láthatóvá vált: számos fémipari kis- és középvállalkozás komoly forráshiánnyal küzd, nehezen találnak megfelelő szakmunkást vagy mérnököt, mindez pedig komoly versenyhátrányt okoz számukra.

Ezzel együtt azonban az a tanulság is levonható: akár a saját üzleti érdekek mentén lévő, akár azon túli független összefogással változtatni lehet a nem rózsás, de egyáltalán nem reménytelen helyzeten. Pozitív jelek is látszanak: azok a technológiák, gépek, szolgáltatások, amelyekkel ténylegesen plusz piaci értéket lehet hozzáadni a munkához vagy termékhez, keresettek lesznek. Ezeket a megoldásokat mutattuk be most, és ezekről a technológiákról lesz szó az idei októberi szakmai napokon is – hívta fel a figyelmet Szegő Róbert.

Befektetés a jövőbe

A hagyományos, nagy ipari kiállítások már nem igazán hatékonyak a direkt ügyfélkapcsolatok építéséhez, ezért régóta kerestük az alternatív megoldásokat, míg végül a Gordiusz Alfa kezdeményezését több más neves céggel együtt mi is támogatandónak találtuk. Nem minden előzmény nélkül, ugyanis a házigazda céggel azonos célokért más fronton is együttműködünk. Az utóbbi évtizedekben és években az ipar és főként a műszaki utánpótlás kérdése mostohává vált, ezért nekünk, mint ipari szereplőknek is fel kellett vállalnunk, hogy időt és pénzt áldozva, sokszor állami szerepet helyettesítve dolgozunk, elsősorban a megfelelő közép- és felsőfokú műszaki oktatásért.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének védnöksége alatt, és többek között a Gordiusz Alfa támogatásával egy nagyszabású programot indítottunk a Pro/ENGINEER tervezői szoftvert fejlesztő PTC céggel együttműködve – mondta Nyirő Ferenc, az S&T Consulting Hungary Kft. PLM üzletágvezetője. Az ország történetének eddigi legnagyobb gépészeti CAD oktatási programja, a „STartPro”. Ennek keretében a műszaki oktatás várhatóan mintegy 1000 résztvevője díjmentesen juthat hozzá a Pro/ENGINEER integrált CAD/CAM/CAE rendszerhez, amelynek szoftverlicencenkénti értéke mintegy 5 millió forint.

Ez kiegészül az S&T által készített és üzemeltetett közösségi portállal, amelyen mind a diákok, mind az oktatók korszerű tananyagokat érhetnek el, illetve használhatják a mára már természetesnek számító web 2.0-es közösségi alkalmazásokat. Mindez kiegészül az oktatók díjmentes képzésével és egy ösztönző rendszerrel is. Ez utóbbi egy diákok számára kiírt tervezői pályázat, amelynek nem csak 2,5 millió forint (diák és oktatói) összdíjazása figyelemreméltó, hanem az is, hogy a technika alkalmazásával a környezettudatosságot és a fogyatékkal élők segítését tűzte ki célul. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a műszaki pályák újra népszerűek legyenek, mert valódi értékteremtés nélkül nem csak az egyén, a szűkebb környezet, hanem a magyar és európai gazdaság is versenyképtelenné válik, ami hosszabb távon negatívan érinti majd mindannyiunk életminőségét – fogalmazott Nyirő Ferenc.

A szakember megjegyezte: a Fémipari Szinergiák szakmai napokra három szoftvermegoldással érkeztek. Az egyik a Pro/ENGINEER gépészeti CAD/CAM szoftver, amely egy környezetbe integrálva nyújt tervezési és gyártási megoldásokat. A másik az alkatrészgyártásra összpontosító ESPRIT szoftver, a harmadik pedig a szerszámgyártásra orientált, a piacon talán a leggyorsabbnak számító NCG CAM. A magyar beszállítói iparban rengeteg, kizárólag gyártással foglalkozó cég tevékenykedik. Az ilyen cégeknél elvárás, hogy egy NC-pálya kialakításához ne kelljen egy komplex CAD-rendszer használatát megtanulni, és az is, hogy a szoftver ténylegesen az alkatrész vagy éppen a szerszámgyártás sajátosságaira legyen szabva – mondta az S&T Consulting Kft. PLM üzletágának vezetője.

Világújdonságot jelentettek be

A fémmegmunkálást végző szerszámgépek egyik legfontosabb része a vezérlő, és nem véletlen, hogy sokan kifejezetten a vezérlő képességei, tulajdonságai, illetve a felhasználói oldalon meglévő programozói képessége alapján választanak berendezést. A felhasználó ugyanis nem a gépet, hanem annak vezérlőegységét programozza. Tehát a vezérlő nem „átlagos” gépelem. Ez fontos üzenet, és ezért, ennek átadása miatt is láttuk úgy, hogy ott kell lennünk a Gordiusz Alfa által szervezett szakmai napokon. Értelemszerűen több információval rendelkezünk a vezérlőkről, mint a gépkereskedők, vagy akár a gépgyártók, hiszen ezeket mi szállítjuk, így biztosak voltunk abban, hogy jelenlétünk hasznos lesz.

Ez a reményünk igazolódott is: közvetlenül tudtunk részletes, gyakorlatias válaszokat adni a felhasználók vezérlőinkkel, illetve általában a vezérlésekkel kapcsolatos kérdéseire – mondta Gonda Norbert, a Siemens Ipari Automatizálás és Hajtástechnika ágazat Motion Control üzletágának értékesítési mérnök, szaktanácsadója. A Siemens részvételének más indítéka is volt: idén 50 éves a SINUMERIK szerszámgépvezérlő rendszer, amely a műhelyszintű megmunkálástól a nagy sorozatú gyártásig a legmodernebb technikai megoldásokat kínálja a szerszámgép gyártók és felhasználók számára. A történet 1960-ban kezdődött az első számjegyvezérlés elvén működő szerszámgép vezérlések megjelenésével.

A SINUMERIK rendszerek fejlődése szoros lépést tartott az elektronikaipar fejlődésével. A tranzisztor, a mágnesszalagos memóriatárolók, a mikroprocesszorok megjelenésüket követően hamarosan a Siemens-vezérlők építőelemeivé váltak, később pedig a PC technológia is integrálódott. Manapság a SINUMERIK rendszerek a vállalatirányítási rendszer számítógépeihez kapcsolódva automatikus adatszolgáltatással teszik lehetővé a termelés átláthatóságának és hatékonyságának növelését. Legfrissebb újdonságként 2009-ben jelent meg a SINUMERIK 828D kompakt szerszámgépvezérlő, amelyet a Siemens a milánói EMO szakvásáron mutatott be, a hazai szakemberek pedig most, a „Szinergiák a fémiparban” rendezvényen ismerhették meg.

Az új vezérlő fejlesztésénél a Siemens arra törekedett, hogy olyan hatékony, megbízható és nagy tudású vezérlőt kínáljon, amely gyorsan üzembe helyezhető, könnyen kezelhető, egyszerűen és gyorsan programozható. Alkalmazásával különlegesen jó felületi minőség érhető el a korábbinál jóval nagyobb sebességű megmunkálások során, ami különösen a készülék- és szerszámgyártás területén jelenthet komoly előnyt. Újdonságnak számít például, hogy a világon elsőként ez a vezérlő használ 80 bites számítási pontosságot a teljes mozgásvezérlő rendszerre. A Siemens a technológiai nóvumok mellett a támogatást is erősítette: a szerszámgépgyártók virtuális prototípuson dolgozhatják ki és szerszámgép-szimuláció segítségével tesztelhetik újításaikat, így könnyítve meg és gyorsítva azok piacra kerülését.

Az érdeklődő felhasználók számára az egyszerű kezelés és gyors programozás érdekében tanfolyamokat, dokumentációk rendkívül gazdag gyűjteményét, multimédiás anyagokat biztosít a Siemens. További előny, hogy az egymást automatikusan felismerő elemekből álló rendszereknél egyszerű és gyors a hibakeresés és -elhárítás. A kiszolgált rendszerek esetén pedig a szerszámgépek továbbüzemeltetésére korszerű elemekre épülő gazdaságos modernizálási megoldásokat kínálnak.

A világ bármely pontján, így Magyarországon is különös figyelmet fordítunk arra, hogy a szerszámgépgyártóktól a kereskedőkön, végfelhasználókon, technológiai- és retrofit partnereken át egészen az oktatási intézményekig valamennyi partnerünkhöz eljuttassuk azokat az információkat, amelyek segítségével eredményesen és hatékonyan tudnak dolgozni SINUMERIK szerszámgépvezérlő rendszereinkkel. A mostani alkalom is jó lehetőség volt erre – jegyezte meg Gonda Norbert.

Egyediek és sikeresek

A szakmai napok egyik különlegessége volt Vajda Művek Kft. saját fejlesztésű alkalmazása, egy 6 tengelyes ipari robottal mozgatott 3 dimenziós optikai digitalizálóra (szkenner) és 3 dimenziós felület összehasonlító és kiértékelő szoftverre épülő automata munkadarab-ellenőrző cella, amely kiállítást követően már utazott is tovább egy külföldi autóipari beszállítóhoz. Minőségellenőrzési feladatokra alkalmazzák: öntvény autóalkatrészek megfelelőségét ellenőrzik a berendezéssel. Az 1996-ban alapított, egyedi, illetve célgépeket gyártó és robotos alkalmazásokat fejlesztő cég kreatív megoldásában kuriózumnak számít az alkalmazott 50 mikron pontosságú villanófényes szkenner is, amely sokkal gyorsabb, mint a lézerszkennerek.

Egy átlagos munkadarab szkennelése 1-3 perc időigényű, és ugyanennyi idő szükséges a kiértékeléshez is. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb, egyszerűbb munkadarab nagypontosságú minőségellenőrzését 2 perc alatt el lehet végezni. A kiértékelést végző számítógépen tárolható a vizsgálandó munkadarabok 3 dimenziós CAD modellje. A program ehhez illeszti hozzá automatikusan a szkennelt felületet és az előre beállított mérési pontokon összehasonlítja vagy méréseket végez. Lehetőség van a teljes felület analízisére, de mérni lehet felületeket, síkokat, átmérőket, bármit, amit a 3 dimenziós felület meghatároz. Így nem csak egy pár mérési ponton lehet a kész munkadarabot vagy előgyártmányt ellenőrizni, hanem azokat a devianciák is idejében felfedezhetők, amelyekről eddig talán nem is volt tudomása a felhasználónak.

A teljes folyamat a munkadarab behelyezésén kívül automatikus, a rendszer a teljes folyamatot levezényli, illetve igény szerint önkiszolgáló, teljesen automata rendszer is építhető. A kezelő csak a számára fontos jeleket kapja vissza (zöld vagy piros jelzés), de bármilyen tartalmú és összetételű értékelést képes elvégezni az alkalmazás a kapott eredményekből naplózás vagy további feldolgozás céljából. – A rendszer teljesen integrált és kompakt, így a világ bármely pontjára szállítható és ott alkalmazható. A cellába webes eszközöket (webkamera, headset, távoli asztal elérés) is beépítettek, így az interneten keresztül lehetőség nyílik online kommunikációra, távolságtól független terméktámogatásra is.

A tengeri szállításnál alkalmazott konténerek méreteinek figyelembevételével tervezett ellenőrzőcella porfestett acél vázszerkezetére hőszigetelt panelból készül a burkolat, így lehetőség van a belső tér klimatizálására is. Ezt az alkalmazást széles körben tudja használni az ipar, hiszen minőségellenőrzésre mindenhol szükség van vagy lehet, így például fémmegmunkálási folyamatokba is könnyen integrálható – mondta Gazdag Attila, a Vajda Művek Kft. kereskedelmi képviselője. Hozzátette: cégük itthon és külföldön számos iparág számára, azokon belül multinacionális gyártóknak és kisebb üzemeknek is szállít egyedi megoldásokat.

Éppen a speciális piaci szegmensben való jelenlétük, és az egyedi gépgyártásban szerzett jó hírnevük miatt gondolták úgy, hogy helyük van egy olyan szakmai rendezvényen, ahol gyakorló szakemberekkel, fémipari cégek döntéshozóival találkozhatnak. A Vajda Művek képviselője megjegyezte: amire számítottak, az teljesült. A látogatókkal folytatott beszélgetések során hasznos és izgalmas alkalmazási lehetőségek merültek fel. 

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Közös értékek mentén
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés