hirdetés

Korai döntések a legjobb helyen

A soron következő Metav nemzetközi gyártástechnológiai és automatizálási szakvásárt 2014. március 11. és 15. között rendezik Düsseldorfban.

hirdetés

A Metav 1980 óta kétévente mutatja be – az érintett szakemberek számára kihagyhatatlanul – az átfogó gyártástechnológiai folyamatok gépeit, gyártási rendszereit és megoldásait, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat. A kiemelt kínálati csoportok közé tartoznak a forgácsoló és alakító szerszámgépek, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagmozgatás, a számítógépes technológia, az ipari elektronika és a kiegészítő termékek.

A seregszemle rendezője a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW), együttműködésben a Messe Düsseldorf vásártársasággal és a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) precíziós szerszámok tagozatával, mint szakmai védnökkel. A megelőző Metavon 2012-ben 26 ország mintegy 700 kiállítója mutatta be újdonságait 36 ezer négyzetméternyi kiállítási területen. A kiállítók mintegy 30 százaléka Németországon kívülről érkezett.

Jó tájékozódási alap a beruházási döntésekhez
Jó tájékozódási alap a beruházási döntésekhez

Az akkor készült felmérés szerint a látogatók 45 százaléka fordult meg először a Metavon, ami több mint 18 ezer potenciális új vevőt jelent. Az adott év első nagyszabású szakirányú rendezvényeként a Metav fontos indikátora a következő időszak beruházási hajlandóságának. A szakvásár látogatóinak több mint 60 százaléka dönt a vállalata beruházásairól, a 2012-es felmérés tanúsága szerint.

Hatalmas vevőpotenciál a vonzáskörzetben

A Metav Németországgal és a szomszédos országokkal Európa egyik legnagyobb horderejű gazdasági térségét célozza meg. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és a Benelux államok önmagában is hatalmas potenciált kínálnak a kiállítóknak. A szerszámgépipar felhasználói közül több mint 11 ezer található a szakvásár közvetlen vonzáskörzetében; közéjük tartozik a szerszámgépipar néhány legnagyobb vevője is. Az iparág 275 milliárd euró éves árbevételt és több mint 900 ezer foglalkoztatottat jelent. Átlagosan több mint 140 fő dolgozik egy vállalatnál.

Az ágazat innovációi mutatkoznak be a nemzetközi közönségnek
Az ágazat innovációi mutatkoznak be
A Metav éppen ennek a célcsoportnak kínál ideális platformot, hogy tájékozódjanak a gyártástechnológiai innovációkról, továbbfejlesztésekről és kompetenciákról – adott áttekintést a Metav 2014 közelmúltban tartott bécsi nemzetközi sajtótájékoztatóján Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezetője. Az európai gazdasági környezet meghatározó a rendezvény sikere szempontjából. A 2013-as esztendő átmeneti – stagnálást hozó – évnek tekinthető, de 2014-re a gazdaságkutatók ismét nagyobb lendületre és növekedésre számítanak a bruttó hazai össztermék, az ipari termelés és a beruházások tekintetében.

A szerszámgépipar fontos európai felvevőpiacainak beruházásai az előrejelzések szerint ismét emelkednek, mégpedig 6,2 százalékkal. A szerszámgépek fontos vevői Magyarországon jövőre ennél lényegesen nagyobb mértékben, 18,2 százalékkal tervezik növelni a beruházásokat. Ezen belül kiemelten aktív a gépgyártás és az autóipar. A magyar vevők ezért a düsseldorfi Metavot a küszöbön álló beruházási döntésekhez kapcsolódó tájékozódásra különösen jól hasznosíthatják.

Hangsúlyos magyar érdeklődés

A Metav látogatóinak közel 60 százaléka iparvállalatoktól érkezik. A megelőző 2012-es szakvásár mintegy 40 ezer látogatót vonzott 70 országból Düsseldorfba. A Németországon kívüli résztvevők aránya tíz százalék volt. A látogatók mintegy harmada konkrét beruházási szándékkal érkezett a Metavra. A Németországon kívüli látogatók körében ez az arány még hangsúlyosabb, 42 százalékos volt. A beruházást tervező gyártástechnológiai szakemberek több mint háromnegyede konkrét berendezéseket kíván beszerezni.

Hans Werner Reinhard, a mintegy negyven szakvásárnak helyet adó Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezető-helyettese azt emelte ki, hogy a düsseldorfi seregszemlék mindenek előtt a magyar szakmai látogatók körében örvendenek nagy népszerűségnek. 2007 óta a magyar látogatók éves száma 2500 és 4900 között mozog, kisebb visszaeséssel 2009-ben, amit a földrész egészét sújtó válsághelyzet indokolt.

Évente 80-90 magyar kiállító él a lehetőséggel, hogy találkozzon az adott ágazat legmagasabb szintű szakembereivel Düsseldorfban, és hogy új kapcsolatokat építsen. 2012-ben rekord számú, 92 magyar vállalat mutatkozott be a szakvásárokon, miközben közel 3000 magyar vendéget köszönthettek Düsseldorfban.

Kísérőrendezvények gazdag választéka

A Metav szakvásár 2010 óta szólítja meg a Metal meets Medical különbemutatóval az orvostechnika területét, amely a teljes szerszámgépgyártás 4-5 százalékát veszi fel, és lendületes növekedést mutat. Az orvostechnika az összetett termékekkel és a magas minőségi követelményekkel kiemelten nagy kihívást jelent a szerszámgépiparnak.

Az ipari tömeggyártásban általában és ezzel az orvostechnikai termékek előállítása tekintetében is egyre fontosabbak az úgynevezett generatív eljárások, amelyeket a köznyelvben gyakorta emlegetnek 3D-nyomtatás néven. Az ilyen additív eljárásokat széles körben bevonják a Metal meets Medical különbemutatóba.

A kísérőrendezvények körét többek között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány Hatékony gyártás, hatékony termékek címmel tartott bemutatkozása, a szakértők bevonásával rendezett technológiai napok és a kompozitok megmunkálását fókuszba helyező különbemutató szélesítik.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[139182] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés