Technológiai ciklusok

Komplex megmunkálás egyszerű programozása

A DMG MORI saját fejlesztésű technológiai ciklusai növelik a folyamatok megbízhatóságát és minőségét a műhelyorientált programozás során.

hirdetés

A mai szerszámgépek nyújtotta lehetőségek teljes kihasználásához komoly szakértelemre van szükség. Az egyre bonyolultabb alkalmazások egyre fejlettebb megmunkálási stratégiákat követelnek meg, amelyeket hagyományos körülmények között rendkívül nehéz megvalósítani. A DMG Mori a megmunkálási folyamatok kezdetétől fogva támogatja partnereit saját fejlesztésű technológiai ciklusaival, amelyek főleg a műhelyorientált programozás során járulnak hozzá a folyamatok megbízhatóságához, javítják az elkészült alkatrész minőségét, és lehetővé teszik a különböző technológiák integrálását is.

Bonyolult folyamatoknál is használhatók

Bár a fémmegmunkálási folyamatláncon belül egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, a műhelyszintű programozás kiemelkedő szerepe vitathatatlan az egyedi gyártás, illetve a kis és közepes szériák előállítása során. Egyrészt a szakmunkások ezzel optimálisan kihasználhatják technológiai szaktudásukat, másrészt a rövid távú változásokra közvetlenül reagálhatnak. A termelékeny műhelyorientált programozásnál létfontosságúak a speciális megmunkálási ciklusok, amelyekkel az ismétlődő megmunkálási műveleteket automatizálhatják, illetve beépíthetik a program folyamatába. A gépkezelőnek csak elemi paramétereket kell beírnia egy szöveges menün keresztül, majd egy gomb megnyomása után lezajlik minden szükséges számítás, és létrejönnek a megfelelő utasítássorok is.

A termelékeny műhelyorientált programozásnál fontos az ismétlődő megmunkálási műveletek automatizálása
A termelékeny műhelyorientált programozásnál fontos az ismétlődő megmunkálási műveletek automatizálása

A ciklusokkal végzett munka most már korszerű módon zajlik, mivel a standard esztergálási, marási és fúrási ciklusok megtalálhatók a vezérlők rendszerében. A DMG Mori már évek óta dolgozik azon, hogy standard ciklusai mellett saját fejlesztésű, egyedi technológiai ciklusokat kínálhasson ügyfelei számára, amelyeket a szerteágazó szakmai ismereteire és tapasztalataira alapozva fejlesztett. Ezek a ciklusok akár bonyolult megmunkálási folyamatok során is egyszerűen, mindössze a szükséges paraméterek közvetlen bevitelével felhasználhatók. Az öttengelyes szimultán megmunkálás, a fogaskerék-megmunkálás, valamint az eszterga-maróval történő teljes megmunkálás csak három példa azon összetett alkalmazások közül, amelyek esetében a DMG Mori technológiai ciklusai jelentős mennyiségű időt takaríthatnak meg.

Köszörülési műveletek

A japán–német szerszámgépgyártó saját fejlesztésű technológiai ciklusaival több szinten tartósan támogatja a nagy teljesítményű szerszámgépeken végzett munkát. A könnyebb használaton és a csökkentett ciklusidőkön túl további előny a technológia nagyobb megbízhatósága és integrálhatósága, valamint a munkadarabok jobb minősége is. Vannak speciális technológiai ciklusok a furat-, sík- és palástköszörülésre, valamint a köszörűkorong-lehúzó egység kalibrálására, és magára a lehúzásra is. A köszörűkő és a munkadarab érintkezésének észlelése egy speciálisan erre a célra kifejlesztett testhangérzékelő technológia segítségével zajlik. Ezzel a megoldással a köszörűkő lehúzását is automatizálni lehet, ami megbízható megmunkálást biztosít. A köszörülési műveleteket ezáltal a gép felügyelet nélküli üzemelése közben is el lehet végezni. A munkadarab megfelelő minőségét megmunkálás közben végzett mérés teszi lehetővé tapintómérő segítségével.

Fogaskerekek párbeszédalapú gyártása

A technológiai ciklusok alkalmazásának egy másik példája az új DMG Mori gearSkiving. Ez a technológiai ciklus lehetővé teszi a fogaskerekek párbeszédalapú gyártását az innovatív lefejtőmarós eljárással, amely ugyanazt a színvonalat képviseli, mint a már jól bevált, de konzervatív eljárások, például a foggyalulás és a fogmarás. Ezzel az új módszerrel mind az egyenes, mind a ferde külső és belső fogazású homlokfogaskerekek és bordás tengelyek esetében a foggyaluláshoz képest akár nyolcszor gyorsabb megmunkálást és DIN7 szerinti fogminőséget is elérhetünk. Ily módon akár peremen fogazott fogaskerekek is gyárthatók károsodás nélkül. A gyártási lánc hossza jelentősen csökkenthető a DMG Mori gearSkiving ciklusával. Az esztergálási és marási folyamatok esetében egyetlen szerszámgépen megvalósítható a teljes megmunkálás, sok alkalmazáshoz nem szükségesek célgépek. Az időigényes beállítási műveletek nem szükségesek többé, még viszonylag nagy forgácsmennyiség esetén sem, mivel a ciklus csökkenti az állásidőket, és garantálja a magas termelékenységet.

A technológiai ciklusok példái megtalálhatók a hajtóművek fogaskerekeinek gyártásában is (forrás: DMG)
A technológiai ciklusok példái megtalálhatók a hajtóművek fogaskerekeinek gyártásában is (forrás: DMG)

A DMG Mori szakértői csapata kulcsrakész megoldásokat kínál, ami magában foglalja a szerszámok tervezését is, ezzel lehetővé téve az ügyfelek igényeinek teljes mértékben megfelelő megoldások kifejlesztését. A személyre szabott megoldások kidolgozása már az ajánlatkéréskor megkezdődik, így optimális, teljes körű megoldáscsomagot kínálhatnak vásárlóik számára.

Szabad formájú marás

Hasonlóan bonyolult feladatnak számít az öttengelyes szimultán megmunkálások során végzett szabad formájú marás is. A megfelelő technológiai ciklust alkalmazva azonban a szabad formájú felületek öttengelyes interpolációval is kialakíthatók a fő-, illetve a mellékorsón, vagy akár interpoláló B tengellyel végzett esztergálás és marás segítségével. A szerszámok és öntőformák gyártása, az űr- és a repülőgépipar, valamint az orvosi műszergyártás csupán három példa azokra az iparágakra, ahol komoly előnyt jelenthetnek a DMG Mori technológiai ciklusai.

Termelékenység, integrálás és megbízhatóság

A folyamatosan növekvő szakemberhiány miatt a költséghatékony és megfelelő minőségű alkatrészek gyártása egyre nagyobb kihívást jelent. Ezért is hasznos a cégek számára a DMG Mori technológiai ciklusok által nyújtott támogatás. Kevesebb alaptudás szükséges az egyszerűbb programok elkészítéséhez, emellett a programozásnál megtakarított időnek köszönhetően a gépek is hatékonyabban kihasználhatók. Ha mindez nem lenne elég, a megmunkálási folyamatok is hatékonyabbak és gyorsabbak lehetnek a technológiai ciklusok felhasználásával.

A DMG Mori technológiai ciklusok előnyei kiterjednek a munkadarab és a felület minőségére, valamint az alakhelyességre és az eljárás megbízhatóságára is. Az automatikus eljárások egyaránt védik a gépet, a munkadarabot és a szerszámokat, lehetővé téve a kockázatok nélküli termelést.

(forrás: DMG Mori/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés