hirdetés

Biztonság minden szinten

A robotoknak kell segíteniük az embereket, és nem fordítva

A HRC-megoldások egyik úttörőjeként fejleszti megoldásait és vizsgálja a velük kapcsolatos lehetőségek kiterjesztését a KUKA. Perity Gábort, a KUKA Hungária Kft. vezetőjét kérdeztük.

hirdetés

A KUKA-nál az ember-robot együttműködési megoldások (HRC) fogalmát használják. Ez gyakorlatilag csak egy másik elnevezés az általában kollaboratív robotokként emlegetett megoldásokra, vagy van lényegi eltérés közöttük?
Perity Gábor (P. G.): A KUKA-nál az ember-robot együttműködés (HRC) felelősséget is jelent. A figyelem középpontjában mindig az ember áll – a robotok dolga, hogy segítsék az embereket. A robotoknak napjainkban új biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Természetesen különböző módokon lehet teljesíteni ezeket az elvárásokat. A KUKA-nál megkülönböztetjük a robotokkal munkát végző emberek védelmét szolgáló biztonsági funkciókat azoktól a funkcióktól, amelyek magát a robotot védik. Fontos hangsúlyozni, attól, hogy egy robot kollaboratív, a teljes megoldás még nem lesz kollaboratív. A HRC a teljes megoldásra vonatkozik, nemcsak az applikáció egy elemére (például robot, cella vagy megfogó). A HRC egy komplett megoldás, a kollaboratív robot pedig egy eszköz/részegység a HRC-technológiában.

Perity Gábor
Perity Gábor

Milyen készségeket és szaktudást igényel a dolgozóktól a HRC-megoldásokkal való munka? Könnyen át lehet-e állítani a dolgozót az ilyen munkavégzésre?
P. G.: Az embereket megosztja a kérdés, milyen lesz a jövő, ha a robotok megjelennek a mindennapi életben. Míg egyesek a robotokra humanoid lényekként tekintenek, amelyek majd elveszik tőlünk a munkahelyeket, sokakat lenyűgöznek, és a jövőt a robotokkal képzelik el. Nekünk nagyon egyértelmű víziónk van: a robotoknak kell segíteniük az embereket, és nem fordítva. Fontos, hogy a vállalatok is megismerjék és kommunikálják, hogy a robot nem az ember ellen van, és nem a munkáját szeretné elvenni, hanem támogatja és kiegészíti azt. Ez fokozottan igaz a HRC esetében. Az oktatásnak kimondottan fontos jelentősége van.

Programozásban jártas specialista szükséges-e a robotok programozásához?

P. G.: A robotok programozásához és a teljes cella kiépítéséhez valóban képzett programozó szükséges. A KUKA College is speciális képzést indított a kollaboratív robotok programozásához, ahol kitérnek minden HRC-hez kapcsolódó kérdésre. Azonban, ha a gyártási folyamat során kisebb pozíciómódosítás szükséges, akkor már egy a rendszert ismerő operátor is el tudja végezni a változtatásokat. Fontos tudni, hogy a KUKA HRC-re alkalmas robotjai nemcsak munka közben kollaboratívak, hanem már a programozásnál is – ez teszi lehetővé a kézi betanítást.

Magyarországon, a hazai kis- és középvállalkozások körében finanszírozható megoldás-e a HRC?
P. G.: Tapasztalataink szerint a kisvállalkozások esetében egyelőre a standard robotos cellák jelennek meg nagyobb számban. A közép- és nagyvállalatok viszont automatizálnak olyan jellegű folyamatokat is, ahol már a kollaboratív robotok irányába tudnak elmozdulni. A kollaboratív rendszer inkább a termelékenység optimalizálását szolgálja, hiszen többek között helytakarékos – nem kellenek biztonsági zónák, speciális szerelési feladatoknál ember és robot együtt tud dolgozni. Ezzel ellentétben egy standard ipari robotos megoldás a termelékenységnövelést célozza, ahol fontos a gyorsaság és az egyszerűség.

Kutatás-fejlesztés a KUKA-nál

KUKA k+f-központjában többek között arra a kérdéskörre keressük a megoldást, hogy a robot miképpen tud biztonságosan együttműködni az emberrel, milyen funkciókkal szükséges felruháznunk a robotot, hogy az az ember környezetében és annak közvetlen irányításával biztonságosan működjön. Az iparágban meghatározó IEC 61508-as funkcionális biztonsági szabvány szerint fejlesztjük a termékeinket, eszerint olyan szenzitív robotokat alakítunk ki, amelyek érzékelik az ember jelenlétét különböző szenzorok segítségével, illetve lehetővé teszik az emberi kézzel való irányítást. A robotkarok esetében a szenzitivitás a gyakorlatban a csuklókba épített nyomatékszenzorokat, mobil robotok esetében pedig lézeralapú távérzékelők (LIDAR) és kamerarendszerek integrációját jelenti.

Orovica Szilárd, KUKA Hungária Kft.
Orovica Szilárd, KUKA Hungária Kft.

A biztonság mellett olyan „easy-to-use” koncepción dolgozunk, amely leegyszerűsíti, intuitívabbá teszi a robotok használatát, programozhatóságát, taníthatóságát annak érdekében, hogy komolyabb előképzettség nélkül is tudja valaki programozni őket. Erre példa a kézi vezérlés (hand guiding), amikor kézzel vezethetjük a robotot, ezáltal felgyorsítva a térbeli pontok rögzítését és a robot mozgásának felprogramozását.

A most zajló fejlesztések egyik fontos területe a mobil robotikai fejlesztés, ezen belül is mobil robotok navigációs szoftverének, mobilrobot-flotta kezelőrendszerének és hardverközeli mobilrobot-vezérlő szoftverek fejlesztése. Egy másik hangsúlyos terület a robotplatform-fejlesztés, ahol a budapesti részleg munkatársai a robotok hardverközeli vezérlőszoftverét, illetve a különböző kinematikájú robotok (például hagyományos robotkar, SCARA, delta robotok) integrálhatóságát, valamint a korábban említett „easy-to-use” koncepció kapcsán a robotok programozhatóságának környezetét fejlesztik. Foglalkozunk még robotkonfigurációs szoftverek fejlesztésével – ez a szoftver lehetővé teszi a robot és infrastruktúrájának konfigurációját, paraméterezését és diagnosztikáját számítógép-alapú környezetben.

További tevékenységünk a mechatronikai fejlesztés, amely a robotok vezérlőszekrényének villamos és gépészeti tervezését, hardverkomponenseinek tesztelését, valamint mobil robotok akkumulátorrendszerének hardveres fejlesztését és tesztelését takarja. Legújabb és erőteljesen bővülő területünk a robotkarok rendszertesztje, és az ehhez kapcsolódó tesztkörnyezet fejlesztése, amivel biztosítani tudjuk robotrendszereink megfelelőségét és minőségét.

A budapesti fejlesztőközpontnak közel kilencven munkatársa van. Rendelkezésre áll egy rendszerteszt-laboratórium robotok tesztelésére, egy mechatronikai labor a különböző hardverkomponensek tesztelésére és egy mobilrobot-labor, ahol a mobil robotokra írt szoftvereket tudjuk azonnal kipróbálni. Az iroda a nemzetközi fejlesztőcsapat részeként globális KUKA-s k+f-projekteken dolgozik. Ez kizárólag belső projekteket jelent, külső ügyfelek számára nem fejlesztünk. A helyi csapat egy-egy termék bevezetésekor részt vesz a megoldások technikai támogatásában, akár külföldi ügyfeleknél is.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: KUKA Robotics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés