hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

Kisszériás gyártás 3D-nyomtatással

A 3D-nyomtatás az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás lehet a termékötleteink kisszériás gyártására.

hirdetés

Az köztudott, hogy mennyire megkönnyíti a 3D-nyomtatás az innováció, a termékfejlesztés folyamatát, arról azonban már jóval kevesebb szó esik, amikor maga a végtermék készül 3D-nyomtatással. Egyre több pedig az olyan eset, hogy adott termékből maga a fogyasztó kezébe kerülő tárgy vagy alkatrész előállítása 3D-nyomtatással valósul meg. Egy ilyen 1-2 ezer darab alatti 3D-nyomtatási projekt teljesítéséhez már jól jön egy olyan 3D nyomtatófarm, ami például a FreeDee Printing Solutions 3D Akadémiáját erősíti és összesen 11 darab hálózatba kötött eszközből áll. A gépekkel létesített online kapcsolatnak köszönhetően ezen a rendszeren a több száz darabos gyártás is könnyen menedzselhető és felügyelhető.

3D Akadémia
3D Akadémia

Alacsony darabszámú gyártásra akkor lehet például szükségünk, amikor:

  • eleve kis mennyiséget szeretnénk eladni egy adott termékből,
  • egy projekt során kis mennyiségben használt eszközök létrehozása a cél,
  • a termék formailag nagyon összetett,
  • piaci tesztelés, terméktesztelés a célunk,
  • egyedi reklámajándékokat gyártunk.

Terméktesztelés 3D-nyomtatott termékekkel

A 3D-nyomtatásnak hála alacsony költségekkel adhatunk a potenciális célcsoportunk akár több száz tagjának kezébe 1-1 darabot a termékötletünkből. Így megfigyelhetjük, hogyan reagálnak, hogyan használják, kiknek jön be leginkább és milyen kérdések merülnek fel bennük. Az ilyen jellegű marketingkutatás rengeteg segítséget jelenthet a termék pozícionálásánál és többszörösen visszahozhatja a költségeket az elkerült hibák és a pontos tudás által, amire szert teszünk. 

A másik módszer az, hogy a 3D-nyomtatott, úgynevezett nullsorozatunkat felkínáljuk eladásra, ami által közvetlen, valós visszajelzést kapunk a termékötlet iránti keresletről és az arra felfigyelő, korai vásárlókról. Mivel a sorozatgyártáshoz szükséges sablonok (egy öntőforma akár több millió forintba is kerülhet) és úgy egészében a tömeges gyártás rendkívül költséges befektetés, ezért az általában csak több tízezer egység eladásakor térül meg. Az ilyen, életbe vágó fontosságú tesztekre a fröccsöntés nem ad ésszerű lehetőséget.

Kis volumenű vagy időben széthúzó eladás kiszolgálásakor is hasznos a 3D-nyomtatás, de az egyedi termékek projekt jellegű gyártása is egyre gyakoribb, amikor egyes projektek teljesen egyedi, megfogható eszközökért, tárgyakért, alkatrészekért kiáltanak, melyekre csak és kizárólag az adott feladat megvalósításához van szükség.

Promóciós díj 3D-nyomtatással
Promóciós díj 3D-nyomtatással

Érdemes a technológiával dolgozó szakemberrel terveztetni a 3D-nyomtatásra szánt terméket, mert a gépeket ismerő mérnök az esztétikán túl a 3D-nyomtathatóságra és az adott 3D-nyomtató egyedi jellemzőire is odafigyel. A printerekkel egyébként könnyű, mégis tartós tárgyak tervezhetők, amiket jó kézbe fogni és bírják is a napi használatot.

Projektjellegű felhasználásra oktatási keretek között is van lehetőség. Vegyük például azt a helyzetet, hogy a kémia labor mind a 20 asztalára szeretnénk kihelyezni a gyerekeknek egy pipetta tartót. Egy ilyen eszköz a tankellékes boltban akár 10 000 forintba is kerülhet, míg például a Szent László Katolikus Középiskola bevallásuk szerint 600 forint anyagköltséggel nyomtatta ki a kelléket saját professzionális MakerBot 3D nyomtatóin. Csak egy ilyen kicsi, 20 darabos szérián 188 000 forintot tudnak spórolni az iskolának az elérhető additív gyártástechnológiának köszönhetően. Ugyancsak iskolai példa, hogy biológiai, anatómiai modelleket is több példányban nyomtattak, köztük a kéz csontozatát háromszor is reprodukálták. Nagy előny, hogy ezek a 3D-nyomtatott tárgyak eltűnés vagy sérülés esetén olcsón és gyorsan pótolhatók.

3D-nyomtatott formai összetettség

Számtalan bonyolult vonalvezetést követő, sok alámetszést tartalmazó terméket és alkatrészt találhatunk, amelyek egy testként való legyártása eddig elképzelhetetlen volt. A formai összetettség viszont 3D-nyomtatással már egyáltalán nem jelent akadályt. Az additív gyártás ezen a területen tarol.

Bonyolult forma 3D-nyomtatással
Bonyolult forma 3D-nyomtatással

A formai bonyolultságon túl egy új lehetőséget is hozott a gyártásba a 3D-nyomtatás, a 3DP segítségével ugyanis lehetséges összeszerelés helyett a termékeket bennszülött alkatrészekkel gyártani.

A 3D-nyomtatással kivitelezett kisszériás sorozatgyártásra széles körben szükség lehet. A felesleges pazarlás elkerüléséhez már csak egyedül arra van szükség, hogy a megfelelően tájékozott embereknek a megfelelő időben jusson eszébe a technológia.

(forrás: Freedee/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés