Ipari robotok

Kis robot nagy kihívásokkal

A műanyag a 21. század anyaga. Nemcsak az erőforrásokkal való takarékoskodásban játszik fontos szerepet, de a trendeket formáló alkalmazásoknak is a középpontjában áll.

hirdetés

A műanyagipart folyamatos fejlődés jellemzi. A műanyagokat sokféle módon lehet feldolgozni ahhoz, hogy teljesen új termékek és alkalmazások jöjjenek létre szinte valamennyi ipari területen. Alig van más olyan iparág, amelyre a termékek ilyen gyors életciklusa és a komponensek ilyen nagy bonyolultsága lenne a jellemző. Ez új kihívásokat jelent a műanyag elemek gyártói és majdnem korlátlan lehetőségeket a robotokon alapuló automatizálás számára.

A komponensek növekvő bonyolultsága együtt jár a szigorúbb műszaki követelményekkel, hogy eleget lehessen tenni a piac igényeinek. Régebben a terméksorozatok évekig változatlanok maradtak, de ma a terméktípusok már néhány hónap után módosulnak. Ez a gyorsan változó környezet azt jelenti, hogy a műanyag-feldolgozó iparnak rendkívül rugalmasnak kell lennie. A gyártóknak a típusok növekvő választékával kell számolniuk, és hatékonyan kell ellensúlyozniuk a gyártási sorozatméretek ingadozását.

Az ipari robotok terjedése

Jószerivel lehetetlen eleget tenni az említett követelményeknek robotokon alapuló automatizálás nélkül. Az IFR nemzetközi robotikai szervezet legújabb jelentései igazolják az ipari robotok emelkedő trendjét: egyedül a tavalyi évben 5-ről 23 százalékra nőtt piaci részesedésük a gumi- és műanyagiparban, miközben az iparágban a gyártóberendezések száma csak kismértékben változott. A piaci részesedés növekedése elsősorban a lineáris robotoknak tudható be. És az iparágban még korántsem merültek ki a lehetőségek.

A Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) osztályozta a fröccsöntő gépeket. Eszerint döntő többségük záróereje 250 tonna vagy annál kisebb, körülbelül 75 százalékos piaci részesedés mellett. Ezeknek a gépeknek az automatizálása új kihívásokat jelent a robotgyártók számára: az alkalmazott kinematikai rendszereknek kompaktnak, mozgékonynak és gyorsnak kell lenniük, miközben nagy terhelhetőség, hatótávolság és rugalmasság kell hogy jellemezze őket.  

Gyorsaság A kompakt gépek legfontosabb jellemzője a szerszámnyitási és a ciklusidő: ezek olyan fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, ha a gyors lineáris robotokkal versenybe kívánnak szállni. A KUKA kisméretű KR Agilus robotcsaládjával 1 másodpercnél is rövidebb szerszámnyitási időt lehet elérni. Ha ez nem lenne elég, nagy sebességű külső tengellyel fel lehet gyorsítani a mozgást.  

Az összes bevált jellemzőt kínálja
Üzemeltethetőség és programozhatóság A kisméretű robotok üzemeltethetősége és programozhatósága egy további kihívást jelent: a Német Műanyag-feldolgozók Szövetsége (GKV) szerint egyedül Németországban több mint 2800 olyan üzem van, amely 20 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztat. A műanyag-feldolgozók számára az ipari robotok adott célt szolgáló eszközök. Alapvető elvárásuk, hogy a robotokat ugyanúgy akarják üzemeltetni és programozni, ahogyan meglévő gépeiket vagy hagyományos lineáris technológiájukat. A Krauss Maffei, az Arburg, a Siemens és más vállalatok idejekorán felismerték ezt az igényt, és megoldották a problémát. A KUKA az mxAutomation interfészen keresztül teszi lehetővé a gépek integrálását

Rugalmasság és biztonság Sok feldolgozó vállalat nem arra törekszik, hogy egy adott termék esetében legyen 100 százalékos az integráció, hanem hogy a konfiguráció nagyszámú különféle terméket ki tudjon szolgálni. Egyes esetekben nincs is szükség az alkatrészek mozgatására. Ha bonyolult termékeket kell gyártani, rugalmas robotcellákat állítanak be. Szükség esetén integrálták már az Euromap interfészt, valamint biztonsági rendszereket is a cellakoncepcióba.

Tisztaság ISO 2-es osztályú felhasználásokhoz Egy másik kihívást jelent a robotok használata a tisztaterekben. A rendkívül érzékeny alkatrészek és komponensek előállítása a beltéri klíma szabályozása, a tisztaság és a funkcionalitás terén igen szigorú előírásoknak való megfelelést követel meg a gyártási folyamatban. A KUKA 2002 óta szorosan együttműködik a Fraunhofer Intézettel. Az intézetben robotokat tesztelnek és módosítanak úgy, hogy azok megfeleljenek a szigorú műszaki (részecskementesség) és orvosi (sterilitás) követelményeknek.

Kimondottan tisztaterekhez szánják

A KR Agilus CR rendelkezik a kisméretű robotok KR Agilus családjának összes bevált jellemzőjével: gyorsaság, rendkívüli mozgékonyság szűk helyeken, rövid ciklusidő és maximális pontosság. A KUKA kimondottan a tisztaterek követelményeihez optimalizálta ezt az általános célú robotot. Használható automatizálási célokra az elektromos és a műanyagiparban, valamint a gyógyszeripari és orvostechnológiai ágazatban.

Az energiahatékonyság, a minőség és a pontosság áll a középpontban (forrás: KUKA)
Az energiahatékonyság, a minőség és a pontosság áll a középpontban (forrás: KUKA)

Belső, zárt vezetéseinek, kábeleinek és a beépített hajtástechnikának köszönhetően a KUKA KR Agilus CR kitűnő választás a gyártáshoz műszaki és orvostechnológiai környezetekben. Szerkezeti elemei porszórt alumíniumöntvények; az összes csavar, szerelvény és csőkarima rozsdamentes acélból készül. A különleges többrétegű festés és felületkezelés ellenáll az agresszív tisztításnak, és gyakorlatilag semmilyen részecskét sem bocsát ki a tisztatérbe. Emellett optimalizált illesztések és tömítések gátolják a kopást. A tervezési alapelveknek köszönhetően a termék megszerezte az ISO 2-es osztályú minősítést.

Kilátások a jövőre

A kisméretű robotok KR Agilus családját jelenleg építik be kis fröccsöntő és műanyag-feldolgozó gépekbe. A megfelelő koncepció kidolgozásával (TCO-számítás elvégzésével) a fejlett ipari országokban – hasonló feltételek mellett – lehetővé teszik kiváló minőségű termékek gyártását. A VDMA műanyag- és gumiipari ágazata által készített T597/13 KuG Trend2020 átfogó tanulmány szerint 2020-ig a döntéshozók számára sokkal fontosabbá válnak a műszaki kritériumok, az energiahatékonyság, a minőség és a pontosság. A műanyagipari gépek robotokon alapuló automatizálása, különösen a kisméretű robotokat használó kis gépeké, alapvető fontosságú lépés lesz az ágazat sikeres jövője felé.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés