Kiberhangyák az iparban

Németországban bionikus hangyák egyre növekvő csapata tanulja az együttműködést, hogy a későbbiekben ipari környezetben is hasznos feladatokat tudjanak majd elvégezni.

hirdetés

Igencsak rendhagyó hangyáktól hemzseg egy németországi labor. Ezek a rovarok kerámiavégtagokkal rendelkeznek, testük pedig 3D-nyomtatással készül. A nagyjából emberi kéz nagyságú állatok fémcsápjaikon keresztül elektromos sínekből szívják magukba az energiát. Szemük helyén sztereo kamera fészkel. Toruk alján egy egér optikai érzékelője kapott helyet. Biomechanikus tigrisére hajazó testüket áramkörök és elektromos vezetékek csíkjai díszítik. A már legalább tizenkettő tagot számláló bionikushangya-boly még tanulja a csapatmunkát.

Kiberhangya (Forrás: YouTube)

A hangyákat az ipari automatizálással is foglalkozó német Festo cég hozta létre. A szorgos robotok piezoelektromos anyagok segítségével mozognak, miközben lábaikon keresztül oda-vissza cikáznak az elektromos töltések.

A kis hatlábú robotok a kamerákon keresztül tájékozódnak, és vezeték nélküli kommunikációval tartják fenn egymás között a kapcsolatot. A jövőben ipari környezetben is fel lehet majd használni őket, például a keletkezett hulladék feltakarításához. Az alábbi videón a robothangyákat közelebbről is szemügyre vehetjük:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés