hirdetés
hirdetés

Célpontban a gépészet

Ki nyer holnap?

Korszerű tervezői szoftverrel a versenyképességért

Az iparban – ahogy az élet más területein is – a verseny két pályán zajlik. Az egyiken a költség- és árversenyző fut, a másikon a minőségi, illetve innovatív versenyző. Mivel a költségeket csak adott szintig lehet leszorítani, az árversenyző előbb-utóbb elbukik, az innovatív versenyfutó azonban rekordokat dönthet. A hasonlat kiváltképpen tanulságos lehet a térségi és a magyar cégek számára – mondja Olivier Leteurtre, a Dassault Systemes SolidWoks közép- és kelet-európai térség nyugati régiójáért felelős elnökhelyettese. A szakemberrel a SolidWorks új, 2011-es verziójának szeptember végi prágai bemutatóján beszélgettünk.

hirdetés

A tervezői szoftverek piaca akár gazdasági barométernek is beillik, hiszen a tervezés már a jövőnek és a jövőről szól. Vége a válságnak, mennyire látnak előre?

A mélyponton túllendültünk, a további erősödés nem kérdéses, a bővülés tempója azonban még kiszámíthatatlan. Mindez a közép- és kelet-európai térségben is tapasztalható. A lengyel piac extrém módon magas növekedést produkált, de újra feljövőben a cseh és a szlovák piac is. Magyarországon – ahol a válság hatása súlyosabb volt, mint a többi régiós országban – ugyancsak kedvező jelek láthatók. A magyar piac esetében komoly fejlődési potenciált látunk, hiszen az általunk kínált termék – ahogy ezt a környező országokban elért sikereink is igazolják – mind az árak, mind pedig a helyi felhasználói igényeknek való megfelelőség szempontjából jól pozícionált.

Olivier Leteurtre
Olivier Leteurtre

Ez azt jelenti, hogy az említett országokban éppen azok a mérnöki, tervezői feladatok vannak túlsúlyban, amelyekre a SolidWorks optimális megoldást nyújt, és mindezt elérhető áron. Ugyancsak lényeges, hogy különösképpen figyeltünk a szoftver egyszerű használhatóságára: nem a mérnök van a szoftverért, hanem éppen fordítva. A szoftvernek kell egyszerű, de hatékony eszközként működnie a tervezők keze alatt. A rövid tanulási idő és a könnyű kezelhetőség, időt, pénzt takarít meg, amely ebben a régióban is rendkívül lényeges szempont.

Mely iparágak, műszaki területek húzzák a SoldiWorks eredményeit?

Meglehetősen széles az alkalmazói kör, így szinte valamennyi iparágat fel lehetne sorolni. Hagyományosan meghatározó szelet a gépészeté, azon belül az autóiparé, illetve a repülőgépiparé is. E két területen termékünket elsősorban szerszámtervezési és karbantartással kapcsolatos feladatokra használják. Erős a pozíciónk az energia-energetikai szektorban, beleértve a megújuló, „zöld” energiatermeléshez kapcsolódó rendszerek, berendezések tervezését is. Többek között szélturbina-komponenseket is terveznek SolidWorks-ben. Számunkra ez nagyon bíztató, hiszen egy erőteljesen fejlődő iparágban is jelen vagyunk.

A „zöld” témánál maradva. Tavaly mutattak be egy olyan modult, amellyel a tervezendő termékek környezeti terhelése is számítható, például a szükséges alapanyagok vagy részegységek naprakész környezetterhelési paraméterei alapján. Milyen volt e lehetőség fogadtatása a felhasználók körében?

Nagyon kedvező visszajelzéseket kaptunk a felhasználóktól. Ez nem csak abból fakad, hogy a tervezők számára is fontos a fenntarthatóság, hanem azért is, mert a gyártóknak egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, ráadásul a fogyasztók részéről is elvárás, hogy minél „zöldebb” terméket kínáljanak számukra, vagyis mindannyiunk számára.

Kikerülhetetlen, hogy szót ejtsünk a következő mérnökgenerációk munka-megközelítéséről: ha nem is gyökeresen, de mindenképpen más, mint az előző évtizedekben volt. Milyen választ tudnak erre adni?

Ez kétségtelen, és – mint szoftverfejlesztő, szoftverszállító – magunk is érzékeljük a változást. Az átalakulásokra azonban nem rácsodálkozni kell, hanem felkészülni, sőt, elébe menni vagy együtt változni. Az Y-generation, vagyis a mérnökök új korosztálya szeret közösségben dolgozni, ami a munka új formáit jelenti, mert a klasszikus meetingekért a legkevésbé sem rajonganak. Talán éppen azért, mert ők már úgy nőttek fel, hogy rendelkezésükre álltak a korszerű webes kommunikációs formák, a web2.0 vívmányai, így nem csoda, hogy egy műszaki probléma gyors és hatékony megbeszéléséhez chat-alkalmazásokat vesznek igénybe, kérdeznek, válaszolnak, vitatkoznak. És ez így a jó.

Ahogy az is üdvözlendő, hogy a rendszerek, adatbázisok, szoftveralkalmazások kínálta lehetőségeket szeretik maximálisan kihasználni a munka hatékonnyá tételéhez, és mindezt nagy magabiztossággal teszik. Ebben is igazuk van: miért kellene felesleges köröket futni, így például újra megalkotni valamit, amit néhány éve valaki már elkészített, és digitális formában elérhető. Minderre ügyféloldalon is megvan a fogadókészség. Az ügyfél éppen úgy preferálja a gyors és élő webes kommunikációt, hiszen folyamatosan betekintést kaphat a tervezési folyamatokba, illetve azonnal reagálhat. A SolidWorks funkcióival ezen igényekre is megoldást kínálunk.

Weboldalukon, és alighanem működésükben is egyre központibb helyen szerepel a szakmai közösségteremtés. Mi ezzel a cél?

A szoftverek eszközök, és bár intelligens eszközök, az innovációhoz az emberre is szükség van, sőt, elsősorban az emberre és az emberi elmére van szükség. A közösségi alkotás az egyik legjobb iskola: a szakemberek egymástól tanulhatnak, megoszthatják tapasztalataikat, tudásukat, így pedig egyre több érték születik. Ezzel párhuzamosan az általunk kínált eszközök lehető legjobb kihasználtsága is megvalósul, hiszen az egyszer felfedezett, kipróbált lehetőségeket mások is megismerik. Mindezt tovább erősítettük azzal, hogy ingyenesen letölthetővé tettük a DWG fájlok szerkesztésére és megjelenítésére alkalmas DraftSight 2D CAD-eszközt. Ezzel is igyekszünk felkészíteni minél több érdeklődőt arra a nem is olyan távoli jövőre, amikor a vizuális megjelenítésnek teljesen hétköznapi, minden ember által használt módjává válik a 3D rajzolás, ábrázolás.

Akármennyire is közel vagyunk ahhoz, hogy már az óvodákban, iskolákban is 3D-s alkalmazásokkal rajzoljanak a gyerekek, Magyarországon sokszor még ott sem használnak CAD-szoftvereket, ahol amúgy alapvetően szükséges lenne. Számukra mi az üzenet?

A régió és Magyarország a rendszerváltást követően nagyon sikeres volt. Az üzletben, az iparban azonban mindig és minden mozgásban van, semmi sem örök, így a piaci pozíciók sem. Mindig van egy olcsóbb ország. Ha Közép- és Kelet-Európa vagy éppen Kína már túl költséges lesz a kihelyezett gyártásra, következhet Vietnam, ha pedig ez az ország is túl költséges lesz, majd újabb jelentkezik a sorban. Az a magyar vagy térségi vállalkozás tehát, amely a versenyben való sikeres szereplés zálogát a folyamatos költség- vagy éppen a profitszint csökkentésben látja, hosszú távon nem lehet sikeres.

A versenyben való eredményességhez alapvetően két fontos tényező szükséges: a jó ötlet, és a folyamatos innováció, valamint a jó szakember és a jó csapat. A jó szakember azonban megfelelő perspektívákat keres, igényes szakmai környezetet. Ehhez a korszerű tervezői szoftverek is hozzátartoznak. Ráadásul e szoftverek nélkül a terméktervezés, az innovációk megvalósítása, és általában az ipari kooperáció már elképzelhetetlen.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Ki nyer holnap?
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés