hirdetés
hirdetés

Virtuális valóság

Saját virtuális valóság nyomtatható

Nyílt forráskódú szoftverrel és hardverrel érkezik a Razer vadonatúj virtuális valóság szemüvege, amelynek alkatrészeit a 3D-printerek tulajdonosai akár házilag is kinyomtathatják maguknak.

hirdetés

Jelentős csiki-csuki helyzet látszik kialakulni a virtuális valóság iparágában. Míg a filmesek és a játékfejlesztők a csupán kevés emberhez eljutó headsetekre nem szívesen hoznak létre tartalmakat, addig a hardvergyártók sem igazán hajlanak rá, hogy az ilyen szellemi tartalmakban szegény szemüvegekhez állítsanak elő kiegészítőket. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Razer nyílt forráskódú virtuális valóság (open-source virtual reality – OSVR) platformja.

A Razer OSVR fejlesztői környezetének segítségével ezentúl olyan szoftvereket lehet létrehozni, amelyeket már egyszerre több VR (virtuális valóság) operációs rendszeren és headseten is el lehet indítani. A platform támogatja a népszerűbb játékmotorokat, gesztusokat (kézmozdulaton alapuló gesztusvezérlés) és fejre illeszthető kijelzőket is.

A Razer emellett az OSVR Hacker Dev Kit nevű, módosítható VR headsetét is bemutatta a nagyközönség számára. Az eszköz nyílt forráskódú hardverrel érkezik, méghozzá moduláris áramköri lapokkal, melyek így az új megoldások megjelenésével könnyedén kicserélhetők. Izgalmas újítás, hogy a 3D-nyomtatóval rendelkező felhasználók a Razer honlapján fellelhető rajzok alapján akár egyedi készüléket is nyomtathatnak maguknak.

OSVR Hacker Dev Kit (Fotó: Jonathon Kambouris)

Az OSVR Hacker Dev Kit egyébként 5,5 hüvelykes Full HD kijelzővel rendelkezik. Az érzékelők között sebességmérőt, giroszkópot és iránytűt is találunk, amelyek összjátéka a head-trackinget (fejmozgáskövetés) is lehetővé teszi. Bár a szemüveghez kapcsolódó fejlesztői platform főleg a szakavatottak számára teheti vonzóvá az eszközt, a ketyere alacsonynak mondható, 199 dolláros ára miatt biztos sokan szívesen belepillantanak általa az eljövendő (virtuális) valóságba.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés