hirdetés
hirdetés

Német külkereskedelem

Kezdhetnek aggódni a németek?

A választási ígéretek betartása nyomán jelentősen romolhat a német cégek versenyképessége.

hirdetés

„A külkereskedelemben még semmit sem érezni a konjunkturális tavaszból. A világgazdaság élénkülése várat magára és sokkal kevésbé lesz dinamikus annál, mint amit korábban vártunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi években megszokott, a külkereskedelmet jellemző erőteljes növekedési dinamikától egyelőre el kell köszönnünk. A külkereskedelmi forgalom 2013-ban ennek ellenére növekedni fog, s mind az exportban, mind az importban újabb rekordot fogunk elérni.”

Anton F. Börner, a szervezet elnöke a Német Nagy- és Külkereskedők Szövetsége (BGA) az április utolsó napjaiban Berlinben tartott tavaszi sajtótájékoztatóján a fenti szavakkal jellemezte a német külkereskedelem ez évi alakulására vonatkozó várakozásait. A piacra jutási feltételek sok tekintetben megnehezültek: tovább tart az euró-övezet adósságválsága, ráadásul az Egyesült Államok gazdaságának stabilizálódása és a világkereskedelembe történő visszatérése, valamint Kína újbóli megerősödése nyomán a verseny élesebbé válásával szembesülnek a német exportőrök.

Visszafogott exportvárakozás

Mindent egybe vetve 2013-ra a német export értékének 3 százalékos növekedésével, 1130,2 milliárdos éves forgalommal számol a BGA elnöke, miközben – részint az energia- és nyersanyagpiacokra háruló nyomás enyhülése, részint az árfolyamok változása nyomán – a behozatal csupán egy százalékkal, 918,2 milliárd euróra emelkedik. Az idei éves német exporttöbblet meg fogja haladni 200 milliárdot, várhatóan 212 milliárd euró körül alakul. Mivel a világkereskedelem a német dinamikát meghaladó mértékben, várhatóan 3,8 százalékkal bővül, Németországnak a világexportban 2011-ben még 8,1 százalékot elért részesedése kis mértékben tovább mérséklődik. Mindezek alapján számolni kell azzal, hogy a külkereskedelem a BGA által 0,7-0,8 százalékra becsült idei éves gazdasági növekedésből nem fogja a részét kivenni a korábbi években megszokott mértékben.

Anton F. Börner: A politikának sokkal többet kellene tennie a német vállalatok sikeréért
Anton F. Börner: A politikának sokkal többet kellene tennie a német vállalatok sikeréért

Az e sorok írásakor rendelkezésre álló első kéthavi tényadatok egyelőre a Börner által kilátásba helyezett minimális forgalombővülést sem támasztják elő. A januárban és februárban elért 177,2 milliárd eurós német export megegyezik a a múlt év első két havival, (ezen belül az EU-országokba irányuló kivitel 0,8, az euró övezet országaiba irányuló pedig 2,0 százalékkal csökkent, igaz, az unión kívüli piacokra irányuló szállítások értéke 1,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit); míg a 146,8 milliárd eurós behozatal bő másfél százalékkal alacsonyabb a 2012 január és februáritól.

Az Európai Unió vezető hatalmát a világgazdaságba való erős beágyazódása folytán egyes európai versenytársaknál kevésbé sújtja az euró övezet válsága, ugyanakkor továbbra is megérzi az egyes EU-partnerek nehézségeit. „Fokozódik a borúlátásom, különösen az adósságválság által sújtott országok tekintetében.” Az olaszországi helyzet különösen sok fejtörést okoz, mert „a lényeges társadalmi erők nem látszanak érdekeltek egy átfogó szerkezeti reformban”, fogalmazott a BGA elnöke.

Az euró övezeten belüli recesszió meggyorsítja az Európán kívüli piacok irányába történő mozgást, hiszen Ázsiából, Latin-Amerikából, az arab térségből, Nyugat-Afrikából, Oroszországból, de magából az Egyesült Államokból is ismét számottevő növekedési impulzusok érkeznek. Ha folytatódik a jelenlegi trend, legkésőbb 12 év múlva a német exportőrök harmadik piacokra történő szállításai meg fogják haladni az európai belső piacra szállított áruk értékét. Az Egyesült Államokba irányuló export dinamikája az idén akár a 15 százalékot is elérheti, melynek következtében a forgalom nagysága megközelítheti a 100, a Kínába irányuló kivitel pedig 5 százalékkal is bővülhet, s megközelítheti a 70 milliárd eurót.

A politika felelőssége

Börner erőteljesen bírálta a szövetségi parlamenti választásokra készülő politikusokat, mert azok „fokozatosan eljátsszák Németország versenyképességét”. A politikának sokkal többet kellene tennie a német vállalatok sikeréért, már pedig nem tesz semmit a korábbi sikerek megőrzése érdekében, véli a BGA elnöke.

Más országok komoly forrásokat fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére és a lakosság képzésére. Erről Németországban is sokat beszélnek, de semmi sem történik. A német iskolák és egyetemek krónikusan alulfinanszírozottak, s a rendelkezésre álló forrásokat a képzés megerősítése helyett a (negyedévenként 10 eurós) orvoslátogatói díj megszüntetésére és az egy és három év közötti gyermekeik napközbeni ellátását maguk megoldó szülők támogatására, az ún. Betreuungsgeld elnevezésű gyermekgondozási támogatás növelésére fordítják, figyelmeztetett a nagy- és külkereskedők elnöke.

Az adósságválság leküzdése mellett az energiafordulat a másik olyan tényező, amely különösen sok pénzébe kerül a német gazdaságnak. Börner tapasztalatai szerint az ehhez szükséges összegek sosem biztosíthatóak adóemelés révén, hanem csak egy „szolid és tartós gazdasági növekedés biztosíthatja a szükséges többlet-bevételeket”. Börner ugyanakkor bírálta a jellemzően évi 60 és 80 ezer euró között keresők személyi adójának a kormányzat által kilátásba helyezett növelését, mert itt nem a legmagasabb jövedelműekről, hanem az alkalmazottakról és jól képzett szakmunkásokról van szó. „Őket motiválnunk kell, nem pedig büntetnünk, mert jellemzően ők állítják elő azt a vállalati teljesítményt, melyre feltétlenül szükség van a jövő sikerének megalapozásához”.

„Már pedig a verseny egyre keményebb. Különösen a gazdasági visszatérés előtt álló Egyesült Államokat nem szabad lebecsülnünk. Rendelkeznek a megfelelő know how-val, munkaerővel, nyersanyagokkal és olcsó energiával. Ők még nehezebbé fogják tenni számunkra az életet. De ahelyett, hogy szembe mennénk a problémával, a következő választásra verjük a dobot. Ha pedig megígérték az adóemelést, tartok attól, hogy ezúttal be is fogják tartani a választási ígéretet. Szétosztják a tortát, de nem gondoskodnak arról, hogy az nagyobb legyen.” - figyelmeztetett a Német Nagy- és Külkereskedők Szövetségének tavaszi sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[129607] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés