hirdetés
hirdetés

DART

Kezdetét vette az aszteroidaeltérítő akció

A SpaceX egyik Falcon 9 típusú rakétán fellőtte kisbolygóeltérítő űrhajóját a NASA. A küldetés egy, a földi élővilágot egyáltalán nem veszélyeztető égitestet próbál majd arrébb pöccinteni a pályájáról.

hirdetés

November 24-én érdemben is kezdetét vette a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű akciója. A látványosnak hangzó misszió keretében a SpaceX egyik Falcon 9 rakétáján felbocsátott űrjárművet történetesen egy Didymos nevű Föld-közeli aszteroida Dimorphos elnevezésű holdjához fogja gyengéden nekihajítani az amerikai ügynökség. Kiemelten fontos, hogy az ütközés valóban kíméletes legyen, a NASA ugyanis nem akarja fölrobbantani az égitestet. A cél csupán a hold aktuális pályájának visszafogott mértékű módosítása lesz. Jó hír, hogy kudarc esetén sem kell aggódni, a szikladarab alapjáraton sem találkozna a Földdel, az operátorok csupán a jövőbeli hasonló esetleges incidensek elkerüléséhez szeretnének tapasztalatot szerezni a küldetéssel.

Forrás: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

A kisbolygópárossal előreláthatólag 2022 szeptemberében fog fizikai kapcsolatot létesíteni a DART űrhajója. Az utóbbi jármű egy DRACO (Didymos Reconnaissance & Asteroid Camera) nevű képalkotó eszközt is magával cipel a kalandra – ez a szerkezet várhatóan a hold detektálását és a becsapódást is elősegíti majd. A vállalkozásban részt vesz ezen felül az Olasz Űrügynökség (ASI) LICIACube nevű műholdja is, amely közvetlenül a becsapódást megelőzően fog leválni a központi lélekvesztőről, és a karambol következményeivel kapcsolatos megfigyeléseket igyekszik majd elvégezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[279738] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés